Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Koen Lambrechts wint Jan Zevenhuizen Schaak-3-Daagse

Maar liefst 105 kinderen hebben gedurende één tot drie dagen om de prijzen geschaakt in de 29e editie van het Open Apeldoorns Jeugdkampioenschap Schaken. In een wederom goed verlopen toernooi werden deelnemers gesignaleerd vanuit Spijkenisse, Heemstede, Huizen tot Almere. Van de tien deelnemers in de kampioensgroep kwamen zeven spelers uit het OSBO gebied met daarnaast vertegenwoordigers uit de RSB, SGS en NHSB.

Ook vanuit de media was er volop belangstelling. Op de laatste dag maakte TV Apeldoorn opnames voor het weekjournaal. Radio Gelderland verzorgde een live interview in de vroege vrijdagochtend en was later op de dag vanaf de speellocatie tot driemaal toe live in de uitzending met sfeerimpressies, interviews en achtergronden. In totaal bijna 15 minuten zendtijd over schaken!

Open Apeldoorns Jeugdkampioen werd de Deventenaar Koen Lambrechts. Hij bleef Rik de Wilde uit Spijkenisse na barrage voor. Derde werd Joost Offringa uit Veenendaal. Van de drie Apeldoornse vertegenwoordigers in de kampioensgroep eindigde de 13-jarige Nico Zwirs knap als vierde en werden Erwin Huzen en Tom Smid zesde respectievelijk zevende.

De A1 groep werd gewonnen door Ruben Doornebal uit Ede. In de A2 groep werd Yme Brantjes uit Bussum eerste voor nieuwkomer Ruben Kuijper. In de B-categorie, groep 7/8 van de basisschool, was Martijn van Blitterswijk de gevierde man met maar liefst 14½ punt uit 15 partijen. In de C-groep, groep 5/6 basisschool, was er een Apeldoorns Schaakmaat onderonsje. Daarin was Jasper Zwirs ongenaakbaar. De D-groep, geboren in 1999 of later, werd beslist met een driekamp. Tim Evendijk uit Ede werd hier de winnaar.

Vierjarige
De show werd tijdens het toernooi gestolen door de vierjarige Maarten Hoeneveld uit Amsterdam. Op donderdagmiddag kwam hij alvast met zijn oom sfeer proeven en vrijdagochtend om negen uur was hij al aanwezig om TV Apeldoorn te woord te staan en de verslaggever met een herdersmatje af te troeven. Toen later op de dag Radio Gelderland verslaggeefster Vera Eijsink hem ook wilde interviewen reageerde hij heel beslist met: nee. Op de vraag waarom niet, antwoordde hij: dat heb ik al gedaan. Dat hij behalve het herdersmat nog wel wat meer in zijn mars heeft bewijst zijn uiteindelijke resultaat: vijfde in een veld van 24 deelnemers. Daar gaan we in de schaakwereld nog meer van horen.

Tijdens het toernooi werd volop genoten van de tafeltennistafel en andere ontspanningsmogelijkheden, zoals schaakpuzzels en kleurplaten maken. Ook de videoruimte en het vrijschaaklokaal werden goed gebruikt. Verreweg de meeste belangstelling was echter voor het snelschaken in de centrale ruimte. Etienne Goudriaan, Stefan Kuipers en Martin van Dommelen slaagden erin om de meeste partijen te winnen, maar trokken toch stuk voor stuk ook wel eens aan het kortste eind. Martin verzorgde vrijdag vanaf vier uur ook nog een simultaan voor de kinderen en had voor de beste partij een boek meegebracht. Die reikte hij na afloop uit aan Emilie Dubbeldam. Daarnaast zijn door deze heren ook diverse gespeelde partijen geanalyseerd.

Voor foto's, uitslagen en eindstanden kunt u terecht op www.deschaakmaat.nl.
Wim Huzen

---