Gemeente Sint-Michielsgestel


Vervallen panden in de gemeente

maandag 03 maart 2008

Regelmatig krijgt de gemeente de vraag of zij iets kan doen aan leegstaande en vervallen panden. Deze verpesten immers het straatbeeld van onze dorpen. Vaak gaat het dan om particuliere eigendommen. En daar zit nu voor de gemeente precies de moeilijkheid.

Wanneer gemeentelijke eigendommen leeg komen te staan, zoals de Theresiaschool aan de Schoolstraat in Berlicum, zorgt de gemeente dat dit pand niet in verval raakt. Zo wordt bijvoorbeeld gezorgd voor bewoning.
Bij particuliere panden heeft de gemeente vanzelfsprekend minder invloed. Feitelijk kan de gemeente alleen actie ondernemen als er sprake is van een onveilige situatie. Denk hierbij onder andere aan instortingsgevaar. De gemeente kan dan de eigenaar sommeren om de onveiligheid op te heffen. Dat wil nog steeds niet zeggen dat de eigenaar verplicht kan worden om het pand af te breken en mooie nieuwbouw ervoor in de plaats te laten komen. Het plaatsen van een hekwerk rond het perceel kan voldoende zijn om ervoor te zorgen dat het terrein veilig is.

In zeer ernstige gevallen kan de gemeente op basis van de welstand een procedure starten om een eigenaar te dwingen iets aan een verloederd pand te doen. Er moet dan wel sprake zijn van een zeer ernstige situatie. In de gemeente Sint-Michielsgestel is dat nergens het geval.

In gesprek
Vaak gaat de gemeente wel in gesprek met de eigenaar van een vervallen pand. De mogelijkheden en onmogelijkheden voor het opknappen of nieuwbouw van het pand worden besproken. Maar de gemeente kan een particulier niet dwingen om aan de slag te gaan.
---