Provincie Noord-Holland

Brandweer oefent 3 avonden op nieuwe N242

3-3-2008

De oostelijke ring om Alkmaar (N242) is een weg zonder kruispunten geworden. Er is geen enkel verkeerslicht meer op de N242 rond Alkmaar. Wel wordt in de periode van 1 maart tot 15 maart nog enkele malen de weg versmald onder het nieuwste viaduct bij de Omval. Deze wegversmallingen zijn zoveel mogelijk in de weekenden en s avonds na de avondspits.

Dit is in de eerste plaats nodig voor het uitvoeren van de laatste werkzaamheden aan onder meer geluidschermen. In de tweede plaats gebeurt het voor een grootschalige oefening van de Brandweer Alkmaar in samenwerking met politie, geneeskundige hulpverleners, veiligheidsregio en provincie Noord-Holland. Verkeer op de N242 en de Nieuwe Schermerweg zal hiervan enige hinder ondervinden op maandagavond 3, dinsdagavond 4 en woensdagavond 5 maart na 19.00 uur. Bijna alle Alkmaarse brandweerploegen komen aan de beurt om het scenario te oefenen. Daarvoor zijn drie avonden nodig.

De hulpverleningsdiensten oefenen op het weggedeelte hoe zij snel en adequaat moeten optreden bij grotere calamiteiten, zoals kettingbotsingen. Grote calamiteiten kunnen overal gebeuren, en daarom moet dit ook regelmatig geoefend worden. Bij de N242 zullen de hulpdiensten in de toekomst samenwerken met de provincie Noord-Holland, die bij grote en kleine incidenten zal assisteren om de weggebruikers tijdig te attenderen op de stremming, om mogelijk te maken dat het verkeer de plek van het incident veilig kan passeren, en om de wegversmallingen ook weer zo snel mogelijk op te heffen. De oefening is dus ook in het belang van een optimale doorstroming op de N242 in de toekomst.

Nieuwsredactie