Ingezonden persbericht


"Verruim je blik"

Nationale jury's bekend voor Europese Prijs voor Jonge Journalisten

Brussel, 3 maart 2008 - Voor de Europese competitie "Verruim je blik" zijn de jury's gevormd. De competitie staat open voor jonge journalisten van 17 tot en met 35 jaar uit 35 landen in heel Europa. De nationale jury's kiezen ieder een winnend artikel voor hun land. Doel van de competitie is het aanmoedigen van jonge Europeanen om na te denken en hun opvattingen te delen over de uitbreidingspolitiek van de Europese Unie en om hun schrijverstalenten te laten zien.

Slovenië, voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van 2008, heeft de EU-uitbreiding en Europa's houding tegenover potentiële EU-lidstaten bovenaan de agenda gezet. Vooral de vooruitzichten van de westelijke Balkanlanden op toetreding tot de Unie zijn een belangrijk thema.

Voor de competitie, die loopt tot 15 maart, worden jonge Europeanen uitgenodigd hun visie te delen over het Europa van de toekomst. In april zullen nationale jury's één winnend artikel selecteren uit ieder land. In Nederland zullen Dolf Rogmans, hoofdredacteur van de website Villamedia en het vakblad De Journalist, en Jamila Baaziz, bestuurslid van VersInDePers van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de ingezonden artikelen beoordelen en de winnaar kiezen. Zij worden bijgestaan door een vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland.

De nationale jury's beoordelen de artikelen aan de hand van de relevantie van de informatie, de originaliteit van behandeling van het onderwerp, de journalistieke stijl en schrijfkwaliteit, het vermogen de aandacht van de lezers te vast te houden en de inspanningen ter voorbereiding van het artikel.

Alle 35 nationale winnaars zullen worden uitgenodigd voor een groepsreis door de westelijke Balkanlanden in juni 2008, waarbij de hoofdsteden van Kroatië, Servië en Slovenië worden bezocht. In aanvulling op de reiservaringen zullen deze opkomende journalisten ook deelnemen aan een slotconferentie met mediavertegenwoordigers uit verschillende landen. Deze conferentie zal plaatsvinden in Ljubljana, Slovenië.

Overzicht van de competitieregels:

De Europese Prijs voor Jonge Journalisten aangaande EU-uitbreiding is de eerste prijs die open staat voor jonge schrijvers, studenten of freelancers van 17 tot en met 35 jaar uit zowel de EU-lidstaten als kandidaat-lidstaten (Kroatië, Turkije, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië) en potentiële kandidaat-lidstaten (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië en de provincie Kosovo onder VNVR 1244). Deelnemers kunnen zich voor de competitie inschrijven via de website www.EUjournalist-award.eu. De website geeft bovendien een volledig overzicht van de regels en criteria voor deelnemers, evenals artikelen over de EU-uitbreidingspolitiek, interessante tips voor een journalistieke carrière en het netwerken in een gemeenschap van jonge Europese journalisten.

De competitie wordt gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie (DG Uitbreiding) en de Europese Jongerenpersassociatie

Perscontact:

Claire Castel Maartje ter Steeg

European Commission/ DG Enlargement Actorion Communicatie Adviseurs Tel. + 32 (0)2 29 - 661 78 Tel. (026) 443 82 87

E-mail: Claire.Castel@ec.europa.eu E-mail: maartjetersteeg@actorion.nl