Gemeente Helmond


Zaterdagmarkt Helmond blijft tot 16.00 uur

Het college van B&W heeft dit besloten. Het besluit is genomen op basis van onderzoek over de markt dat eind vorig jaar is uitgevoerd.

Van halve naar hele dag

In 2006 is besloten om de eindtijd van de Helmondse zaterdagmarkt te verschuiven van 12.30 naar 16.00 uur. Deze eindtijd is overeengekomen met de marktkooplieden. Afgesproken is om na één jaar te evalueren. Deze evaluatie is nu geweest in de vorm van het onderzoek. Op basis daarvan heeft het College haar besluit genomen.

Redenen

De belangrijkste redenen van het college om tot het besluit te komen, zijn:

* Het college hecht veel waarde aan de mening van de consument en die geeft aan deze eindtijd prettiger te vinden dan de oude, maar er is nog geen grote behoefte aan een eindtijd van 17.00 uur.
* De gerealiseerde kwaliteit en uitstraling van het centrum moet behouden blijven en is mede door deze eindtijd verbeterd, omdat de markt niet midden op de dag hoeft te worden afgebroken.
* De markt kent een sterke vergrijzing. Om een levensvatbare zaterdagmarkt te houden, is het aantrekken van nieuwe doelgroepen noodzakelijk. Jongere mensen bezoeken het centrum in het algemeen pas in de middag en zijn dus gebaat bij een verlengde openingstijd.

* De ondernemers in het centrum zijn erg positief over de verlengde eindtijd.

Een stimulans voor het besluit is ook dat landelijke ontwikkelingen laten zien dat dagmarkten meer in trek zijn bij het grote publiek dan markten die een dagdeel duren. Het college is ervan overtuigd dat ook Helmond met deze trend mee moet gaan om de aantrekkelijkheid van het centrum te versterken.

Extra inspanningen

Het college realiseert zich dat er meer tijd nodig is om de mensen te laten wennen aan de nieuwe tijd. Het is een groeimodel. Promotie van de markt kan daarbij een belangrijke rol spelen.Daarmee kunnen ook de nieuwe doelgroepen worden bereikt.