Aftrap SCOOLS actie in Den Haag met Ewout Genemans en Kathleen Ferrier

03/03/2008 14:35

edukans

Maandag 3 maart is op het schoolplein van basisschool O.G. Heldring in Den Haag de aftrap gegeven van het nieuwe SCOOLS klassenspel van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Presentator Ewout Genemans en CDA-kamerlid Kathleen Ferrier verbonden op een megagrote wereldkaart op handen en voeten zo snel mogelijk alle werelddelen met elkaar. Leerlingen van groep 7 en 8 bestuurden hen op afstand door Edukanskaarten te gooien op de werelddelen.

SCOOLS

Bij de nieuwe Edukans actie SCOOLS halen leerlingen uit groep 7 en 8 geld op voor een project in Malawi, Peru of Ethiopië. Als een klas vijftig euro heeft opgehaald voor een school in Peru, kunnen de kinderen op de website bijvoorbeeld tweetalige schoolboeken een leslokaal 'inslepen', of ze bouwen een leslokaal in Malawi. De scholieren en hun ouders kunnen zien wat er met het geld gebeurt. Voor elke twee euro die ze ophalen, krijgen ze Edukanskaarten met WereldWeetjes. Per team verzamelen ze de kaarten, leren de WereldWeetjes en spelen ze een quiz in de klas. Het winnende team speelt op internet tegen andere schoolteams. De nummer één maakt kans mee te doen aan de landelijke finale.

Eerste Edukanskaarten uitgereikt

De eerste Edukanskaarten van SCOOLS werden uitgereikt aan Ewout Genemans, Kathleen Ferrier en de leerlingen van basisschool O.G. Heldring. Ewout Genemans is presentator van Willem Wever, het bekende jeugdprogramma van de NCRV dat samenwerkt met SCOOLS. Hij gaat in maart met Edukans op reis naar Peru en bezoekt daar een school die door SCOOLS wordt gesteund. Op 3 maart vertelde hij wat hij in Peru gaat doen. In april en mei is te zien in het programma hoe dit afloopt. In juni zendt Willem Wever bovendien een reportage uit van de landelijke finale.

Kathleen Ferrier is fractiewoordvoerder Ontwikkelingssamenwerking van het CDA in de Tweede Kamer en erg betrokken bij het verbreden van draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking ook onder kinderen. Kathleen: "Die betrokkAgenheid van School tot School is misschien wel het allerbelangrijkste. Als schoolgaande kinderen meemaken hoe leeftijdgenoten in een ontwikkelingssituatie zich op de been houden - dat nemen ze de rest van hun leven mee".

Half miljoen SCOOLS-kaarten naar scholen

Ruim een half miljoen kaarten van SCOOLS vallen op 4 maart bij 8000 basisscholen op de mat. De kaarten zijn bedoeld om uit te delen aan de leerlingen van groep 7 en 8. Daarnaast ontvangen alle leden van de Tweede Kamer een pakket met een Edukanskaart van SCOOLS en uitleg over de actie.

Scholen voor scholen

Edukans wil leerlingen in Nederland bewust maken dat niet ieder kind naar school gaat en wat de reden is dat kinderen in Malawi, Peru en Ethiopië geen onderwijs krijgen. Door de inzet van basisschoolleerlingen bij SCOOLS kan hier veel veranderen. Via partnerorganisaties werkt Edukans aan structurele verbetering van het basisonderwijs en meer kans op onderwijs voor de allerarmsten.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.edukans.nl/scools


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -