Miko


MIKO NEEMT GRISPA NV OVER

Turnhout, 28 februari 2008 - Miko, de op Eurolist by Euronext Brussels genoteerde koffieservice- en kunststofverpakkingsspecialist, neemt 100 % van de aandelen van het in Houthalen gevestigde Grispa nv over. Grispa nv is gespecialiseerd in de kunststofverwerkingstechniek van het "spuitgieten".

Grispa nv is een bedrijf met een omzet van 5,5 miljoen EUR en 23 werknemers, dat in 1999 werd opgericht voor de vervaardiging van kunststofschaaltjes gericht naar de voedingsindustrie. De techniek die hiervoor wordt aangewend is de spuitgiettechniek, waarbij kunststofkorrels onder zeer hoge druk in een matrijs worden gespoten met als eindresultaat het kunststofschaaltje.

Meerderheidsaandeelhouder is de Limburgse Reconversie Maatschappij, die besloot tot de verkoop omdat Grispa al enkele jaren zwaar verlieslatend is. De impact op de kaspositie van Miko is gering. Het overnamebedrag wordt betaald in twee schijven, nu en na één jaar. De bestaande schulden van Grispa worden afgelost.

Via haar in Turnhout gevestigde dochteronderneming MPC-DG Plastics, die al vele jaren ervaring heeft in het spuitgieten, bracht Miko een succesvol bod uit op alle aandelen.

"Om bij Grispa een turn-around te realiseren zal het geen kwestie worden van zware kostenbesparende herstructureringen. De prioriteit zal erin bestaan om de overcapaciteit aan te vullen door het bestaande cliënteel uit de diepen, alsook door nieuwe klanten te werven met ons commerciële team. Tevens zijn wij ervan overtuigd dat onze jarenlange know-how in het spuitgieten voor Grispa rendementsverbeteringen zal opleveren. Dit alles moet binnen de 2 jaar leiden tot positieve resultaten. Met deze overname willen wij onze positie als kunststoffabrikant versterken, en dit vooral in de productie van verpakkingen voor kant-en-klaar maaltijden, een marktsegment waarin Grispa zeer actief is.", aldus Frans Michielsen, CEO van de Miko-groep.

Jan Michielsen, algemeen directeur van MPC-DG Plastics, voegt daaraan toe : "Wij kampen al enkele jaren met beperkte uitbreidingsmogelijkheden en capaciteitstekorten in Turnhout. Met deze overname beschikken wij terug over een groeipotentie van de productiecapaciteit. Tevens zijn onze bedrijven zeer complementair. Waar wij ons voornamelijk toeleggen op grootschalige projecten, focust Grispa zich vooral op kleine en 'op-maat- gesneden' projecten. Dit betekent dat we onze know-how vanaf nu ook kunnen richten naar kleinere en meer gespecialiseerde marktsegmenten. Dit zal op termijn niet alleen een marktverbreding voor ons betekenen, maar het zal ook onze klantenspreiding ten goede komen."

OVER MIKO
Miko is al meer dan 200 jaar actief in koffieservice en sinds een 30-tal jaren in kunststofverpakkingen, en werd in 1998 geïntroduceerd op Eurolist by Euronext Brussels. Miko volgt een "tweepijlerstrategie" waarbij de kernactiviteiten - koffieservice en kunststofverpakkingen - nagenoeg zelfstandige entiteiten zijn met elk hun eigen management, zodat beide activiteiten een eigen groeipad kunnen volgen. De groep stelt 574 medewerkers te werk en haalde in 2007 een omzet van 98,58 miljoen EUR. Momenteel is 45 % hiervan voor rekening van de kunststofdivisie. De overige 55 % wordt gerealiseerd door de koffieserviceafdeling. Het is een internationale groep met eigen ondernemingen in België, Frankrijk, Engeland, Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije.

EINDE