Gemeente Son en Breugel


BOA Jurgen Peters De burgers zijn onze klanten

Sinds november vorig jaar mag de 44-jarige Jurgen Peters zich Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) in de gemeente Son en Breugel noemen. In een openhartig gesprek, geeft hij aan waar zijn liefde voor het vak vandaan komt en wat hij hoopt te kunnen betekenen voor onze gemeente.

---

Hoewel Jurgen inmiddels al een achttal jaar als BOA heeft gewerkt in de gemeenten Nuenen en Uden, deed hij voorheen iets heel anders. "Ik heb in de logistiek gewerkt, bijvoorbeeld het magazijn bevoorraden en heftruck rijden. Maar eigenlijk ben ik een natuurmens. Als er even tijd voor is ga ik meestal in mijn uppie, lekker de natuur in met een verrekijker om vogels te spotten. Op een gegeven moment ben ik gaan nadenken of ik nog wel verder wilde in de logistiek. Eigenlijk wilde ik een bijdrage leveren aan de veiligheid. Erop toezien dat de openbare ruimte niet gebruikt wordt als vuilnisvat. Hier komt mijn passie voor de natuur natuurlijk bij kijken. Daarnaast wilde ik graag iets betekenen voor andere mensen, al is het maar iemand de weg wijzen. Daarom ben ik een studie voor BOA gaan volgen en behaalde ik mijn getuigschrift. Achtereenvolgens in de gemeenten Uden en Nuenen kon ik mijn horizon verbreden, en eind vorig jaar zag ik een mooie kans in Son en Breugel."

Makkelijk aanspreekbaar
Zelf komt Jurgen niet uit ons dorp, maar inmiddels weet hij al aardig de weg. "Bekendheid in een gebied krijg je voornamelijk op de fiets. Ik rijd overal naartoe, ook op plekken waar je met de auto niet komt. Ik vind Son en Breugel een zeer mooie omgeving om in te werken, het is bosrijk. De natuur komt je als het ware tegemoet, zelfs in de bebouwde kom. Aan het werk zijn op de fiets of te voet is ideaal, omdat je zo makkelijk aanspreekbaar bent voor mensen. Voor mensen is het zo toch een lagere drempel om iets aan ons te vragen dan wanneer wij in een auto zitten." Jurgen geeft aan dat hij net als collega-BOA Ronald van den Heuvel hetzelfde takenpakket heeft en dezelfde bevoegdheden. "Alle problemen delen we samen, maar we gaan zoveel mogelijk onafhankelijk van elkaar op pad. Op die manier kunnen we een breed dekkingsgebied garanderen. Als de situatie om veiligheidsredenen vraagt dat we samen erop uitgaan, doen we dat uiteraard ook, maar surveilleren gebeurt meestal los van elkaar."

Diverse problemen
De problemen die de BOA's tegenkomen, zijn heel divers. "Meestal is het afhankelijk van de locatie. Als ik in de buurt van een school ben, word ik veel aangesproken over het parkeerprobleem daar. Mensen langs een bosrand hebben het weer meer over overlast van anderen die hun hond voor de deur uitlaten. En in het centrum hoor ik veel dat mensen het onveilig vinden als er over de stoep wordt gefietst. Hoe klein of onbenullig een vraag of klacht ook lijkt, wij horen het altijd graag. De burgers zijn onze klanten! Als iemand melding ervan maakt dan zijn buurman kanariezaad in het gangpad gooit, gaan we daar net zo serieus mee om als dat een ander meldt dat er een auto al maanden met slappe banden in een uithoek staat. Daarnaast checken we onder meer bij evenementen of alle benodigde vergunningen zijn aangevraagd en daadwerkelijk worden nageleefd. En ook behoort het dumpen van afval, parkeerproblemen en overlast van hondenpoep tot onze aandachtspunten."

Vraagbaak
Volgens Jurgen fungeert een BOA als openbare balie, als vraagbaak. "De BOA's hebben een bepaalde plek in Son en Breugel ingenomen. Ik merk dat mensen in het dorp ons aan durven spreken, dat er een open sfeer naar de burgers toe is. Op die manier hebben we een goede plek in de samenleving, en dat maakt dat we ons werk beter kunnen doen."