Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: Sterke groei aantal allochtone ondernemingen Datum: 03/03/2008

Het aantal niet-westerse allochtone ondernemingen in de detailhandel is in ruim tien jaar tijd verdubbeld. Het aandeel en aantal ondernemingen van westerse allochtone ondernemers groeide ook, maar minder sterk. Dit blijkt uit de onderzoekspublicatie âAllochtone ondernemers in de detailhandelâ van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Het aantal ondernemingen van niet-westerse allochtone ondernemers (afkomstig uit Turkije of uit een van de werelddelen Afrika, Latijns-Amerika of Azië, exclusief Indonesië en Japan) is tussen 1993 en 2005 verdubbeld: van ruim 5.000 tot ruim 10.000. In 2005 was tien procent van alle ondernemingen in de detailhandel van niet-westerse allochtone ondernemers; in 1993 was dit nog slechts vijf procent.

Het aandeel ondernemers van westerse allochtone afkomst (afkomstig uit Europa - exclusief Turkije - , Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië of Japan) steeg van zes naar acht procent. Het aantal bedrijven van autochtone ondernemers nam met ongeveer 2.500 toe; het aandeel binnen de totale detailhandel daalde echter van 87 naar 81 procent. De detailhandel verkleurt dus.

Vooral tweede generatie doet het goed
De overlevingskans van bedrijven van niet-westerse allochtonen neemt toe. Dit komt vooral door het groeiende aantal startende ondernemers van de tweede generatie, die het beter doen dan starters van de eerste generatie. Zij doen het zelfs beter dan autochtone startende ondernemers.

Niet-westerse allochtonen zorgen voor verjonging sector De gemiddelde leeftijd van de niet-westerse allochtone ondernemer ligt met 38 jaar een stuk onder de gemiddelde leeftijd (46 jaar) van autochtone ondernemers in de detailhandel. Er zijn relatief weinig (11 procent) ondernemers ouder dan 50 jaar. Vooral in de leeftijdsgroepen tot 40 jaar is de groep sterk vertegenwoordigd ten opzichte van de totale detailhandel. Dat betekent een verjonging van de sector, en dat is een positieve ontwikkeling.