Ingezonden persbericht


Persbericht

Groei ICT-investeringen houdt aan ondanks geluiden recessie

Amsterdam, 28 februari 2008 - Van teruggang van de economie is geen sprake, in ieder geval niet op ICT-gebied. Dit blijkt uit het onderzoek van eind februari van de ICT Barometer, uitgevoerd in opdracht van Ernst & Young onder ruim 600 managers en leidinggevenden bij de overheid en in het Nederlandse bedrijfsleven. Uit de resultaten blijkt dat de verwachte ICT-investeringen komend jaar tot ongekende hoogte gaan stijgen.

"Niet eerder in de geschiedenis van de ICT Barometer waren de respondenten zo positief over de verwachte investeringen," constateert Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. "Dit is een positieve uitkomst in het perspectief van de recente berichtgeving over de stand van de economie."

Binnen alle sectoren is groei of stabilisatie van investeringen waarneembaar. Vooral de sector Handel & Distributie is bezig met een inhaalslag op ICT-gebied. Hier voorziet 85 procent van de respondenten een toename of stabilisatie in de investeringen. Gekeken naar de budgetten, blijkt uit de resultaten dat 89 procent van de ondervraagde managers en professionals denkt dat deze het komende jaar gelijk blijven of stijgen. Vooral op softwaregebied worden veel nieuwe investeringen verwacht. Volgens 77 procent van de respondenten neemt het aantal externe ICT'ers het komende jaar toe of blijft gelijk. Ook verwacht 90 procent dat het aantal interne ICT'ers licht gaat stijgen of stabiliseert. De groei is hoofdzakelijk terug te vinden bij middelgrote en grote bedrijven.

Over de relatief hoge groei van externe ICT'ers ten opzichte van de lichte stijging van interne ICT'ers heeft Verschuur een duidelijke mening. "Er zijn simpelweg te weinig goede mensen beschikbaar voor de vaste functies. Bedrijven moeten wel overstappen op inhuur van externe krachten om het vele werk in de sector aan te kunnen. Hier moet structureel een oplossing voor komen willen de toenemende kosten beheersbaar blijven."

Over de ICT Barometer®
De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder gemiddeld ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, onderverdeeld naar productie/industrie, handel/distributie en dienstverlening/ financiële instellingen en de (semi-)overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Synovate/Interview NSS en de ondervraagde groep wordt online geënquêteerd. Het onderzoek is representatief voor directeuren, managers, professionals en/of hoger opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting. De ICT Barometer biedt een belangrijk deel 'up to date' informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Downloaden rapport
Via http://www.ictbarometer.nl kunt u het rapport met de onderzoeksresultaten van 28 februari 2008 downloaden.

Noot voor redactie,