Fortis Bank

Persbericht
Brussel / Utrecht, 28 februari 2008

Door Fortis overgenomen activiteiten van ABN AMRO boeken sterke resultaten in 2007
Pro forma 2007 resultaat


· Onderliggende nettowinst van de overgenomen activiteiten stijgt met 17% naar EUR 1.355 miljoen
· Sterk commercieel resultaat zorgt voor veerkrachtige nettorentebaten en netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen

ABN AMRO maakt vandaag haar jaarresultaat voor 2007 bekend. Fortis heeft besloten om de markt te informeren over de pro forma niet-geconsolideerde financiële resultaten van de door haar overgenomen activiteiten van ABN AMRO.

Op 7 maart 2008 wanneer Fortis haar jaarresultaat voor 2007 bekend maakt wordt tevens de nettobijdrage van de van ABN AMRO overgenomen activiteiten na het effect van de `purchase-accounting'-methode gepubliceerd. Fortis publiceert tevens de totale impact van de overname op haar resultaat, inclusief financierings- en integratiekosten.

Exclusief het effect van de verkoop van Bouwfonds in 2006 en 2007, de gerealiseerde meerwaarde van EUR 83 miljoen op de verkoop van Asset Management activiteiten in 2006 en de integratiekosten voor de Asset Management activiteiten (EUR 39 miljoen na belasting) steeg de totale onderliggende nettowinst van de overgenomen activiteiten (Retail en Commercial/Corporate Netherlands, Private Clients, Asset Management) met 17% van EUR 1.158 miljoen naar EUR
1.355 miljoen.

De nettowinst over 2007 van de overgenomen activiteiten bedroeg EUR 1.400 miljoen. Dit is 29% lager dan in 2006, waarin het resultaat van en de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van Bouwfonds en de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van de Asset Management activiteiten waren opgenomen.

"Ondanks de volatiele marktomstandigheden eind 2007 en de onzekerheid tijdens het biedingsproces zelf hebben onze ABN AMRO collega's een zeer robuust financieel resultaat neergezet in 2007," aldus Jean-Paul Votron, CEO van Fortis. "ABN AMRO heeft in deze periode de klantenactiviteit op een hoog niveau gehouden met minimaal verloop en hogere klanttevredenheid. Dit resultaat onderstreept onze sterke overtuiging dat de combinatie van Fortis en ABN AMRO zowel onze klanten als onze medewerkers een zeer aantrekkelijk vooruitzicht biedt en laat tevens zien dat wij over een sterke basis voor toekomstige groei beschikken. Wij zitten volledig op koers met de integratie van de activiteiten van ABN AMRO en wij verwachten dat het integratieproces bij Asset Management de komende weken volledig wordt afgerond, waarna private banking tegen het einde van dit jaar en de retail banking en commercial/corporate activititeiten tegen eind 2009 zullen volgen."

Het sterke onderliggende commerciële resultaat leidde tot robuuste nettorentebaten en netto inkomsten uit commissies en vergoedingen. De nettorentebaten waren met EUR 3.328 miljoen onveranderd op jaarbasis, maar lieten in het vierde kwartaal een sterke groei zien. Deze groei werd gedeeltelijk bereikt door de groei van het marktaandeel in ontvangen deposito's bij de Retail en de Commercial en Corporate activiteiten in Nederland in het vierde kwartaal toen de onzekerheid rond ABN AMRO afnam. De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 9% naar EUR 2.339 miljoen in 2007. Alle overgenomen activiteiten droegen bij aan deze groei.

De totale kosten stegen met 3% van EUR 4.077 miljoen naar EUR 4.188 miljoen. De personeelskosten stegen met 11% op jaarbasis, voornamelijk door aandelengerelateerde betalingen in verband met de overname. Het aantal FTE's steeg met 0,5% van 25.118 naar 25.234.


