Gemeente Rotterdam

Nr.10
28 februari 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 3 t/m 9 maart 2008

Wethouder Baljeu op werkbezoek in Preston, Engeland Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) is van zondag 2 tot dinsdag 4 maart op werkbezoek in Preston, Engeland. De wethouder neemt deel aan een bijeenkomst van de Policy Advisory Committee (PAC), een onderdeel van CIVITAS. CIVITAS is een samenwerkingsverband van Europese steden gericht op verkeers- en vervoersoplossingen die bijdragen aan een duurzame stedelijke ontwikkeling. Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de bijeenkomst is de 'Greenpaper on Urban Transport', een discussiedocument van de Europese Commissie over stedelijk transport. Dit document dient als basis voor het actieprogramma dat in 2008 gereed is. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Bolsius geeft startsein voor vervanging van de Lage Erfbrug Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) geeft maandag 3 maart om 8.30 uur samen met portefeuillehouder Cies de Theije het startsein voor de vervanging van de uit 1928 stammende Lage Erfbrug in Delfshaven. Hierbij onthullen ze het bouwinformatiebord bij de brug. De nieuwe brug wordt breder gemaakt voor met name fietsers, voetgangers en de tram. Deze aanpassing verbetert de veiligheid en doorstroming van het verkeer. Naast werkzaamheden aan de fundering van de brug wordt de openbare ruimte netter ingedeeld en komen er verkeerslichten aan de centrumkant van de brug. De nieuwe brug is in september gereed. Tijdens de werkzaamheden is er een tijdelijke brug voor voetgangers. (Voor meer informatie: Gemeentewerken, Sjoerd Ennenga, tel. 010 - 489 4631)

Wethouder Schrijer overhandigt eerste Stop & Shopkaart Op maandag 3 maart om 17.15 uur overhandigt wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) bij Kiprestaurant Mix-R-Chicken aan de Nieuwe Binnenweg 426 de eerste Stop & Shopkaart aan Hans Oost, voorzitter van de ondernemersvereniging Nieuwe Binnenweg en Wil Put van de DA-drogist. De Lage Erfbrug zal tussen 1 maart en 15 september als gevolg van werkzaamheden buiten werking zijn. De ondernemers die lid zijn van de winkeliersvereniging Schiedamseweg of van de ondernemersverenigingen Nieuwe Binnenweg en Historisch Delfshaven kunnen in die periode hun klanten een Stop & Shopkaart cadeau doen. Dat is een parkeerkaart voor gratis 20 minuten parkeren, ter compensatie voor het ongemak. De actie loopt tot maart 2009. (Voor meer informatie: Frank Belderbos, manager revitalisering Nieuwe Binnenweg, tel. 06 - 5109 7978)

Wethouder Bolsius opent het Rotterdams Groenjaar 2008 Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) opent op dinsdag 4 maart om 11.30 uur officieel het Rotterdams Groenjaar 2008 op de Lijnbaan, bij de Lijnbaanplataan. Bij deze grote monumentale boom overhandigt de wethouder de eerste van de 100.000 groene verrassingen aan een inwoner die zich ingezet heeft voor een groener Rotterdam. Met deze uitreiking gaat het Groenjaar van start. De 100.000 bloeiende hyacinten worden drie dagen lang in het centrum en in alle deelgemeenten op centrale, drukbezochte plaatsen uitgedeeld. De pers is vanaf 10.45 uur uitgenodigd in het City Informatiecentrum (CIC), aan de Coolsingel 197. Lucas Bolsius geeft daar een actueel overzicht van het programma Groenjaar 2008. (Voor meer informatie: Communicatieteam Groenjaar, Nicolien Wirschell, tel. 010 - 489 7882)

Wethouder Geluk opent nieuwe locatie Het Centrum
Woensdag 5 maart om 14.00 uur opent onderwijswethouder Leonard Geluk de nieuwe hoofdlocatie van instituut Het Centrum aan de Strevelsweg 682-686. Instituut Het Centrum is een onderwijsondersteunende organisatie en organiseert activiteiten voor leerlingen en ouders zoals extra begeleiding, themabijeenkomsten, voorlichtingsdagen, bijlessen en zinvolle vrijetijdsbesteding. Het Centrum is in 2003 opgericht en heeft inmiddels drie locaties. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Geluk bij kick-off Hidden Stars 2008 tijdens Skills Masters Op vrijdag 7 maart 14.00 uur vindt het officiële startsein plaats van Hidden Stars 2008 op het podium van de Skills Masters beurs in Ahoy. Na een welkomstwoord worden wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) en Jan Boer (bestuursvoorzitter MORE, het bedrijvennetwerk voor Maatschappelijk Ondernemen in Rotterdam e.o.) geïnterviewd. Hidden Stars is een Rotterdams coachingsproject waarin vmbo- en mbo-leerlingen (de hidden stars) uit de Rotterdamse regio voor drie maanden gekoppeld worden aan succesvolle, jonge professionals (de stars). De star begeleidt de hidden star bij het ontwikkelen van competenties en ondersteunt bij een eventuele studie- of beroepskeuze. Het succesvolle Hidden Stars project is in 2007 gelanceerd door YoungEDBR en het MORE netwerk en wordt dit jaar opgeschaald naar minimaal 100 koppels. Het Hidden Stars project wil een bijdrage leveren aan het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. (Voor meer informatie: Hidden Stars MORE Netwerk, Claudia van der Togt, tel. 070 - 390 7770 of 06-1242 2219)

