NOC*NSF


Veel steun voor dopingvrije sport

ARNHEM - De campagne 100% Dope Free-True Winner van de Dopingautoriteit en de NOC*NSF AtletenCommissie kende een vliegende start, en het initiatief blijft gestaag groeien. Inmiddels hebben meer dan 2000 sporters het statement getekend.

Blijkbaar is er onder Nederlandse sporters een sterke behoefte zich uit te spreken voor een dopingvrije sport. Door op www.100procentdopefree.nl het anti-dopingstatement te tekenen kunnen sporters het gouden True Winner-armbandje ontvangen. Op de website is een (niet uitputtende) lijst te zien van sporters die zich bij het initiatief hebben aangesloten. Na de kick-off (tijdens het NOC*NSF Sportgala in december) tekenden binnen drie dagen 1000 sporters het statement, waarna dat aantal wekelijks met zo'n 100 sporters toenam.

Naast het aanmelden via de website hebben veel sporters tijdens evenementen de mogelijkheid gehad het statement te tekenen. De Dopingautoriteit was in het kader van 100% Dope Free onder meer aanwezig bij de NK Baanwielrennen in Alkmaar en het NK Worstelen in Den Haag. Op 7 maart zal de 100% Dope Free stand bij de Nederlandse Overdekte Jeugdkampioenschappen Tennis in Rotterdam te zien zijn.

Een aantal van de ambassadeurs van 100% Dope Free-True Winner (o.a. Rutger Smith, Jokelyn Tienstra en Femke Dekker) zal zich bij dergelijke evenementen inzetten om aankomende topsporters bij de campagne te betrekken. Sporters die zich aansluiten ontvangen naast het gouden armbandje regelmatig nieuwsberichten waarmee ze zich kunnen 'wapenen' tegen dopinggebruik in de sport. In n van de eerste nieuwsberichten spreekt prof. dr. Harm Kuipers over de zin en met name onzin van dopinggebruik.

(3 maart 2008)