Vereniging van Effectenbezitters


De VEB is opgericht in 1924 en telt inmiddels meer dan 40.000 leden.

Antwoorden Community Call
Nieuwsbericht | 18-09-2007

Herman Paubbruwe, de topman van Koninklijke Brill, heeft de afgelopen week de vragen van bezoekers van de website van de VEB, Inveztor.nl en Alex geantwoord. Hieronder het resultaat:

Op uw website lees ik wel het een en ander over wat u uitgeeft, maar wat voor specialisme (s) heeft Brill nou echt en heeft u veel met particulieren te maken die bestellen of is het (bijna) alleen zaken doen met professionals?

Brill specialiseert zich in de publicatie van hoog gespecialiseerd wetenschappelijk werk in zorgvuldig gekozen vakgebieden binnen de Geesteswetenschappen, de Natuurwetenschappen en het Internationaal Recht. De boeken, naslagwerken, collecties en tijdschriften bereiken een wereldwijd publiek van wetenschappers die vaak op een universiteit hun onderzoek doen. Wij geven nu nog overwegend op papier uit, maar in toenemende mate gebeurt dat ook elektronisch. Dat geldt ook voor de collecties die tot nu toe op microfiche of microfilm werden uitgebracht. De omzet komt voor 4% direct van particulieren. Indirekt zal dit percentage wat hoger zijn, omdat een deel van de particulieren koopt via boekhandels. Toch zal waarschijnlijk wel ten minste 90% bij bibliotheken terechtkomen, waarvan het overgrote deel opnieuw indirect verkocht wordt via tijdschriftagenten, inkoopcombinaties van bibliotheken en zogenaamde verzendboekhandels.

Heeft het bedrijf op dit moment niet veel te weinig schaalgrootte om (succesvol) wereldwijd te kunnen opereren?

Brill is groot genoeg om een succesvolle groeistrategie te kunnen realiseren. Schaalvoordelen zijn relatieve waarden in de uitgeefwereld. Voor Brill geldt dat bij voorbeeld de magazijnen, orderverwerking en distributie al zijn uitbesteed tegen marktconforme tarieven. Vrijwel alle bedrijfsprocessen zijn in te kopen. Brill is ook groot genoeg om een eigen effectieve verkoopstaf aan te houden. In de IT worden technologisch geavanceerde toepassingen liefst uitbesteed of ingekocht en er wordt op toegezien dat bij alles standaarden worden toegepast. Als het even kan worden er geen eigen oplossingen ontwikkeld. Alleen als het echt om specifieke Brill zaken betreft zoals het gebruik van bijzondere en kleine talen wordt soms geïnvesteerd in tijdelijke bedrijfseigen toepassingen. De eigen omzetgroei en het kralen rijgen zorgt voor schaalvoordelen binnen het eigen bedrijf. De operationele marge zal zich op basis van de voorspelde groei dan ook de komende jaren nog verder verbeteren.

Wat is de bestlopende uitgave van Brill? In aantallen is de best verkochte titel dit jaar de paperback Dead Sea Crolls, welke hoort bij een reeks tentoonstellingen in de Verenigde Staten en Korea over de Dode Zee rollen. Dit is wel een bijzondere uitgave met een lage publieksprijs. Uit het reguliere programma moet Brill's New Pauly, het meerdelige naslagwerk over de klassieke oudheid worden genoemd. Op het gebied van het internationaal recht valt de verkoop van de delen van de Recueil des Cours op. Ook de Index Islamicus en de Encyclopaedia of Islam behoren tot de grootste omzetdragers als je naar hun totale levensduur kijkt; de meeste van dit soort seriewerken blijven jarenlang doorverkopen en hebben een multimediale exploitatie.