2

Retail en Commercial/Corporate activiteiten Nederland

Er zijn drie verschillen tussen de reikwijdte van de BU Nederland van ABN AMRO en de Retail en Commercial/Corporate activiteiten die Fortis heeft overgenomen. Fortis laat de volgende activiteiten buiten beschouwing:

· Global Clients en voormalige Wholesale Clients Nederland
· Global Markets als voormalig onderdeel van de BU Nederland
· Interbank/DMC

Analyse


· De onderliggende nettowinst steeg met 13% naar EUR 854 miljoen in 2007, dankzij een robuuste commerciële performance die de baten en commissie-inkomsten opdreef
· Het spaarvolume groeide in het vierde kwartaal toen ABN AMRO het marktaandeel terugwon dat eerder door de onzekerheid tijdens de biedingsperiode verloren werd
· De klanttevredenheid bij Retail verbeterde in het vierde kwartaal

De nettowinst bedroeg EUR 906 miljoen in 2007, 28% lager dan in 2006. De cijfers voor 2006 waren inclusief het resultaat op beëindigde activiteiten van EUR 505 miljoen gerelateerd aan de verkoop van Bouwfonds. Voor 2007 is onder beëindigde activiteiten een vrijval begrepen van voorzieningen gerelateerd aan de verkoop in 2006 van Bouwfonds. Exclusief dit effect steeg de onderliggende nettowinst over de periode met 13% van de gecorrigeerde EUR 753 miljoen in 2006 naar EUR 854 miljoen in 2007. De sterke onderliggende commerciële performance zorgde voor veerkrachtige baten ondanks de afvlakkende rentestructuur enwerd ondersteund door strikte kostenbeheersing en een daling van de vennootschapsbelasting.

De netto-rentebaten op rentemargeproducten bleven stabiel op EUR 2.841 miljoen in 2007 en groeiden sterk in het vierde kwartaal. De nettorentebaten bleven op peil dankzij het goede volume in deposito's en vorderingen op klanten. Het spaarvolume en het marktaandeel herstelden zich tegen het einde van het jaar na de neerwaartse druk veroorzaakt door de onzekerheid tijdens de biedingsperiode. De marges op consumenten- en commerciële spaarproducten verbeterden eveneens op jaarbasis. Vooral in het vierde kwartaal was er een verschuiving zichtbaar van spaarrekeningen naar termijndeposito's.

De solide economische groei zorgde voor gezonde groei in de kredietverlening. Het kredietvolume in het consumer en commercial banking segment groeide met 4%. De marges stonden echter onder druk door toenemende concurrentie.

De hypotheekportefeuille groeide met 6% naar EUR 84 miljard. De algehele hypotheekmarkt in Nederland krimpt als gevolg van de stagnatie van het aantal bouwvergunningen voor woningen en de stijgende hypotheekrente. Het effect van het lagere aantal woningtransacties wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de hoogte van het gemiddelde hypotheekbedrag en de stijging van de gemiddelde huizenprijs met 5-6% op jaarbasis. Door de stijgende hypotheekrente daalde het aantal herfinancieringen. Het marktaandeel van ABN AMRO in nieuwe hypotheekproductie groeide van 10,9% naar 12,4%. Het marktaandeel van het merk ABN AMRO bleef constant terwijl het merk Florius, dat is gericht op onafhankelijke tussenpersonen, marktaandeel won na de succesvolle introductie in maart 2006. De marges op de hypotheekportefeuille bleven onder druk.

De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 4% naar EUR 756 miljoen in 2007. Naast de groei bij transaction banking, droeg een stijging van de commissies in verzekeringen en het hogere volume in beleggingstransacties voor retailklanten bij aan deze toename.

Treasury en financial markets steeg met 62% naar EUR 199 miljoen, dankzij hogere inkomsten uit transacties voor Commercial Banking klanten en de gestegen verkoop van rente-hedgingproducten aan het MKB.

De wijzigingen in bijzondere waardeverminderingen klommen met 10% naar EUR 375 miljoen, voornamelijk als gevolg van de uitzonderlijk hoge toevoegingen bij Commercial Banking, die gedeeltelijk werden gecompenseerd door de verbeteringen in de MKB- en consumentenportefeuilles.
---

De totale kosten bleven stabiel op EUR 2.609 miljoen daar de stijging in personeelskosten werd gecompenseerd door een daling in de overige operationele lasten en beheerskosten.

De belastingen daalden in 2007, voornamelijk dankzij de verlaging van de vennootschapsbelasting in Nederland in 2007.

Distributiekanalen en klanttevredenheid ABN AMRO introduceerde een compleet herziene internetsite voor consumer banking in het vierde kwartaal van 2007. De Retail klanttevredenheid verbeterde in het vierde kwartaal van 2007.


