Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Thomas Widlok hoogleraar Antropologie van de Pacific

Dr. Thomas Widlok is per 1 maart 2008 benoemd tot hoogleraar Antropologie van de Pacific aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Widlok was tot zijn benoeming lector antropologie aan de University of Durham (GB). Tot 2009 is hij ook als senioronderzoeker en projectcoördinator werkzaam bij het Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen, waar hij onderzoek doet naar de taal en cultuur van de Akhoe Hai//om, een volk in het noorden van Namibië. De ongebruikelijke tekens in de naam van het volk staan voor klikklanken, die het Nederlands niet kent.

Thomas Widlok (geboren 1965 in Mülheim an der Ruhr) studeerde antropologie, filosofie en theologie aan de universiteiten van Münster en Keulen. Van 1988 tot 1994 studeerde hij sociale antropologie aan de London School of Economics and Political Science van de University of Londen. Hij behaalde in 1989 zijn mastersdegree met een scriptie over de religie van de Aborigines in Australië. In 1994 promoveerde hij op een onderzoek gericht op de sociale relaties van jagers en verzamelaars in Noord-Namibië (1990-94). In 2004 verdedigde hij zijn Habilitation, een in Duitsland gangbaar tweede promotieonderzoek, aan de Universiteit van Keulen. Titel: Needs and virtues. An anthropological exploration of the relationship between morality and necessity.

Namibië en Australië staan centraal in Widloks loopbaan en zijn onderzoekspublicaties. In beide gebieden verrichtte hij etnografisch, linguïstisch en antropologisch onderzoek. Aan de Radboud Universiteit is het antropologisch onderzoek geconcentreerd op de Pacific: Australië, Melanesië, Polynesië en Micronesië. Binnen samenhangende gebieden wordt onderzoek gedaan naar cultuurcontacten, sociale veranderingen, religie, globalisering, economische ontwikkelingen en identiteitsvraagstukken. De leerstoel is gevestigd bij het Nijmegen Institute for Social Cultural Research.