Vluchtelingenwerk Nederland

03-03-2008 / Standpunt VluchtelingenWerk Nedrerland

`Niet te snel etiket mensenrechtenschender plakken'

De situatie rond mensenrechtenschenders is behoorlijk gecompliceerd. Bij een ernstig vermoeden van mensenrechtenschending krijgt iemand geen verblijfsvergunning en wordt standaard ongewenst verklaard in Nederland, terwijl strafrechtelijke vervolging vaak uitblijft. `Het strafrechtelijk vervolgen is complex en tijdrovend', zegt Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland. `Het blijft dus meestal bij het uitspreken van een vermoeden. De praktijk laat zien dat mensen te snel het etiket `mensenrechtenschender' opgeplakt krijgen. De gevolgen voor de verdachte én zijn eventuele gezin zijn enorm. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de Nederlandse overheid van tevoren zorgvuldig onderzoek doet naar wat de bewuste persoon nu precies verkeerd heeft gedaan.'

VluchtelingenWerk is dan ook verheugd dat een kamermeerderheid het kabinet vraagt nog eens grondig te kijken naar de groep vermeende mensenrechtenschenders.

VluchtelingenWerk Nederland is een organisatie die opkomt voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen en niet voor de daders. Belangrijk is echter wel dat de mensen die van een verblijfsvergunning buitengesloten worden ook daadwerkelijk daders zijn. Als na zorgvuldig onderzoek blijkt dat iemand inderdaad schuldig is, maar uitzetting naar het land van herkomst niet mogelijk is, moet worden gestreefd naar strafrechtelijke vervolging in Nederland. `Het is dus goed dat ook vanuit de Tweede Kamer signalen uitgaan dat serieuze verdachten zoveel mogelijk voor de rechter moeten komen', aldus Huizing in reactie op de uitspraken van kamerlid Teeven.

Het gezin van een vermoedelijk mensenrechtenschender heeft meestal geen recht op een verblijfsvergunning en moet Nederland verlaten. Maar deze mensen kunnen vaak niet weg, omdat zij in hun eigen land gevaar lopen. `Voor ons staat wel buiten kijf dat je partner en kinderen niet mag straffen voor de daden van - meestal - de vader', aldus Huizing. `Je veroordeelt het gezin tot een uitzichtloos leven in de illegaliteit. Geef dan in ieder geval de gezinsleden een verblijfsvergunning.'

VluchtelingenWerk Nederland is in afwachting van de beleidsbrief van staatssecretaris Albayrak over bovenstaande problematiek. Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur