Gemeente Ede

nummer 39 / Ede, 26 februari 2008

Aanvragen niet langer op lantaarnpalen
Ede stopt met het aanplakken van vrijstellingen van het bestemmingplan

Het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft besloten om aanvragen voor vrijstellingen van het bestemmingsplan niet langer aan te plakken. Voorheen gebeurde dat nabij de locatie waarvoor een vrijstelling was aangevraagd. Vanwege de vele alternatieve en modernere manieren om aanvragen bekend te maken, koos het college ervoor om te stoppen met deze vorm van informatieverstrekking. Bovendien was de oude manier gevoelig voor vandalisme.

Het kan zijn dat een voorgenomen bouwplan niet past binnen het geldende bestemmingsplan. Als de gemeente toch voor zon plan een aanvraag voor een bouwvergunning krijgt, onderzoekt zij altijd of een vrijstelling van het bestemmingsplan mogelijk is. Als het mogelijk blijkt, wordt voor die vrijstelling een aparte procedure gestart. Dit heet een vrijstellingsprocedure. In de periode dat deze procedure loopt, wordt de aanvraag voor de bouwvergunning door de gemeente opgeschort.

Voordat de gemeente een definitief besluit neemt over de vrijstelling, publiceert zij eerst een voornemen om de vrijstelling te verlenen. Belanghebbenden worden zo in de gelegenheid gesteld commentaar te geven; zij kunnen zienswijzen indienen.

Publicaties van een voornemen gebeurt op verschillende manieren. Natuurlijk via de infopagina van de gemeente Ede in Ede Stad. Daarnaast staat op de website van de gemeente welke procedures lopen. Men kan zich zelfs abonneren op gerichte informatie per e-mail (EdeMail).

---