BouwNed

Geen nieuwe plannen nodig voor toekomstige kustbescherming
03-03-2008

Om Nederland in de toekomst tegen het water te beschermen zijn in feite geen nieuwe plannen meer nodig. Er zijn namelijk al zoveel innovatieve en creatieve plannen ingediend, dat het er nu eerder om gaat daaruit de beste selectie te maken en vervolgens over te gaan tot uitvoering ervan. Haalbaarheid en uitvoerbaarheid zouden daarin een zwaarwegend belang moeten krijgen.

Bouwend Nederland is een van de partijen die is gevraagd om in overleg te treden met de eind september 2007 ingestelde commissie `Duurzame Kustontwikkeling', beter bekend onder de naam `Deltacommissie'. Deze heeft de opdracht meegekregen om staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat te adviseren over de te verwachten zeespiegelstijging, de wisselwerking tussen die stijging en de afvoer van de grote Nederlandse rivieren en andere klimatologische en maatschappelijke ontwikkelingen tot 2100-2200, die van belang zijn voor de Nederlandse kust. Ook dient te worden ingegaan op de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de Nederlandse kust en ogelijke strategieën voor een samenhangende aanpak die leidt tot een duurzame bescherming van de Nederlandse kust en het achterland.

Boeket tulpen
Daar zijn inmiddels de nodige innovatieve plannen over ontwikkeld. Recent nog werd op de Kustconferentie van het Innovatieplatform een actieplan aangeboden aan minister-president Balkende om een `boeket tulpen' langs de kust te ontwikkelen. Het voorstel is om deze projecten versneld te ontwikkelen en aan te leggen. De premier reageerde positief. Nederland heeft volgens hem `forse impulsen' nodig, zeker op watergebied. "Omdat we veilig in de Nederlandse Delta willen wonen. Omdat we meer ruimtelijke kwaliteit en natuurontwikkeling willen. Omdat we hele grote ambities hebben voor duurzame energie.
Hij refereerde aan het verleden om aan te geven dat de Nederlandse waterbouwers in dat opzicht al volop hebben getoond wat zij kunnen. Van de inpolderingen in de 17e eeuw tot en met de Afsluitdijk en de Deltawerken. "Groot denken heeft ons in de loop van de tijd veel opgeleverd."

Goede plannen
Bouwend Nederland is het daarmee eens, maar wijst er bij monde van Mathieu van Rooij, senior beleidsmedewerker bouwcondities wel op dat niet tot in het oneindige met planontwikkeling kan worden doorgegaan. "Dat is ook helemaal niet nodig, omdat er al heel veel goede plannen en voorstellen op tafel zijn gelegd, met name ook vanuit het bedrijfsleven."
De Deltacommissie zou er wat Bouwend Nederland betreft dan ook wijs aan doen om niet opnieuw het wiel te willen uitvinden, maar om een afweging te maken uit al bestaande bestaande plannen. "Bij de selectie moet met name ook de haalbaarheid en uitvoerbaarheid zwaar worden mee gewogen."
De Deltacommissie brengt naar verwachting in april 2008 haar advies uit. Het kabinet zal dit vervolgens gebruiken om te komen tot de Kustvisie, die tevens in het eerste Nationale Waterplan zal worden opgenomen. Dit Nationale Waterplan verschijnt één keer per zes jaar en legt de hoofdlijnen van het nationale waterbeleid vast. De eerste editie wordt in 2009 verwacht.