Datum: 3 maart 2008

Politie Hollands Midden Politie vordert vijf rijbewijzen in bij alcoholcontroles De politie heeft het afgelopen weekend vijf rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die werden betrapt op het rijden onder invloed. Bij de ademanalyses werd boven de limiet van 220 ug/l geblazen en boven de invorderingsgrond. Deze ligt op 350 ug/l voor de beginnend bestuurder en voor anderen op 570 ug/l. Naast dat de bestuurders hun rijbewijzen hebben moeten inleveren, maakt de politie proces-verbaal tegen ze op. Bij één controle deed de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid ) onderzoek naar de invloed van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer. Dit onderzoek maakt deel uit van een grootschalig Europees onderzoek. Vijftig bestuurders namen er op basis van vrijwilligheid deel aan.

In Alphen aan den Rijn deed de SWOV haar onderzoek samen met het Regionaal Verkeershandhavingsteam (RVHT) van Politie Hollands Midden. Tussen vrijdag 29 februari 22.00 uur en zaterdag 1 maart 04.00 uur waren er op vier verschillende plaatsen alcoholcontroles. De politie controleerde 174 bestuurders op alcoholgebruik. Onderzoekers van de SWOV vroegen aan die bestuurders of zij ook aan het onderzoek wilden meewerken. Vijftig namen er deel aan. Behalve op alcoholgebruik werden zij dan ook op drugs- en geneesmiddelengebruik onderzocht. Doel van het onderzoek is om een representatief beeld te krijgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het Nederlandse verkeer. Ook is het de bedoeling om met dit onderzoek vast te stellen hoe gevaarlijk het rijden onder invloed van deze stoffen is. Dat gebeurt door het drugs- en medicijngebruik van gewonde autobezitters te vergelijken met dat van de niet-gewonde autobestuurders uit het onderzoek langs de weg (voor meer informatie, zie www.swov.nl).

Bij deze controle werd één bestuurster, een 24 jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn, er op betrapt dat zij zoveel alcohol had gedronken dat zij als beginnend bestuurster haar rijbewijs moest inleveren. De uitslag van haar ademanalyse was 485 ug/l. De vrouw werd op de Prins Bernhardlaan gecontroleerd. Een andere bestuurder bleef onder deze limiet maar kreeg wel proces-verbaal.

Los van deze controle werd zaterdag 1 maart rond 06.15 uur op de Fazantstraat een 29 jarige automobilist uit Lelystad aangehouden. Deze beginnend bestuurder kwam bij zijn ademanalyse tot 540 ug/l.

In Roelofarendsveen controleerde de politie zaterdag 1 maart rond 04.10 uur op de Rijksweg A4 een 27 jarige automobilist uit Alkmaar. De politie was daar heen gedirigeerd door een medeweggebruiker die vermoedde dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Dit bleek na controle van de agenten inderdaad zo te zijn. De uitslag van zijn ademanalyse was 730 ug/l.

In Reeuwijk werd zondag 2 maart rond 03.30 uur op de Raadhuisweg een 21 jarige automobilist uit Bodegraven aangehouden als verdacht van het rijden onder invloed. De uitslag van zijn ademanalyse 625 ug/l bevestigde dit.

In Gouda controleerde de politie zondag 2 maart rond 03.30 uur op de Koningin Wilhelminaweg een 24 jarige automobiliste uit Gouda. Ook bij haar werd te veel drankgebruik vermoed. Agenten kregen de bevestiging na de ademanalyse bij haar. De uitslag was namelijk 740 ug/l.

Wel proces-verbaal geen invordering Verder kregen nog tien bestuurders van motorvoertuigen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Deze bestuurders kwamen boven de limiet van 220 ug/l (90 ug/l beginnend bestuurder) uit maar bleven onder de invorderingsgrond van 570 ug/l (350 ug/l voor beginnend bestuurder). Het ging hier om de plaatsen; Hillegom, Lisse, Leiden (4x), Roelofarendsveen, Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Nieuwerkerk aan den IJssel. In het belang van de verkeersveiligheid zal de politie blijven controleren op het gebruik van alcohol in het verkeer.

Ter Aar Commotie na val van trap Een 43 jarige man uit Racari (Roemenië) is vrijdagavond 29 februari gewond geraakt na een val van een trap in een woning aan de Hertog van Beierenstraat. De man is vervolgens door de onderruit van de voordeur gevallen. Huisgenoten raakten bij het zien van zijn verwonding in paniek. Een van hen is naar de Digros gesneld voor hulp. Omdat de man naakt en verward was ontstond enige commotie. Hij werd door een medewerker van de supermarkt en een echtpaar opgevangen. Samen met hem zijn ze naar de woning gegaan waar het slachtoffer was. De man van het echtpaar, een medewerker van de ambulance in vrije tijd, heeft de eerste hulp verleent. Met behulp van een tolk zijn de huisgenoten gehoord. Uit het onderzoek en de verhoren is gebleken dat de man van de trap was gevallen. Het slachtoffer liep een diepe snijwond op aan zijn rug en werd voor behandeling naar het Rijnland Ziekenhuis overgebracht.

Gouda Verkeersongeval De politie heeft op maandag 3 maart hulp geboden bij een verkeersongeval op de kruising van de Dutoitstraat en de Krugerlaan. Een scooterbestuurder, een 17 jarige jongen uit Stolwijk, reed over de Krugerlaan en wilde rechtdoor de Dutoitstraat oversteken. Hierbij gaf hij geen voorrang aan een van rechtskomende automobilist, een 20 jarige Rotterdammer. Door de aanrijding die ontstond, klapte de scooter tegen een geparkeerde auto aan. deze schoot weer door tegen een tweede geparkeerde auto. De scooterbestuurder is met beenletsel naar het ziekenhuis gebracht.

--- einde berichten ---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305

---- --