AutoRai

SEAT begint WTCC-seizoen sterk met twee overwinningen

(3/3/2008)
SEAT kende een sterke start van het nieuwe seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC). Op het circuit in de Braziliaanse stad Curitiba werden beide wedstrijden gewonnen door coureurs met een SEAT Leon TDI.

De eerste race leverde zelfs een SEAT-dubbelzege op met de Fransman Yvan Muller op de eerste en de Zweed Rickard Rydell op de tweede plaats. In de tweede race ging de overwinning naar de Italiaanse routinier Gabriele Tarquini, die zich op zijn 46^e verjaardag geen mooier cadeau dan zijn eerste dieselzege had kunnen wensen. De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel, die met een SEAT Leon met benzinemotor deelneemt aan het WK, behaalde zijn eerste punt van het seizoen voor de strijd om het wereldkampioenschap.

Tom Coronel, wiens auto dit jaar wordt ingezet door het Spaanse Sunred-team, dat nauw is gelieerd aan SEAT Sport, begon het nieuwe seizoen goed door gelijk al in de tweede vrije training de snelste tijd in het 21 autoâs tellende veld te laten aantekenen. In de kwalificatie wist hij deze prestatie helaas niet te herhalen, hierin moest hij genoegen nemen met de tiende plaats, al waren de onderlinge verschillen met 14 autoâs binnen een seconde uiterst klein. SEAT-coureur Yvan Muller veroverde met zijn Leon TDI voor de tweede maal in zijn loopbaan de pole-position, direct gevolgd door zijn Zweedse merkgenoot Rickard Rydell. Ook de andere drie coureurs met een SEAT Leon TDI wisten zich in de top tien te kwalificeren: Gabriele Tarquini trainde naar de vierde plaats, Tiago Monteiro was zevende en Jordi Gené negende.

Bij de start van de eerste race pakte Yvan Muller de leiding voor Rickard Rydell en zo bleef de volgorde ook tot aan het vallen van de finishvlag na 16 ronden. Voor Muller had het seizoen niet beter kunnen beginnen: âEerst de pole-position en nu een overwinning, super,â straalde de Elzasser. Rickard Rydell was ook tevreden met zijn tweede plaats. Tom Coronel reed goed naar voren en werd uiteindelijk als achtste geklasseerd. Daarmee behaalde hij niet alleen zijn eerste WK-punt van het seizoen, maar mocht hij ook nog eens de tweede wedstrijd vanaf de pole-position beginnen.

In die tweede race kon Coronel niet optimaal profiteren van zijn gunstige uitgangspositie. âHet blijkt dat rijders met andere autoâs hier op dit circuit bepaalde voordelen hebben,â analyseerde hij na afloop. âNatuurlijk heb ik als altijd geprobeerd er het beste van te maken.â Uiteindelijk werd Coronel als negende geklasseerd. De overwinning ging naar de Italiaanse SEAT-rijder Gabriele Tarquini, die dankzij een goede start in de eerste ronde van de derde naar de eerste plaats reed en vervolgens de overwinning veilig wist te stellen. Hij kreeg de zege bepaald niet cadeau, want met name in de slotfase van de wedstrijd moest Tarquini hard werken om regerend wereldkampioen Andy Priaulx achter zich te houden. De voldoening was echter des te groter. âEen overwinning op mijn verjaardag, beter kan het niet,â aldus Tarquini. In de tussenstand van het WK leidt SEAT-coureur Yvan Muller na twee races voor zijn teamgenoot Tarquini.

De volgende races voor het WK worden op 16 april verreden op het circuit van Puebla in Mexico.