De autonome groei lag het afgelopen halfjaar op slechts 3%. Dat is de helft van de doelstelling van 6%. Wat moet er nog verbeteren? 3% is niet juist. Wij hebben gemeld dat de autonome groei in het eerste half jaar 5% bedroeg en dat de dalende dollar daar een licht negatief effect op heeft gehad. De 6% die wij als richtsnoer voor autonome groei hanteren is uitdrukkelijk een gemiddelde; er kunnen allerlei omstandigheden zijn waardoor dat we niet in alle verslagperiodes precies op dat percentage uitkomen. Brill handhaaft zijn uitspraak dat de omzet gemiddeld met 30% zal groeien tot en met 2010. Het grootste deel van deze groei zal autonoom zijn.

De nettowinst is in het eerste halfjaar met bijna 25% gestegen: waarom heeft u de winstverwachting niet verhoogd? De winst steeg met 22%. Een aantal kostenposten zal zich in de tweede helft van het jaar duidelijker manifesteren. In ons halfjaarbericht noemen wij specifiek de rentekosten en belastingen. Maar ook moet gedacht worden aan hogere CAO lonen gedurende het jaar, in verband met de recent overeengekomen nieuwe CAO voor het uitgeverijbedrijf van boeken en tijdschriften.

Brill heeft heel veel eigen vermogen. Hoe kan het dat u per saldo toch veel meer rente moet betalen dan u ontvangt? Het eigen vermogen betreft het geplaatst kapitaal en de opgebouwde winsten uit voorgaande jaren. De kasmiddelen behoren niet tot het eigen vermogen, maar staan apart op de balans als onderdeel van de vlottende activa. De kasmiddelen zijn op dit moment kleiner dan de rentedragende schulden. De rente die ontvangen wordt op eigen kasmiddelen en wordt verkregen op basis van de achtergestelde lening aan het pensioenfonds is lager dan de rente die moet worden betaald aan rentedragende schulden. Die schulden houden verband met de financiering van het werkkapitaal en acquisities.

Hoe kwetsbaar is Brill voor een dalende dollar? Wordt dit risico afgedekt? En hoe gevoelig is Brill voor een eventuele recessie in de VS? Brill dekt de vrije kasstroom uit dollars stelselmatig af met termijncontracten. In het kader van de resultatenrekening geldt dat als de dollar in waarde daalt, de marktwaarde van deze contracten stijgt. Door dit mechanisme wordt de kwetsbaarheid van de balansposities voor een dalende dollar voor een belangrijk deel gedempt. Verder worden in toenemende mate en waar mogelijk kosten in dollars gemaakt. Het eigen kantoor in Boston helpt operationele processen wereldwijd te spreiden. In de verkoop is Brill tot nu toe in staat het dollarrisico te verdisconteren in de prijzen voor de Amerikaanse markt. Bibliotheken daar zijn tot op zekere hoogte gewend aan de schommeling van de valuta en Brill heeft een zeer consistent en transparant prijsbeleid in dollars.

Recessies lijken zich niet rechtstreeks te vertalen in de aankoopbudgetten van bibliotheken. Dat geldt ook voor politieke wijzigingen. De academische markt is tamelijk stabiel en het bestaan van endowments, legaten en grote eigen vermogens van instellingen draagt daaraan bij.

Heeft u plannen, gezien de sterke balans, om eigen aandelen in te kopen?

Deze plannen zijn er niet en het bestuur staat ook niet te springen om zich in een toch al enigszins beperkte handel te mengen. Ongeveer vier vijfde van de certificaathouders kiest voor stockdividend dus is de verwatering kennelijk voor hen een gering nadeel ten opzichte van de mogelijkheid het aantal certificaten uit te breiden. De sterke balans maakt het overigens goed mogelijk leningen aan te trekken als dat nodig is.

Wanneer gaat Brill de certificering opheffen?

