Gerechtelijke organisatie

Roermondenaar veroordeeld voor bedreiging van politieagenten

Roermond, 3 maart 2008 - Een 31-jarige man uit Roermond is vandaag door de meervoudige kamer van de rechtbank Roermond veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en met aftrek van voorarrest, voor bedreiging van vier politie-agenten op 10 januari 2008 in het politiebureau te Roermond.

De rechtbank acht poging doodslag of poging zware mishandeling ten aanzien van één politie-agent, zoals door de officier van justitie ten laste was gelegd, niet wettig en overtuigend bewezen en heeft de man daarvan vrijgesproken.

Verdachte is op 10 januari 2008 met een mes, dat hij uit de auto had meegenomen, het politiebureau in Roermond binnengegaan. Toen een politieambtenaar hem vroeg zijn sigaret uit te doen, toonde hij een mes. Ondanks verzoeken en waarschuwingen van de agent zijn mes weg te doen c.q. op de grond te gooien, is verdachte zijn mes blijven vasthouden en heeft hij met zijn opgewonden, irrationeel gedrag de situatie ernstig laten escaleren. Verdachte heeft, aldus de rechtbank, met zijn handelen een zeer bedreigende situatie doen ontstaan, waarbij door de politieagenten meermalen pepperspray is gebruikt en één agent zelfs zijn dienstpistool heeft getrokken. Dit is voor deze agent zeer ingrijpend geweest.

De rechtbank is van oordeel dat het gebruik van geweld van deze orde tegenover hulpverleners en zoals in deze setting tegen politiefunctionarissen zeer ernstig is te nemen. De rechtbank is van oordeel dat met het oog op een juiste normhandhaving niet kan worden volstaan met het opleggen van een andersoortige of lagere straf dan de vermelde vrijheidsstraf met een onvoorwaardelijk deel. Gelet op de zeer bedreigende situatie en de angstgevoelens die verdachte heeft doen ontstaan en het feit dat de agressie van verdachte, de bedreiging met een mes, zich richtte tegen hulpverleners, acht de rechtbank een gevangenisstraf op zijn plaats.

Rondom deze zaak is naar aanleiding van beslissingen van de rechter-commissaris strafzaken tot invrijheidstelling en later tot in bewaringstelling van de verdachte aandacht in de media geweest. Zie voor meer informatie nieuwsbericht van 16 januari 2008.

LJ Nummer

BC5519

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 3 maart 2008 Naar boven