Gemeente Aalten


Nieuwe verwerking voor luierafval

Inwoners van de gemeente Aalten kunnen luiers en incontinentiemateriaal gescheiden inleveren bij diverse inzamellocaties waarna de luiers gerecycled worden.

Tot voor kort werden deze luiers verwerkt bij Knowaste in Arnhem. Aangezien de fabriek van Knowaste onlangs haar deuren heeft gesloten is gezocht naar een nieuwe verwerker. Deze nieuwe route is nu gevonden. De ingezamelde luiers worden nu in een vergistingsinstallatie verwerkt tot duurzame producten. Dit betekent dat de gescheiden luierinzameling gewoon doorgaat!

Luierrecycling
Bij het vergisten worden de ingezamelde luiers versnipperd en in een zuurstofloze omgeving gebracht waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt om groene stroom van te maken. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt levert duurzame elektriciteit en stadswarmte op.

Meer informatie
Meer informatie over de afvalinzameling is te vinden in de afvalwijzer en op de website van ROVA www.rova.nl. Met vragen over de gescheiden luierinzameling kan men bellen met de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77, of e-mail info@rova.nl.

Inzamellocaties luiers- en incontinentiemateriaal U kunt luiers en incontinentiemateriaal (alle soorten babyluiers, babyverzorgingsdoekjes en
Incontinentiemateriaal) gescheiden aanbieden bij de onderstaande inzamellocaties. Het afval moet worden aangeboden in speciale zakken die bij de inzamelpunten en op het gemeentehuis gratis te verkrijgen zijn.

Aalten:
o Afvalbrengpunt Aalbers, Broekstraat 31
o Kinderopvang De Bosarck, 't Boske 3
o Kinderdagverbijf De Kabouter, Ahavestraat 3 o Magnoliaschool, Magnoliaplein 11
o Peuterspeelzaal Duimelot, Damstraat 4-1
o Peuterspeelzaal Duimelot, Willebrordstraat 8 o Zorgcentrum Beth San, Ludgerstraat 47
o Zorgcentrum Hoge Veld, Hoge Veld 26

Bredevoort:
o Peuterspeelzaal Doortje, Schoolstraat 2
o Zorgcentrum Bernardus, 't Zand 23

Barlo:

o Peuterspeelzaal Barlotje, Markerinkdijk 43

De Haart:
o Peuterspeelzaal 't Zunnekuuksken, Haartseweg 12A

De Heurne:
o Peuterspeelzaal De Boskabouters, Keizerweg 2

Dinxperlo:
o Wijkgebouw Sensire, Nieuwstraat
o Peuterspeelzaal De Schildpad, Julianastraat o Kinderdagverblijf StipStap, Burgemeester van Kluyvestraat o Het plantsoen aan De Klumpender (tegenover nummer 21)

Lintelo:
o Peuterspeelzaal 't Treintje, Halteweg 21

IJzerlo:
o Peuterspeelzaal De Krömmels, Kruisdijk 17