Groot draagvlak voor energie besparen

03/03/2008 10:42

Milieu Centraal

Utrecht, 3 maart 2008 - Zes op de tien Nederlanders geven aan in het afgelopen jaar concreet aan de slag te zijn geweest met energiebesparing. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal in samenwerking met TNS-NIPO onder 1087 Nederlanders. Ruim acht op de tien Nederlanders hechten belang aan het zuinig omgaan met energie in huis. "Het draagvlak in de samenleving om energie te besparen is op dit moment erg groot", aldus Chris Bruijnes, directeur van Milieu Centraal. "Dit momentum moet worden aangegrepen om huishoudens te stimuleren om nog meer energiebesparende maatregelen te nemen, zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelen."

Er bestaat veel interesse in informatie over energie besparen. Ruim de helft van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar minstens één keer gezocht naar tips en adviezen over energiebesparing, waarvan het grootste deel meerdere keren. Bij energie besparen denken de meeste huishoudens aan de verwarming lager, spaarlampen en het licht uit doen. "Er is meer aandacht nodig voor grote bespaarders zoals woningisolatie en zuinige CV-ketels", vindt Bruijnes. Voor veel mensen vormen de investeringen en de moeite echter een drempel, die verlaagd zou kunnen worden. Daarom pleit Milieu Centraal voor gunstige financiële regelingen en het bieden van praktische hulp bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Aanleiding voor het onderzoek is het 10-jarig bestaan van Milieu Centraal, de landelijke voorlichtingsorganisatie over energie en milieu in het dagelijks leven. Ter gelegenheid van dit lustrum reikt Milieu Centraal op 5 maart een prijs uit voor de meest gewaardeerde milieucampagne. Genomineerd zijn BCC (De groene stekker), HIER (Klimaatcampagne), Rabobank (Klimaathypotheek), Voedingscentrum (Een kip of varken kan niet kiezen, jij wel!) en SenterNovem (Het Nieuwe Rijden).





http://www.milieucentraal.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (

Milieu Centraal