KPMG


India koploper met overnames in westerse wereld

03|03|08 - "Ondernemingen in India lijken zich in tegenstelling tot de andere opkomende landen niets aan te trekken van de kredietcrisis", constateert Gopal Ramanathan van KPMG Transaction Services.

Ondernemingen in India blijven in hoog tempo bedrijven in de ontwikkelde, westerse landen overnemen. In de laatste zes maanden van 2007 was India verantwoordelijk voor ruim de helft van het aantal fusies en overnames door de opkomende markten in de ontwikkelde landen. In de tweede helft van 2007 namen de opkomende landen 62 bedrijven in de westerse landen over. Hiervan namen bedrijven in India er 35 voor hun rekening, één meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG. Bij het onderzoek zijn de transactiestromen tussen tien geselecteerde opkomende economieën en elf van de belangrijkste ontwikkelde markten geanalyseerd, waaronder Nederland. In de tweede helft van 2007 waren bedrijven in de westerse landen goed voor 105 transacties in landen als India, Brazilië, Rusland en China. De Verenigde Staten, van oudsher verantwoordelijk voor de meeste overnames in deze landen, zag het aantal transacties in de onderzochte periode afnemen van 67 tot 39.

"Ondernemingen in India lijken zich in tegenstelling tot de andere opkomende landen niets aan te trekken van de kredietcrisis", constateert Gopal Ramanathan van KPMG Transaction Services. Ramanathan: "Terwijl andere landen zich lijken terug te trekken van de fusie- en overnamemarkt, zetten Indiaanse bedrijven hun opmars in hetzelfde tempo voort. En hoewel de meeste transacties niet met hele hoge bedragen gepaard gaan, blijven de overnamebedragen een stijgende lijn vertonen. Een half jaar geleden nog dachten wij te moeten constateren dat veel van de transacties door bedrijven in India in hoge mate geleveraged waren, waardoor grote problemen zouden kunnen ontstaan als het tij zou keren.

Uitgaande van het feit dat de meeste overnames voor 30 tot 40% gefinancierd worden met geleend geld en het in de regel gaat om transactiebedragen tussen de 50 en 80 miljoen dollar, moeten wij constateren dat het dus niet om onoverkomelijk hoge schulden gaat. Indiase bedrijven en hun financiers gaan hier dan ook heel verstandig mee om, zeker vanuit het oogpunt van de kredietcrisis. Zij slaan munt uit het terugtrekken van de financiële kopers en de afwaardering van de Amerikaanse dollar om de voorgenomen groei te realiseren. Daar komt bij dat zij de overnames financieren met een combinatie van zowel lokale als vreemde valuta, hetgeen in de financiële wereld algemeen geaccepteerd is."

Opvallend is volgens Waller de afgenomen activiteit van de Verenigde Staten in de opkomende landen. Ramanathan: "Na 83 transacties vorig jaar en 67 een half jaar geleden, is het aantal transacties door Amerikaanse bedrijven nu uitgekomen op 39. De belangrijkste reden voor de afname is China. Uit ons onderzoek blijkt dat China gedurende langere tijd de belangrijkste keuze was voor Amerikaanse bedrijven. Recente ontwikkelingen in China hebben het overnametempo duidelijk vertraagd. Niet alleen zijn de belangrijkste, voor de hand liggende overnames in China inmiddels afgerond, maar ook nieuwe regels ten aanzien van het gebruik van Special Purpose Vehicles (SPV's) om marktaandeel te verwerven hebben de aantrekkelijkheid van China voor Amerikaanse bedrijven duidelijk verminderd."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.