Staatssecretaris Jack de Vries brengt bezoek aan marineoefening in Noorwegen

Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, brengt vandaag en morgen een bezoek aan Noorwegen. Hij ontmoet daar zijn Noorse counterpart, Espen Barth Eide en reist vervolgens door naar Harstadt, waar de marineoefening 'Armatura Borealis 08' wordt gehouden. Aan deze oefening doen verschillende NAVO landen mee, waaronder Nederland met het eerste mariniersbataljon en het amfibische transportschip Hare Majesteits Rotterdam.

Aan de internationale oefening nemen naast Hr.Ms. Rotterdam ook de mijnenbestrijdingsvaartuigen Hr.Ms. Willemstad, Hr.Ms. Vlaardigen en eenheden van het Korps Mariniers deel. Tijdens dit bezoek stelt De Vries zich op de hoogte van het werk van de marine en het optreden in deze grote amfibische oefening.

De Rotterdam doet dienst als zeegaande commandobasis voor de staf van Netherlands Maritime Force (NLMARFOR). Ze herbergt derhalve naast de 132-koppige scheepsbemanning ook honderd Nederlandse stafleden en het eerste mariniersbataljon (350 manschappen). Daarnaast bevinden zich buitenlandse troepen aan boord: honderd Noorse mariniers met vier speedboten en ruim dertig Belgische paracommando's. De meeste mariniers hebben net hun wintertraining in Noorwegen achter de rug.

De Nederlandse maritieme staf NLMARFOR, onder bevel van commandeur Pieter Bindt, geeft volgend jaar leiding aan het maritiem deel van de snel inzetbare reactiemacht van de NAVO.

Noot voor redacties (