---

Private Clients

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de reikwijdte van de BU Private Clients van ABN AMRO en de door Fortis overgenomen Private Clients activiteiten. Bij Fortis:
· wordt de International Diamonds & Jewellery Group (ID&JG) opgenomen
· wordt de opbrengst van de verkoop van de Latin American Private Banking activiteiten in Miami (netto EUR 72 miljoen) geboekt onder Shared Assets.

Analyse


· De nettowinst klom met 21% ondanks het beperktere bereik als gevolg van strategische desinvesteringen
· De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 11%, dankzij krachtige commerciële activiteit
· Fondsen onder beheer daalden met 3% naar EUR 138 miljard, daar de netto instroom van EUR 2,3 miljard in 2007 teniet werd gedaan door de ontwikkelingen op de financiële markten en de strategische desinvesteringen. Private Clients slaagde erin zijn klantenbestand niet alleen te behouden maar ook te vergroten ondanks de onzekerheid tijdens de overnameperiode.

De nettowinst bedroeg EUR 307 miljoen in 2007, 21% hoger dan in 2006. Een sterke stijging in de winstbijdrage van ID&JG (van EUR 3 miljoen in 2006 naar EUR 28 miljoen in 2007) droeg bij aan de toename van de nettowinst.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden en de onzekerheid tijdens de biedingsperiode bleef het klantenbestand van Private Clients (exclusief desinvesteringen) behouden en groeide zelfs uitgebreid met 1,5% in vergelijking met 2006.

De totale inkomsten bedroegen EUR 1.366 miljoen in 2007, een stijging van 5% ten opzichte van 2006 dankzij hogere netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen.

De nettorentebaten op rentemargeproducten bedroegen EUR 505 miljoen in 2007, een daling van 7% ten opzichte van 2006, door de grote druk op de marges vanwege de afvlakkende rentestructuur in 2007. Dit had voornamelijk zijn weerslag op spaarrekeningen.

De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 11% op jaarbasis dankzij hogere volumes in niet- rentegerelateerde producten als aandelen, beleggingsfondsen en gestructureerde producten.

Fondsen onder beheer daalden van EUR 142 miljard ultimo 2006 naar EUR 138 miljard ultimo 2007. De netto-instroom van EUR 2,3 miljard in 2007 werd meer dan tenietgedaan door de daling in fondsen onder beheer na de desinvestering van Vermogensgroep en de Private Clients activiteiten in het VK, en door de ontwikkelingen op de financiële markten.

Onder de meerwaarden op de desinvesteringsportefeuille bevond zich een netto bate van EUR 7 miljoen op de verkoop van de Private Clients activiteiten in het VK in 2007.

Treasury en financial markets klom met 27% naar EUR 78 miljoen daar Private Clients met succes nieuwe private investment producten introduceerde op de markt.

De overige baten stegen met 15% naar EUR 82 miljoen, gedeeltelijk dankzij het gestegen resultaat van Neuflize Vie in Frankrijk.

De wijzigingen in bijzondere waardeverminderingen waren met EUR 4 miljoen 90% lager in 2007. De voorzieningen daalden, voornamelijk bij ID&JG, van EUR 34 miljoen in 2006 naar EUR 4 miljoen in 2007.

De totale kosten bedroegen EUR 927 miljoen in 2007, 4% hoger dan in 2006. In de cijfers voor 2006 is een vrijval van EUR 27 miljoen bruto aan herstructureringskosten opgenomen. Gecorrigeerd voor deze vrijval bleven de totale kosten vrijwel onveranderd (+0,7%), dit dankzij verbeterd kostenbeheer in alle regio's.


---

Het aantal FTE's bij Private Clients daalde met 5% naar 3.096 door de bovenbeschreven veranderingen in de reikwijdte van de activiteiten. Het natuurlijke personeelsverloop bleef het hele jaar laag. De personeelskosten stegen met 10% ten opzichte van 2006, voornamelijk door een eenmalige vrijval aan herstructureringskosten in 2006 en aandelengerelateerde betalingen in het vierde kwartaal van 2007 in het kader van de overname.


---

Asset Management

Er zijn slechts kleine verschillen tussen de reikwijdte van de BU Asset Management van ABN AMRO en van de asset management activiteiten die Fortis heeft overgenomen.

