NLR opent haar nieuwste simulator: de Fighter 4-Ship

03/03/2008 18:00

Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft vandaag in Amsterdam haar nieuwste simulator geopend, de Fighter 4-Ship. Met deze onderzoeksfaciliteit kunnen vier gevechtsvliegers in een virtuele omgeving samen missies uitvoeren.

Over een virtueel oorlogsgebied vlogen vier
F-16 piloten vandaag met de Fighter 4-Ship een missie. Met deze vlucht werd de nieuwste simulator van het NLR geopend. De Fighter 4-Ship bestaat uit vier cockpits die ieder voor een groot projectiescherm staan opgesteld. In elke cockpit zit een vlieger, die via een touch screen zijn virtuele toestel op dezelfde manier bedient als een echt toestel. Op het scherm wordt de buitenwereld gesimuleerd.

De simulator is uitgerust met tools waarmee de hele missiecyclus wordt nagebootst zoals missieplanning, missiebriefing en -debriefing. Met deze faciliteit onderzoekt het NLR onder meer de samenwerking tussen vliegers, de interactie tussen wapensystemen op de grond en de interactie tussen vliegende objecten, zowel bemand als onbemand. Maar ook zal het NLR met de Fighter 4-Ship onderzoek doen naar het effectief modelleren van wapens en sensoren, hoe vliegers beter gebruik kunnen maken van de informatie die van de landmacht en de marine komt en hoe een team van gevechtsvliegtuigen zich het best kan beschermen tegen aanvallen van tegenstanders.

Fighter 4-Ship is mobiel en flexibel zodat het makkelijk om te bouwen is van een F-16 naar bijvoorbeeld de Joint Strike Fighter. Als een F-16-gevechtsvliegtuig nieuwe technologie aan boord nodig heeft, bijvoorbeeld verkenningsapparatuur, dan kan dat eenvoudig in de Fighter 4-Ship worden gesimuleerd om te testen. De simulator kan ook naar de vliegbasis worden gebracht zodat vliegers dan alvast virtueel kunnen oefenen met de nieuwe apparatuur.

De Fighter 4-Ship is een van de weinige simulators waar vier gevechtsvliegtuigen aan elkaar zijn gekoppeld. Dat is een van de redenen waarom het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse luchtmacht interesse heeft getoond om met NLR samen te werken op het gebied van teamtraining.

Fighter 4-Ship is niet direct bedoeld voor training maar voor onderzoek. Een hulpmiddel waarmee het NLR vragen van bijvoorbeeld Defensie kan beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe tactische operaties het best kunnen worden getraind.





http://www.nlr.nl