Politie Friesland

Politieberichten van maandag 3 maart

Fryslân, 03-03-2008 o Politieberichten van zondag 2 maart 11.00 uur t/m maandag 3 maart 07.00 uur.

Berlikum: inbraak kantoor
De politie onderzoekt een inbraak in de nacht van zaterdag op zondag in een bedrijfspand aan de Bitgumerdyk. Men kwam binnen na het met bruut geweld openbreken van een deur. Uit het bedrijf werd een geldkistje met een klein geldbedrag gestolen. Het kistje werd later teruggevonden op de ventweg richting Marssum. De 45-jarige eigenaar/bewoner deed aangifte.

Parrega: aanrijding met letsel
De politie heeft zondagmiddag een aanrijding op de Aaltjemeerweg tussen een bestelauto en een personenauto behandeld. Een 45-jarige man uit Ferwoude reed met de bestelauto over de Aaltjemeerweg, richting Sudergoawei. Op het moment dat hij de kruising op reed, passeerde daar juist de personenauto, bestuurd door een 74-jarige vrouw uit Longerhouw. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Hommerts: inbraak boerderij
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een boerderij aan de Jeltewei. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwam men binnen na het vernielen van enkele ruiten. Met geweld werd een siersmeedwerk raster en een houten paneel van/uit de deur gedrukt. Uit de woning werd een plasmascherm gestolen.

Dokkum: twee gewonden bij aanrijding
De politie heeft zondagmiddag een aanrijding tussen twee personenautos op de Lauwersseewei onderzocht. Een 56-jarige man uit Oosthuizen reed over de Trekweg. Op het moment dat hij de kruising met de Lauwersseewei opreed, naderde daar juist de andere auto, bestuurd door een 34-jarige man uit Raalte. Op de kruising kwamen beide autos met elkaar in botsing. De man uit Oosthuizen raakte gewond evenals zijn passagier, een 80-jarige vrouw uit Kollum. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Raerd: boerderijbrand
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een brand in een boerderij aan de Poppenwiersterdijk. Omstreeks 16.15 uur ontdekte een voorbijganger de brand. Hij waarschuwde direct de bewoners, die alle personen, waaronder enkele kinderen, uit het pand haalden. Uit de schuur werden de dieren, kalveren en paarden, verplaatst. Enkele bewoners probeerden de brand op zolder bij de pijp van de allesbrander te blussen. De brandweer nam het van hun over. De nok van het dak is vergaan en er is flinke waterschade. De boerderij bleef echter grotendeels gespaard. Dat is onder andere te danken aan de snelle reactie van de voorbijganger, een jogger. De politie wil hem graag nog eens persoonlijk bedanken. Helaas is zijn personalia niet bekend. Mogelijk kan hij zich melden.

Sneek: twee gewonden bij kopstaart-aanrijding
De politie heeft zondagmiddag een aanrijding tussen twee personenautos behandeld op de Stadsrondweg-Zuid, waarbij twee mensen gewond raakten. Een 21-jarige man uit Rotstergaast stond stil voor het rode verkeerslicht. Een 20-jarige bestuurder uit Terband zag dit kennelijk te laat en botste er achterop. De man uit Terband en een passagier van de andere auto (personalia onbekend) raakten gewond. Ze zijn met pijnklachten aan de nek voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oosterzee: inbraak woning
De politie is op zoek naar de daders van een inbraak in een woning aan de Herenweg. Zondagmiddag tussen 14.45 en 20.30 uur werd ingebroken na het forceren van een raam. De volledige woning werd doorzocht. Er is een klein bedrag aan muntgeld gestolen. De 67-jarige bewoner deed aangifte.

Harlingen: fietser onder invloed veroorzaakt aanrijding
De politie heeft zondagavond een 47-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed op een fiets. Omstreeks 20.30 uur vond een aanrijding plaats op de Stationsweg. De verdachte stak de weg over juist op het moment dat een 21-jarige automobiliste passeerde. Een aanrijding was het gevolg. De verdachte kwam ten van maar raakte niet gewond. Hij had gedronken en werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Daar weigerde hij de ademanalyse. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het weigeren van de ademanalyse, het niet voorrang verlenen en het fietsen zonder verlichting.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd voor drank en snelheid De politie heeft zondag van drie automobilisten het rijbewijs ingevorderd. In Leeuwarden reed een 26-jarige Leeuwarder 156 km/u over de Groningerstraatweg ter hoogte van het otterstation. Hij werd met de lasergun gecontroleerd. Zijn rijbewijs mocht hij inleveren en hij kreeg een proces-verbaal.
In Harlingen werd zondagavond rond middernacht een 30-jarige man uit Harlingen betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd met zijn personenauto gecontroleerd op de William Boothstraat. Aan het bureau blies hij 1010 ug/l. Hij kreeg een rijverbod, zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal.
Datzelfde overkwam ook een 35-jarige automobilist uit Sneek. Hij werd maandagochtend gecontroleerd op de Stadsrondweg-Zuid. Hij blies aan het bureau 645 ug/l.