Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Jonge boeren speechen in het Euro Parlement

In 2008 verschijnt het rapport van de Europese Landbouwcommissie waarin de toekomst van jonge agrarische ondernemers zal beschreven zijn. Voor dit rapport wordt het nodige onderzoek uitgevoerd. De beste informatie komt van jonge agrarische ondernemers zelf. Om die reden heeft het Europese Parlement een speciale hoorzitting georganiseerd in Brussel, in het Europees Parlement. Vicevoorzitter Joris Baecke was één van de vijf sprekers.

Giacomo Ballari, de voorzitter van CEJA, was de eerste spreker. Hij legde in zijn openingsspeech de nadruk op kwaliteit, voedseleducatie, opleiding en voorlichting. De speech werd afgesloten met de woorden dat de landbouw moet veranderen, jonge boeren moeten er voor zorgen dat de landbouw verder gaat!.
Joris was de tweede spreker die plaats nam achter de katheder. De kern van het betoog was dat jonge agrarische ondernemers willen en kunnen produceren voor de markt. Dat zij willen produceren voor de consumenten die zeer hoge eisen stellen. In de vorige eeuw was kwantiteit een grote eis, dit is inmiddels veranderd in kwaliteit. Consumenten hebben niet alleen hoge eisen aan het eindproduct maar ook aan het gehele productieproces. Om te kunnen produceren voor de markt zijn een aantal voorwaarden nodig, volgens Joris. Heel belangrijk is een consistent beleid; een beleid dat niet continue wijzigt. Om de aanwezige Europarlementariërs en andere aanwezige duidelijk te maken wat een bedrijfsovername in Nederland inhoudt, beschreef Joris zijn eigen situatie. In zijn betoog werd het duidelijk dat de financieringslasten voor jonge agrarische ondernemers zeer hoog zijn. Joris benadrukte dat het rendement van de investeringen in de landbouwsector zeer laag zijn. Hoewel er financiële drempels zijn kan er nog steeds een toekomst zijn voor goed voorbereide jonge agrarische ondernemers. Alleen is het wel belangrijk dat het beleid zich bewust is van de omstandigheden en de markt waarbinnen wij onze producten produceren en afzetten.
Joris sloot zijn vurig betoog af met de aandacht te vestigen op de WTO. Momenteel wordt er druk onderhandeld om een akkoord te bereiken voor de WTO. Met het akkoord kan de Doha-ronde worden afgesloten, het bereiken van een slotconvenant is daarom belangrijk. Heel belangrijk is dat goede afspraken gemaakt worden omdat dit akkoord waarschijnlijk voor een lange tijd van kracht zal zijn. Joris sprak zijn angst uit ik vrees en ook mijn collegas, dat het openstellen van agrarische markten als ruilmiddel gebruikt gaat worden om toegang te krijgen tot niet agrarische markten, zoals de dienstenmarkt. De Europese landbouw moet niet het wisselgeld worden bij de WTO onderhandelingen.

Na Joris volgden drie andere sprekers, waarvan twee jonge agrarische ondernemers. Een jonge Griekse boer sprak over klimaatverandering, in het bijzonder het te kort aan water in Griekenland. De laatste spreker was een jonge Poolse boer. De problemen omtrent de toetreding van Polen tot de EU stonden centraal in zijn presentatie. Vervolgens kregen Europarlementariërs de gelegenheid voor het stellen van vragen. Veel Europarlementtariers gaven aan dat het zeer interessant was om jonge boeren in het Europarlement op bezoek te hebben en gezamelijk te discussiën over de toekomst van de Europese landbouw. De leden van het Europarlement feliciteerden de jonge boeren met hun zeer goede toespraken. De voorzitter sloot de hoorzitting af met de vraag wat de jonge boeren nog zouden willen ten aan zien van de Health check. Joris had daar een duidelijk antwoord op: Een belangrijk onderdeel van de Health Check is het opstellen van de contouren van een GLB na 2013. Dit is cruciaal voor de toekomst van de jonge boeren in de EU. Daarom moeten jonge Europese boeren nauw betrokken worden bij dit onderdeel van de Health check.

* Datum: 03 maart 2008