Omdat Brill een kleine, zeer specialistische en goed renderende uitgeverij is, wordt bescherming tegen onvriendelijke overnames noodzakelijk geacht. Brill is in dat licht niet voornemens de certificering op te heffen en zeker niet nu de wetgever zich zo uitdrukkelijk heeft uitgesproken voor handhaving van dit instrument als tijdelijke beschermingsmaatregel. Het verschaft het onafhankelijke bestuur van het administratiekantoor een middel tijd en ruimte te scheppen om tot een goede afweging te komen van alle voor de onderneming belangrijke aspecten. Het is algemeen bekend dat de beschermende werking alleen een tijdelijk karakter zal kunnen hebben. Voor de goede orde; het bestuur van de onderneming heeft geen enkele zeggenschap over het bestuur van het administratiekantoor.

In het verleden bent u wel eens benaderd door bedrijven om over een overname van Brill te praten: dat was nooit echt serieus volgens u. Heeft u de afgelopen maanden ook niet-serieuze gesprekken daarover gevoerd?

In de relatief kleine wereld van de wetenschappelijke uitgeverij waarin iedereen elkaar kent komen aftastende gesprekkende regelmatig voor. Ook Brill is een actieve speler!

Wij hebben eerder gezegd dat het nooit "menens" is geweest. Wij behandelen in beginsel elk gesprek waarin belangstelling voor vormen van samenwerking wordt geuit als zeer serieus en zullen daar dan ook altijd serieus op reageren. Indien er een naar het oordeel van het bestuur serieus overnamevoorstel ligt dat in het belang van de onderneming werkt, dan zal daar uiteraard melding van worden gedaan.

Hoe verloopt de samenwerking met Google? Kunt u kwantificeren wat dit het bedrijf nu concreet oplevert?

De samenwerking verloopt tot Brill's voordeel. Brill heeft ervoor gekozen om in een zeer vroeg stadium de samenwerking met Google aan te gaan, in het bijzonder in hun Google Book Search programma. Hierbij wordt de inhoud van onze boekbestanden, deels digitaal aangeleverd en deels door Google van papier gescand, ontsloten voor zoekmachines en (in beperkte mate) doorbladerbaar gemaakt. De missie die Google volgt om informatie digitaal ontsluitbaar te maken, sluit daarbij goed aan bij de bedrijfsfilosofie van Brill en de missie die Brill heeft jegens zijn auteurs, namelijk een zo groot mogelijke vindbaarheid van content te realiseren.

Sinds zomer 2005 zijn bijna 6500 titels bij Google aangeleverd. Ons streven is ongeveer 95% van ons leverbare boekenprogramma in Google Book Search beschikbaar te hebben. Met woordenboeken en dergelijke zijn we nog voorzichtig. De bezoekersgegevens zijn indrukwekkend. In de eerste twee jaar hebben bijna 3 miljoen bezoekers onze titels gevonden via Google Book Search, waarbij ongeveer 1% (zo'n 27.000 bezoekers) geclickt heeft naar de verkoop- en titelinformatie (zogenaamde Buy This Book-links). Een derde hiervan kwam op de Brill website kijken. Specifieke rendementsgegevens zijn moeilijk te achterhalen, ook omdat uiteindelijke verkoop in grote mate via derden of de bibliotheek verloopt. Brill is er echter van overtuigd dat onze deelname aan Google Book Search zeker heeft bijgedragen aan een stijging van de verkopen, met name van reeds oudere titels. Overigens zoekt Brill nadrukkelijk de samenwerking op met diverse andere partners om vergelijkbare projecten op te zetten. Zo participeren we onder meer in het 'Search Inside The Book'-programma van Amazon, dat eveneens een deel van de inhoud van boeken zichtbaar maakt voor potentiële klanten.

U bent als ik goed ben geïnformeerd ook actief in China: ligt daar geen (potentieel) gigantische afzetmarkt braak?

