onderzoek van het allergie consortium wageningen Allergie en het Onderzoek van het Allergie Consortium Wageningen 3 mrt 2008 20:00

Onderdeel: Agriculture in Transition

Locatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit, Lawickse Allee 13, 6701 AN Wageningen

Organisatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit

4 avonden met 2 lezingen per avond en gelegenheid tot vragen stellen.

Lezing 1: Allergie@WUR: Allergie Consortium Wageningen Docent: Huub Savelkoul, hoogleraar Celbiologie en Immunologie aan Wageningen Universiteit.Â

Allergie is een aandoening waarbij het afweersysteem (immuunsysteem) gaat reageren op onschuldige stoffen in de leefomgeving en daardoor gezondheidsklachten veroorzaakt. Allergieën zijn steeds beter bekend, ze lijken toe te nemen in aantallen mensen die er last van hebben, vormen een steeds groter sociaaleconomisch probleem bij kinderen en jong volwassenen, ze hebben grote invloed op de leefstijl van consumenten en patiënten, en ze kosten de samenleving steeds meer geld. Binnen het Allergie Consortium Wageningen onderzoeken we hoe allergieën kunnen ontstaan, hoe we sneller en beter kunnen vaststellen of er sprake is van een allergie, hoe allergie door een bepaalde leefstijl wordt verergerd en hoe we het optreden van allergie kunnen voorkomen door ons te richten op zowel de voedingsmiddelen als op de allergische consument en patiënt. We richten ons met name op allergieën die door stoffen in de lucht of in het voedsel worden veroorzaakt. In deze voordracht zal worden toegelicht hoe wij het allergieonderzoek binnen het Allergie Consortium hebben vormgegeven.

Huub Savelkoul is hoogleraar Celbiologie en Immunologie aan Wageningen Universiteit en al 25 jaar actief betrokken bij het onderzoek naar allergieën in het algemeen en in het bijzonder naar de immunologische basis van de ontwikkeling van allergie op babyleeftijd. Tezamen met Harry Wichers en Luud Gilissen is hij initiatiefnemer van het Allergie Consortium Wageningen.

Lezing 2: Voedselallergie: de moeilijke weg naar wetenschap Docent: Ewoud Dubois, UMCG, Kinderlongziekten en Kinderallergologie Beatrix Kinder Ziekenhuis.

De toename van voedselallergie in de laatste decennia heeft er toe geleid dat we deze ziekte beter willen behandelen en begrijpen. De gouden standaard voor de diagnose van voedselallergie is de dubbel blinde, gerandomiseerde, placebo gecontroleerde voedselprovocatie. Aan de hand van de literatuur over vermeende nadelige gezondheidseffecten van voedseladditiva zal besproken worden hoe men tot deze werkwijze van diagnostiek is gekomen. Ook zal uitvoerig stilgestaan worden bij de wetenschappelijke bewijsvoering v.w.b. de voedseladditiva aan de hand van de literatuur op dit gebied. Vervolgens zal er gekeken worden naar het gebruik van de dubbelblinde test bij echte voedselallergie en wat de wetenschappelijke en klinische opbrengst is van deze test.

Prof Dr AEJ Dubois is verbonden aan het UMCG waar hij werkt op de onderafdeling Kinderlongziekten en Kinderallergologie van het Beatrix Kinder Ziekenhuis.

Elke avond zijn Huub Savelkoul, Luud Gilissen, Harry Wichers aanwezig om aan de plenaire discussie deel te nemen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden
Er wordt naar gestreefd lezingen direct beschikbaar te stellen via internet http://wurtv.wur.nl

Volgende cursusdag: 11 maart

Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Nadere informatie
tel. 0317-482030
Rob.vanhaarlem@wur.nl

Aanmelding verplicht via
info.sg@wur.nl
tel. 0317 48 2030
» meer Contact