Analyse


· De onderliggende nettowinst steeg met 28% naar EUR 194 miljoen daar 2007 het effect voelt van de herstructureringskosten in verband met de fusie met Fortis Investments en in het resultaat van 2006 meerwaarden op desinvesteringen waren opgenomen.
· Het vermogen onder beheer steeg licht omdat de stijging in de markt de uitstroom door de onzekerheid tijdens de biedingsperiode en het effect van de focus op winstgevendheid compenseerde.
· DNB heeft zijn goedkeuring verleend aan de opsplitsing van ABN AMRO Asset Management Management en de beleggingsteams van de gecombineerde entiteit zijn samengesteld.
· Fortis is voornemens om de vermogensbeheeractiviteiten van ABN AMRO in Brazilië te verkopen aan Banco Santander

De nettowinst voor 2007 bedroeg EUR 155 miljoen, 34% lager dan de EUR 235 miljoen die werd behaald in 2006. Het resultaat over 2006 omvatte belastingvrije winstop de verkoop van vermogensbeheeractiviteiten op Curaçao (EUR 28 miljoen), de verkoop van de binnenlandse vermogensbeheeractiviteiten in Taiwan (EUR 38 miljoen) en de verkoop van de mutual fund activiteiten in de VS (EUR 17 miljoen). Deze desinvesteringen verklaren de hogere meerwaarden op de beleggingsportefeuille in 2006 in vergelijking met 2007. Het resultaat werd in 2007 beïnvloed door de voorziening voor de integratie die werd genomen voor de vermogensbeheeractiviteiten. Exclusief deze factoren steeg de nettowinst met 28% naar EUR 194 miljoen.

De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen met 13% naar EUR 894 miljoen, dankzij hogere vergoedingen op bestaande producten en de focus op producten met hoge marges.

Het vermogen onder beheer bedroeg EUR 194 miljard in vergelijking met EUR 192 miljard ultimo 2006. Ondanks de onzekerheid slaagde Asset Management er in om de uitstroom van het vermogen onder beheer beperkt te houden. Een deel van de daling kan worden verklaard door de focus op meer winstgevende producten en markten. Dit werd meer dan gecompenseerd door de stijgende markten.

De totale baten stegen met 13% naar EUR 652 miljoen in 2007. De toename kan worden verklaard door de EUR 50 miljoen aan kosten in verband met de integratie van de Asset Management activiteiten in Fortis Investments. De personeelskosten werden ook beinvloed door de hogere bonussen na verbeterde prestaties en de eenmalige aandelengerelateerde betalingen in het kader van de overname in het vierde kwartaal. Het aantal FTE's steeg met 9% naar 1.784 in 2007.

De belastingen waren 38% hoger in 2007, daar in 2006 werd geprofiteerd van eenmalige belastingvrije baten en in de cijfers voor 2007 een afschrijving op een latente belastingvordering is begrepen.

Eind januari 2008 kreeg Fortis toestemming van DNB voor de afsplitsing van ABN AMRO Asset Management (AAAM) van ABN AMRO bank. Deze afsplitsing zal per 1 april 2008 afgerond zijn. Fortis is reeds begonnen met de naadloze integratie van AAAM binnen Fortis Investments.

De combinatie van de twee creëert een vermogensbeheerder van topkwaliteit met een wereldwijd bereik, dat wil zeggen aanwezig in meer dan 30 landen over de gehele wereld en meer dan 40 investment centres en meer dan 2.000 medewerkers. De gecombineerde entiteit levert een verbeterd aanbod aan institutionele beleggers en externe verkoopkantoren.

---

Op 27 februari 2008 maakten Fortis en Banco Santander bekend dat zij een overeenkomst hebben gesloten waarbij Banco Santander de Braziliaanse vermogensbeheeractiviteiten overneemt die Fortis heeft verkregen als onderdeel van de overname van ABN AMRO door het consortium van Fortis, RBS en Banco Santander. Fortis behoudt de Latijns- Amerikaanse (Brazilië niet inbegrepen) `Institutional Sales'-teams en bepaalde`Equity Investment'-teams die betrokken zijn bij de door ABN/Fortis-kanalen gedistribueerde fondsen. Deze transactie, waarmee ongeveer EUR 209 miljoen is gemoeid, zal in het tweede kwartaal van 2008 afgerond moeten zijn, onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden en goedkeuring door de toezichthoudende instanties.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 32,8 miljard (31/01/2008), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in meer dan 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:
Brussel: +32 (0)2 565 35 84 Utrecht: +31 (0)30 226 32 19

Investor Relations:
Brussel: +32 (0)2 565 53 78 Utrecht: +31 (0)30 226 65 66


---


---- --