Er ligt in China inderdaad een grote afzetmarkt en Brill is daar ook actief. De fase waarin China zich nu bevindt brengt met zich mee dat er vooral interesse is op gebieden als natuurwetenschappen, techniek, maar toch ook internationaal recht, Engelse taalbeheersing etc. . De globalisering die op dit moment in China plaats vindt brengt met zich mee dat de mogelijkheden voor uitgevers in China groeien. Het valt daarbij te verwachten dat de eigen cultuur en lange historie een belangrijker wordende plek zal krijgen en Brill heeft op dit terrein al een grote en lang geleden gevestigde reputatie. De combinatie van nieuwe mogelijkheden en unieke reputatie maakt China als afzetmarkt voor Brill bijzonder interessant. We zien dat sommige van onze fondsen in China nu al significant hogere omzetten maken. Dat begon bij natuurwetenschappen, daarna internationaal recht, maar nu ook in toenemende mate de geesteswetenschappen.

We zijn ons ervan bewust dat `voet aan de grond krijgen' in China een langere termijnproject is. Goede en langdurende relaties zijn daarbij van wezenlijk belang. Vandaar nu al de samenwerking en regelmatige contacten over en weer met toonaangevende auteurs en uitgeverijen op onze terreinen. Tijdens de recente deelname aan de Beijing Book Fair, eind augustus jl., zijn samenwerkingsovereenkomsten getekend met de Chinese Academy of Social Sciences en Peking University Press, twee zeer toonaangevende research instellingen. De eerste op het terrein van hedendaags China, de tweede met een grote traditie in de humaniora.

Brill is bij veel beleggers niet zo heel bekend. Heeft u ook concrete plannen om daar iets aan te doen?

Wij maken graag opnieuw gebruik van dit initiatief van Inveztor. Ook van andere mogelijkheden om aandacht voor het fonds te krijgen maken wij gebruik, zoals recent het verslag van onze activiteiten in China in het Financieel Dagblad van 8 september jl. Wij letten er echter wel op dat wij alleen de aandacht van de media zoeken als er werkelijk iets te melden valt. Verder organiseren wij open dagen en bijeenkomsten in huis. De eerstvolgende is op 20 september waar wij graag vertellen over lopende en komende projecten. Lanceringen van nieuwe boeken en gerichte sponsoring passen bij deze bestendige aanpak. Brill mikt vooral op lange termijn beleggers die graag willen weten hoe we ons geld verdienen en daar plezier in hebben.

Ik vind uw website niet zo gebruikersvriendelijk. Krijgt u daar vaker opmerkingen over en zoja, heeft u concrete plannen dit te verbeteren?

Voor een internationaal opererend bedrijf als Brill is de website als communicatiekanaal van grote waarde en dat wordt vertaald in continue aandacht en streven naar verbetering van de dienstverlening. Brill heeft bij de inzet van de website te maken met verschillende doelgroepen met elk hun specifieke informatiebehoeften. Denk bijvoorbeeld aan een potentiële auteur, die graag wil weten waarom en hoe hij een manuscript bij Brill kan indienen maar ook geïnteresseerd is in alle nieuwe uitgaven op zijn vakgebied. De klant die een boek zoekt heeft weer andere eisen dan de financieel geïnteresseerde. Wij zien duidelijke mogelijkheden tot verbetering op korte termijn en zullen deze in de loop van het jaar implementeren. Overigens is het onze overtuiging dat een website altijd wel 'work in progress' zal blijven. Dit heeft te maken met technologische vooruitgang maar ook met de belangen die het bedrijf ziet en veranderende gedragspatronen bij de gekozen doelgroepen waar we ons op richten.

U zult waarschijnlijk niets over de hoogte van de aandelenkoers willen zeggen, maar waarom zouden volgens u beleggers aandelen Brill moeten hebben?

De koers van het aandeel Brill ontwikkelt zich de laatste jaren in lijn met de gunstige groei van de onderneming. Het dividend is gebaseerd op een pay-out ratio van 50%. Door de gekozen uitgeefstrategie, de grote en lang gevestigde reputatie in een aantal marktnissen, het behoorlijk ontwikkelde bestanddeel vervolgomzet èn het feit dat heel veel uitgaven in eigen beheer zijn ontwikkeld is er een beperkt risico. Voor een langere termijn belegger biedt het aandeel Brill daardoor naar onze verwachting een mooi rendement en hopelijk in alle opzichten veel plezier.