Gemeente Dordrecht


Persbericht

Dordrecht, een stad om mooi te houden

Eerste ondergrondse afvalcontainers met slot

De gemeente heeft afvalinzamelaar Netwerk opdracht gegeven acht ondergrondse restafvalcontainers in Dordrecht te voorzien van een elektronisch slot. Deze containers zijn vanaf 28 februari te openen met een speciale afvalpas. Door het systeem van slot en pas kunnen niet-gebruikers niet langer illegaal gebruik maken van een container. Hierdoor wordt het straatbeeld schoner.

Wethouder Van Steensel opende op maandag 3 maart een ondergrondse container met de Netwerk afvalpas. Bewoners van de straten waar het systeem is geïntroduceerd, kregen per post een toegangspas en uitleg over het openen van de containers met de afvalpas. Medewerkers van Netwerk stonden klaar om bewoners ter plekke wegwijs te maken. Het systeem is gelijktijdig ook in Papendrecht ingevoerd. Ook Zwijndrecht krijgt in de loop van 2009 dit systeem.

Schonere straat
Het slot zit op nieuwe of bestaande ondergrondse containers aan de Draai, Noorderstraat, Noorderburg, Noorderhoofd, Wagenaarstraat en Zwarte Koor. De toegangspassen worden alleen verstrekt aan buurtbewoners. Alleen zij kunnen deze ondergrondse container gebruiken. Illegaal storten van afval door niet-gebruikers wordt zo onmogelijk gemaakt. Een ander voordeel van het systeem met een pas is dat afvalinzamelaar Netwerk kan zorgen voor routes die beter afgestemd zijn op het afvalaanbod. Het systeem met slot en pas wordt gefaseerd ingevoerd op andere locaties met ondergrondse containers.

Meer controle
Naast deze actie letten milieucontroleurs ook scherper op verkeerd aanbiedgedrag van bewoners. Niet iedereen in Dordrecht krijgt overigens op termijn een ondergrondse container en Netwerk afvalpas. Mensen met minicontainers en inpandige containers blijven deze inzamelmethodes gebruiken.

'Ondergrondse Containerisatie Wijken Dordrecht'
Het systeem van slot en pas is onderdeel van het project 'Ondergrondse Containerisatie Overige Wijken Dordrecht'. De ondergrondse containers passen perfect in het straatbeeld en dragen bij aan een schone leefomgeving. In de binnenstad is de ondergrondse container al geïntroduceerd.