Ingezonden persbericht


Amsterdam, 22 februari 2008

PERSBERICHT

Voorvertoningen Amnesty International Film Festival: The Dictator Hunter

Q&A in Maastricht met advocaat en mensenrechtenactivist Reed Brody

Van 26 tot en met 30 maart vindt de 10e editie van het Amnesty International Filmfestival plaats. Vanaf 3 maart zijn er in Almere, Amsterdam, Arnhem, Groningen, Maastricht en Utrecht voorvertoningen van de op het festival geprogrammeerde documentaire The Dictator Hunter. Na afloop van de vertoning in het filmtheater Lumière (Maastricht) op 20 maart is er een debat met de hoofdpersoon uit de documentaire, advocaat Reed Brody.

In The Dictator Hunter volgt de Nederlandse regisseur Klaartje Quirijns de advocaat Reed Brody in zijn zeven jaar durende jacht op de voormalige president van Tsjaad, Hissène Habré. De film biedt inzicht in de situatie destijds, de rol van de Verenigde Staten en de methodes die Brody gebruikt om Habré voor het gerecht te krijgen. De film laat zien hoe door de inzet en vasthoudendheid van Reed Brody de berechting van de dictator op de Afrikaanse politieke agenda komt.

Reed Brody
Brody is sinds 1998 leidinggevend advocaat van Human Rights Watch. Hij hielp bij het uitgeleverd krijgen van Generaal Augusto Pinochet, de voormalige dictator van Chili. Daarna begon Brody een zaak tegen de voormalige dictator van Tsjaad, Hissène Habré, die van 1982 tot 1990 regeerde. Brody zorgde ervoor dat Habré beschuldigd werd van 40.000 moorden en systematische verkrachtingen.

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award.

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie.

Op woensdag 12 maart verschijnt het festivalprogramma in Dagblad Trouw.

= = = = =

Noot aan de redactie -