Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Toespraak minister Ter Horst bij het uitreiken van de tweede ster voor Keurmerk Veilig Ondernemen in Amsterdam

3 maart 2008

Dames en heren,

Uw uitnodiging om hier vandaag te komen om onder andere een stoeptegel te leggen heb ik met beide handen aangegrepen. En ik heb daarvoor twee redenen.
Ten eerste heb ik al drie keer eerder een stoeptegel in Amsterdam gelegd, niet als minister, maar als wethouder. Steeds om verschillende redenen.

Ten tweede - en daar gaat het uiteraard om - is dat u hier laat zien dat u met alle partijen samenwerkt voor de veiligheid in dit grote winkelgebied van meer dan 300 winkels. Het is mijn overtuiging dat een aanpak op dit vlak alleen effectief is als er op lokaal niveau wordt samengewerkt.

Het is ook nodig om in veiligheid te investeren: dat laat de praktijk helaas nog regelmatig zien. Maar gelukkig heb ik indicaties dat het wel de goede kant opgaat. Later deze maand zullen mijn collega van Justitie en ik de cijfers bekendmaken van de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven. Die monitor meet de criminaliteit in de bouw, detailhandel, horeca, transport en zakelijke dienstverlening. De eerste signalen wijzen erop dat het aantal gerapporteerde delicten flink gedaald is, en datzelfde geldt voor de schade die het bedrijfsleven ondervindt van criminaliteit.

Het algemene beeld is dus positief. Maar nog altijd heeft een flink deel van het bedrijfsleven te maken met criminaliteit. En je zult daar als individuele ondernemer maar net bij dat deel horen. Dan heb je niet veel aan positieve statistieken.

Bovendien spreken de cijfers van dit winkelgebied voor zichzelf. Voor
16% van de winkels in dit gebied is winkeldiefstal een zeer ernstig probleem. Dat is meer dan het landelijke percentage van 7%. Ook voelt
44% zich soms onveilig in de winkel. Ook dat is hoger dan het landelijke gemiddelde.

Het is dan ook goed dat u de handen ineen hebt geslagen. En ik juich het toe dat er steeds meer winkelgebieden zijn die de samenwerking zoeken met gemeente, politie en brandweer.

Dat het Keurmerk Veilig Ondernemen een succesvol instrument is, begint steeds duidelijker te worden. In Tilburg zijn bijvoorbeeld al resultaten gemeten en daaruit blijkt dat het aantal strafbare feiten is afgenomen. Het aantal inbraken nam af met maar liefst 77%.

Uit een landelijke enquête onder de KVO-deelnemers zelf komt ook een positief beeld. Het gevoel van onveiligheid daalt, en bovendien levert de samenwerking ook andere hele praktische voordelen op: het contact tussen ondernemers en gemeente verbetert waardoor ook andere zaken ter sprake komen, zoals gezamenlijke afvalinzameling of schoonmaak.

Het is een vorm van publiek-private samenwerking die werkt. Ik wil daar mijn steentje aan bijdragen door extra geld - 350.000 euro
- beschikbaar te stellen om te kunnen voldoen aan het grote aantal KVO-aanvragen. Daarnaast werken we met het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing aan een nieuw convenant winkelcriminaliteit. Speerpunten hierbij zijn de aanpak van rondtrekkende bendes, het terugdringen van overval- en ramkraak-criminaliteit en aanpak van vernieling.

Verder stimuleren we met het Actieplan Veilig Ondernemen dat er aandacht komt voor de borging van het Keurmerk Veilig Ondernemen, want dat is nog een van de knelpunten. Afspraken zakken soms in nadat het certificaat is behaald.

Bij u is er geen sprake van een dip. U toont ambitie. Bijzonder is dat u niet alleen afspraken maakt in het grote winkelgebied zelf, maar ook met bijvoorbeeld de parkeergarages in de directe omgeving. U dient als voorbeeld voor veel andere winkelgebieden. U heeft als eerste winkelgebied in Amsterdam de tweede ster verdiend van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ik feliciteer u van harte daarmee. En ik beloof u dat ik de daarbij behorende stoeptegel netjes zal leggen straks. Ik wens u allen veel succes. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Ter Horst geeft extra geld voor keurmerk veilig ondernemen
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties