Verkenningen van Start

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie en minister Wouter Bos van Financiën verrichten op 5 maart de aftrap voor de Strategische Verkenningen Defensie bij de Rijksacademie voor Financiën en Economie. De defensiebegroting is voor deze kabinetsperiode zo goed als sluitend. Niettemin is er reden te onderzoeken hoe het financiële beeld er in de toekomst uitziet. Afgelopen najaar besloot het kabinet daarom dat er verkenningen worden gehouden. De verkenningen moeten antwoord geven op de vraag hoe de taken en de middelen van de krijgsmacht ook op de langere termijn in evenwicht te houden.

Het is belangrijk dat de defensie-uitgaven bogen op brede politieke en maatschappelijke steun. Financiële duidelijkheid is nodig voor een stabiele ontwikkeling van de krijgsmacht. Ook moeten militairen en burgers die in opdracht van onze samenleving risico's lopen het perspectief behouden op een toekomstbestendige organisatie. Met de verkenningen wil het kabinet een inhoudsvolle bijdrage leveren aan de oordeelsvorming over de krijgsmacht en het daarmee samenhangende niveau van defensiebestedingen.

Het kabinet kiest voor een interdepartementale aanpak (Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie) en een duidelijke externe betrokkenheid. Een klankbordgroep van zeven deskundigen, voorgezeten door oud-minister Gerrit Zalm zal de verkenningen kritisch volgen en daarover gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen.

Tijdens het openbare gedeelte van de bijeenkomst houden beide ministers een toespraak. Daarna volgt een inleiding over het plan van aanpak van de verkenningen.


Noot voor de redacties (

RVD Mediafeed