Drukste winkelstraat van Nederland wordt ook de veiligste.

03/03/2008 12:30

Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Tweede ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor Kalverstraat en Nieuwendijk Drukste winkelstraat van Nederland wordt ook de veiligste.

De drukste winkelstraat van Nederland wordt ook de veiligste. Dat moet volgens HBD-voorzitter Geert Vermeer de inzet zijn van ondernemers, politie en gemeente. Vermeer reikte namens het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, vandaag samen met minister Ter Horst de tweede ster uit van het Keurmerk Veilig Ondernemen aan de winkeliers van de Kalverstraat en Nieuwendijk. De tweede ster is een bekroning voor de structurele samenwerking tussen de winkeliers, gemeente, politie en brandweer. Veel aangiften
Er wordt door ondernemers in de Kalverstraat en de Nieuwendijk veel aangifte gedaan. Volgens Vermeer heeft dat twee oorzaken. "De ondernemers worden in dit winkelgebied regelmatig geconfronteerd met winkelcriminaliteit. Ze voelen zich dan ook onveiliger dan elders in Nederland, zo blijkt uit onze cijfers. Daar staat, gelukkig, tegenover dat men wel veel aangifte doet. De ondernemers laten het niet zo maar over hun kant gaan, zou je kunnen zeggen."

Training van groot belang
Het belangrijkste wapen in de bestrijding van agressie, geweld en winkelcriminaliteit is goed getraind personeel, zo stelde Vermeer. Hij toonde zich dan ook verheugd dat de winkeliers in Amsterdam in grote getale gebruik maken van de trainingen die het Hoofdbedrijfschap Detailhandel aanbiedt. "Het is goed dat ondernemers zichzelf en hun medewerkers trainen in het omgaan met lastige situaties. Bovendien blijkt dat juist door de gezamenlijke aanpak in het kader van een Keurmerk Veilig ondernemen ook de sfeer verbetert. Ondernemers letten ook beter op elkaar en de lijnen met politie worden korter. Ook dat draagt in hoge mate bij aan een veiliger winkelgebied. Daar profiteren ondernemers, werknemers en klanten van."

Tweede KVO-ster voor Kalverstraat en Nieuwendijk
Vermeer sprak tijdens een bijeenkomst waar hij aan de Kalverstraat en de Nieuwendijk de tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen overhandigde. Samen met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties legde hij vervolgens een stoeptegel ter markering van de certificering. De tweede ster houdt in dat ondernemers, gemeente, politie en brandweer samenwerken aan een veilig winkelgebied en een veilige omgeving. Zo worden ook de parkeergarages in de veiligheidsplannen meegenomen.





http://www.hbd.nl/kvo