Gemeente Ede

nummer 038 / Ede, 26 februari 2008

College van B&W wil financiële problemen definitief oplossen Orde op zaken bij Cultura

Het college van burgemeester en wethouders van Ede wil bij stichting Cultura financieel orde op zaken stellen. Cultura kampt al jaren met financiële problemen en het college wil dit terugkerende probleem nu definitief oplossen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan Cultura in 2009 met een schone lei beginnen en blijft het culturele aanbod op hetzelfde niveau.

Het college heeft de Stichting Cultura in 2007 aangesproken op de financiële huishouding, omdat uit de cijfers bleek dat de begroting de komende jaren tekorten zou laten zien. De afgelopen maanden hebben de gemeente en Cultura kritisch gesproken over de bedrijfsvoering en de kosten. Cultura is er vervolgens in geslaagd nog enkele besparingen te vinden.
Cultura verwacht vanaf 2008 een gemiddelde jaarlijkse tekort 411.000,00 op de begroting. Het college van Ede acht de calculatie van Cultura van het tekort op 411.000,00 realistisch. Cultura geeft verder aan dat de grenzen bereikt zijn. Een verdere bezuiniging betekent een aantasting van de producten en diensten die Cultura levert.

Aanbod Cultura
Ook het college acht verdere bezuinigingen niet wenselijk en vindt dat het aanbod van Cultura gehandhaafd moet worden. De bibliotheek draait beter dan de landelijke trend, het muziekonderwijs is goed, er zijn voldoende creatieve cursussen en er is een gevarieerde programmering voor het theater met veel aandacht voor jong talent. Het college is verder van mening dat Cultura zich fors heeft ingespannen om te bezuinigen op personeelslasten, de bedrijfsvoering en overige kosten.

Oplossingen
Het college heeft in overleg met Cultura een aantal oplossingsrichtingen onderzocht voor de financiële problematiek. Het tekort van 411.000,00 kan voor een deel worden opgelost door de subsidies aanvullend te indexeren (dit is al opgenomen in de meerjarenbegroting 2008-2011). De gemeente denkt verder dat het haalbaar is dat de huisvestingslasten van Cultura worden teruggebracht. Hiertoe moeten vervolggesprekken worden gevoerd met de Stichting Cultura Beheer. Het college stelt voor de wachtgeldenproblematiek, die voor een bedrag van 101.000,00 is opgenomen, en het resterende tekort op te voeren bij de integrale afweging van de Perspectiefnota 2009-2012.

---