Socialistische Partij

Bewonerscomité Overdie succesvol


03-03-2008 * Woonwaard wilde in Overdie gaan renoveren, zonder de huurders volgens wettelijk voorschrift schadeloos te stellen. SP gemeenteraadlid Mohamed Ezhar heeft, samen met buurtbewoner Civan Oskan, de betreffende huurders gemobiliseerd en georganiseerd in een bewonerscomité. Actie loont. Het comité is door Woonwaard als volwaardige gesprekspartner geaccepteerd en Woonwaard is akkoord gegaan met de belangrijkste eisen.

Op 7 februari 2008 is in Overdie het Bewonerscomité opgericht dat als gesprekspartner van Woonwaard de belangen van de bewoners in het laagbouwgebied rond Parcivalstraat en omgeving gaat behartigen (het zogenoemde complex 619).

De woningen zijn toe aan een ingrijpende renovatie. Daar zijn bewoners en Woonwaard het over eens. Wettelijk zijn kaders aangegeven waaraan een woningbouwcorporatie dient te voldoen, waaronder een schadevergoeding van ruim 5000 euro. Het lijkt heel veel geld, maar in de praktijk blijkt dat huurders vaak nog meer geld kwijt zijn na een renovatie dan dat in de tegemoetkoming is voorzien. Deze schadevergoeding is nodig voor nieuw behang, voor nieuw stucwerk, voor eventuele herstelwerkzaamheden in keuken of badkamer en andere kosten die de huurder moet maken.

Woonwaard probeerde mensen akkoord te laten gaan met een cadeaubon van 300 euro. Dat gold voor mensen die volgens Woonwaard weinig tot geen schade zouden ondervinden. Tevens legde Woonwaard de wettelijke kaders wel heel erg in eigen belang uit. In de wet staat dat een huurder 40 dagen overlast moet accepteren. Dat betekent nog al wat als je nachtdiensten draait of een autistisch kind in huis hebt wonen. In eerste instantie gingen individuele huurders met hun bezwaren naar Woonwaard en de bewonerscommissie (een commissie die door Woonwaard is ingesteld als klankbordgroep). Tot hun verbazing werden deze bewoners niet serieus genomen, terwijl hun bezwaren wel degelijk van serieuze aard waren. Het leek erop dat er van Woonwaard geen flexibiliteit te verwachten was.

Ezhar en Oskan hebben toen de hulp ingeroepen van Arie Dingerdis, een voormalig medewerker van Woonwaard. Dingerdis was bereid de bewoners te adviseren en zo nodig namens hen de onderhandelingen te voeren. Op 7 februari is het bewonerscomité opgericht. Het doel wat het bewonerscomité wilde bereiken: één redelijke vergoeding voor alle betrokken bewoners én met Woonwaard om tafel om er gezamenlijk in redelijk overleg uit te kunnen komen.

Afgelopen dinsdag is het tot een overeenkomst gekomen. Het bewonerscomité gaat participeren in het te vormen renovatieteam; bestaande uit leden van de bewonerscommissie (aangesteld door Woonwaard) en het bewonerscomité, een initiatief van de buurt zelf.

Er is afgesproken dat Woonwaard samen met het bewonerscomité het hele traject van bewonersinformatie gaat overdoen overeenkomstig de regels en bepalingen zoals deze zijn vastgelegd in de zogenaamde Overlegwet huurders - verhuurders. Alle door Woonwaard verstrekte informatie betreffende complex 619 is terug genomen. De actie van Ezhar en Oskan om Dingerdis erbij te betrekken was een goede zet. Zijn kennis en inzicht bleek uiteindelijk doorslaggevend in het uiteindelijke succes.

"Zelf blijf ik het nieuwe "renovatieteam" ondersteunen tot er professionele ondersteuning vanuit de Woonbond, én door Woonwaard betaald, is gearriveerd", aldus een tevreden Dingerdis.