Gemeente Oldenzaal


Sportstimuleringspakket voor basisschool De Maten

gepubliceerd op : 28-2-2008

Maandag 3 maart aanstaande om 14.30 uur overhandigt wethouder Frits Rorink een sportstimuleringspakket aan basisschool De Maten. Deze handeling is een kick-off om meer aandacht te besteden aan bewegingsonderwijs op de basisscholen in Oldenzaal.

Kan het bewegingsonderwijs beter?
Onlangs is er onderzoek gedaan naar de actuele situatie van het bewegingsonderwijs op de Oldenzaalse basisscholen. Hieruit zijn voor de gemeente aandachtspunten naar voren gekomen om het bewegingsonderwijs structureel te verbeteren. In de maatschappij is er discussie over de groter wordende bewegingsachterstanden van jongeren. Om dit tegen te gaan moet de kern worden aangepakt. "In het onderwijs is de mogelijkheid van professionele aandacht voor een gezond leven het grootst. Deze aandacht kan leiden tot een goede basis voor een gezond leven vol bewegen op en na school. Samen met de ouders kan het kind kiezen voor gezonde voeding, voldoende buiten spelen en een passende sport. Daarnaast kan goed bewegingsonderwijs een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, zoals sociale omgang, leiderschap, samenwerken, verantwoordelijkheid en omgaan met winst en verlies", aldus wethouder Rorink.

Sportstimuleringspakket tweeledig doel
Wethouder Rorink overhandigt sportmaterialen die een aanvulling zijn op het bevorderen van bewegingsvaardigheden enerzijds en gericht zijn op de voorbereiding van sporttoernooien anderzijds. De stimuleringsbijdrage komt uit de breedtesport en het BOS-project van de gemeente Oldenzaal. De kick-off door de wethouder is onderdeel van een groter geheel. Met een aantal scholen is een sportconsulent, werkzaam bij de gemeente, al in gesprek op welke wijze het bewegingsonderwijs verbeterd kan worden. Hieruit blijkt dat een aansluitende methode en goede randvoorwaarden nodig zijn.

Inzet vakleerkracht
De Maten heeft er voor gekozen om voor een dag in de week een vakleerkracht in te zetten. Alle kinderen krijgen hierdoor één keer in de week les van een specialist die geschoold is om bewegingsvaardigheden te signaleren en extra bekwaam is om kinderen een beter bewegingsaanbod aan te reiken. De Maten zet hiermee een flinke stap in de goede richting.