Gemeente Ermelo


Nieuwe sportaccommodatie op de Telgter Eng

Informatie- en inspraakavond 3 maart 2008 in De Dialoog

In 2005 heeft de gemeenteraad van Ermelo besloten om woningbouw te realiseren op het huidige terrein van DVS'33. Dit besluit is mede genomen om te voldoen aan de toenemende vraag naar goedkope en betaalbare woningen. Een stedenbouwkundige studie geeft aan dat op het terrein van DVS'33 ruimte is voor de bouw van ongeveer 350 woningen. Voordat er sprake is van woningbouw op het terrein van DVS'33 is met de voetbalclub gekeken naar een vervangende accommodatie. Hierover is overeenstemming bereikt; er komt een nieuw sportcomplex op de Telgter Eng.

Deze plek biedt voldoende ruimte om ook andere sportverenigingen te huisvesten. Zo kan een nieuw geïntegreerd gemeentelijk sportpark ontstaan op de Telgter Eng voor de betrokken verenigingen. Het voordeel is dat op De Zanderij dan zo´n 120 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd, waarbij het bestaande groen in stand wordt gelaten.

De gemeenteraad stemt in met de overeenkomst met de sportverenigingen. Verder heeft de gemeenteraad ingestemd met de tervisielegging van een voorontwerp-bestemmingsplan voor het sportpark ten behoeve van de inspraak.

Uitgangspunten

Het sportpark wordt in het landschap ingepast met een groen en leefbaar karakter. Bebouwing van de sportverenigingen wordt zoveel mogelijk geconcentreerd langs de Telgterengweg. Parkeervoorzieningen worden met een inrit aangelegd langs de Telgterengweg of direct hiernaast gelegen. De verlichting van de sportvelden is zoveel mogelijk uit de buurt van de woonwijk en wordt geconcentreerd nabij de Telgterengweg.

Ten aanzien van de bereikbaarheid heeft de gemeente rekening gehouden met verkeersveilige voorzieningen ten behoeve van fiets -en voetgangers. Verkeersremmende maatregelen, zoals verkeersplateaus ter plaatse van de kruisingen van de Bulderweg en Konijnenwal met de Arendlaan, zorgen voor veilige oversteekplaatsen. Parallel langs de Arendlaan/Volenbeekweg wordt tussen Bulderweg en Konijnenwal eveneens gedacht aan een afgescheiden fiets/voetpad.

De verbindingswegen, de Bulderweg en de Konijnenwal, worden voorzien van een verhard fiets/voetpad met verlichting, als veilige fietsverbinding met het sportpark. Ter hoogte van het sportpark worden deze wegen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De verkeersontsluiting van het sportpark vindt plaats via de Telgterweg - Telgterengweg - Telgter-Buurtweg. De Telgterengweg zal deels verlegd worden door de aanleg van het sportpark. Er ontstaat en nieuwe kruising Telgterengweg - Telgter-Buurtweg.

Het sportpark zal onderdak bieden aan DVS'33, EFC'58 en mogelijk ook KC Ermelo. De verenigingsgebouwen krijgen maximaal 2 bouwlagen. Er komen compacte gebouwen waarin ruimtes efficiënt worden ingericht. Naast de aanleg van het sportpark zullen vrije ruimten zoveel mogelijk met groen worden aangevuld. Langs de ontsluitingswegen komt een mooie groene aankleding met laanbeplanting. Dit benadrukt het groene karakter van het nieuwe sportpark.

Op basis van onderzoek is gebleken dat de hoogspanningsmast en de gasleiding ter plaatse geen verhoogde gezondheidsrisico´s met zich mee brengen. Milieukundig onderzoek wijst uit dat de nieuwe bebouwing niet binnen bezwarende geurcontouren komt te liggen. Van toekomstige ontwikkelingen die hindercontouren kunnen veroorzaken op het nieuwe sportpark is geen sprake.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat er sprake is van de aanleg van een nieuw sportpark zal de gemeente een programma van eisen opstellen. Aan de hand hiervan wordt het werk aanbesteed. Dat komt waarschijnlijk in april 2008 ter sprake in de gemeenteraad. Nu vindt allereerst de ter visielegging van het voorontwerp-bestemmingsplan voor het sportpark plaats. Dat is vanaf donderdag 14 februari 2008 tot en met 27 maart 2008. Een bestemmingsplan regelt de gebruiksmogelijkheden en bouwmogelijkheden van een stuk grondgebied. In dit geval dus van de Telgter Eng. Nadat zo´n bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad kunnen op basis daarvan door de gemeente bouwvergunningen worden afgegeven. Maar allereerst bestaat de mogelijkheid om over het
voorontwerp-bestemmingsplan informatie in te winnen en eventuele opmerkingen daarover kenbaar te maken. Dat kan schriftelijk tot 28 maart 2008, maar ook mondeling tijdens de informatie- en inspraakavond op maandagavond 3 maart 2008 om 19.30 uur in de Dialoog te Ermelo.

De betreffende stukken kunnen worden ingezien in het gemeentehuis, maar ook via de internetsite van de gemeente. Het streven is erop gericht om het sportpark seizoen 2009/2010 te realiseren en medio 2010 op te leveren. Pas daarna kan worden gestart met de realisering van woningbouw aan de Sportlaan op de oude velden van DVS´33 en op de Zanderij op de oude velden van EFC .
Telgter Eng