Wethouder Schrijer opent nieuwe trainingslocatie Sportstewards 2008 Op vrijdag 7 maart om 16.00 uur verricht wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) de officiële opening van de nieuwe trainingslocatie voor Sportstewards 2008 bij het Sparta-stadion. Sportstewards koppelt werkloze jongeren aan sportclubs als Feyenoord, Excelsior en Sparta. Na een korte praktijkgerichte opleiding en stage kunnen ze aan de slag als sportsteward bij deze clubs. Per 1 maart gaat de projectorganisatie Sportstewards verder met een training voor jongeren van 18-25 jaar. Met Sparta is een locatie gehuurd waar gezamenlijk instructies en briefings worden verzorgd. (Voor meer informatie: Sportsteward Promotion, Henk Medema, tel. 010 - 425 2585 of 06 - 2282 5845)

Wethouder Kaya viert Internationale Vrouwendag 2008 Om 13.00 uur spreekt wethouder Orhan Kaya het welkomstwoord bij start van de 8 maart viering bij Zadkine OC Welzijn, Sport en Cultuur, Benthemstraat 15. De viering staat in het teken van verleden, heden en toekomst van de vrouwenemancipatie in Rotterdam. Op een feestelijke manier komen maatschappelijke thema's als economische zelfstandigheid van vrouwen, onderwijs, seksualiteit, beeldvorming, kunst en cultuur aan bod. Om 14.00 uur neemt Orhan Kaya het boek Gelukszoekers in ontvangst in buurthuis Irene in de Oudelandstraat 75. Om 14.30 gaat de wethouder terug naar het Zadkine voor een debat over de emancipatie van Rotterdamse vrouwen. Om 20.00 uur opent Orhan Kaya het Vrouwenfeest in Arminius, Museumpark 3. Dit vrouwenfeest wordt in opdracht van wethouder Kaya georganiseerd door de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving in samenwerking met de werkgroep Internationale Vrouwendag 8 maart 2008. (Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Susanna Verboon, tel. 010 - 891 4450 of 06 - 1266 7302)

Wethouder Kriens bij viering Vrouwendag in IJsselmonde Op zaterdag 8 maart organiseert welzijnsorganisatie Perspect de viering van Vrouwendag 2008 in dienstencentrum Groot-IJsselmonde, Grote Hagen 92. Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) legt om 15.15 uur de eerste steen van een mozaïek monument voor en door vrouwen. Daarna neemt zij deel aan een gespreksgroep over de Wmo en allochtone ouderen: wat is de rol van allochtone ouderen in de Nederlandse samenleving en waar hebben zij behoefte aan? Het thema van de Vrouwendag in IJsselmonde is "en NU even IK". Het programma is gericht op ontmoeting en ontspanning met verhalen, workshops en theater. (Voor meer informatie: Perspect, Gré Korteweg, tel. 010 - 707 4166)

Wethouder Kriens opent benefietconcert voor Kircicegi Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) opent op zaterdag 8 maart om 19.00 uur een benefietconcert van de Internationale Vrije Vrouwen Stichting (IVVS) met Koerdische, Berberse en Armeense artiesten in De Doelen. Wethouder en loco-burgemeester Jantine Kriens zal op deze avond haar ambtgenoot burgemeester Leyla Guven van Adana Kucukdikili ontmoeten. Adana Kucukdikili is een stad met veel migranten uit de Koerdische steden. Met een discussiepanel over de positie van o.a. Turks/Koerdische vrouwen en een multicultureel concert wil de IVVS de in Adana Kucukdikili gevestigde Kircicegi vrouwenvereniging ondersteunen. De inkomsten van deze dag worden gedoneerd aan Kircicegi, die steun en opvang biedt aan slachtoffers van geweld. (Voor meer informatie: Internationale Vrije Vrouwen Stichting, Serpil Karisli, tel. 010 - 465 1800)

En verder.

bezoekt wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) op donderdag 6 maart van 9.00 tot 11.00 uur graanverwerker Meneba aan de Brielselaan 115. (Voor meer informatie: Meneba, Eelko Hoekstra, tel. 06 - 2293 4190)

spreekt burgemeester Opstelten tijdens een diner (vanaf 19.30 uur) van de Belgisch-Nederlandse Vereniging (BeNeV) in Hof ter Delft in Ekeren (België). De BeNeV is een onafhankelijke vereniging en streeft naar nauwe en vriendschappelijke samenwerking tussen België en Nederland. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 9119)

noot voor de redactie/