SP Tilburg


Essent wordt door gemeente gematst

03-03-2008 * Bijna twee jaar geleden stelde de SP fractie vragen over de honderden illegale billboards op Essent stroomhuisjes in de stad. Het college wist niet meer te melden dan dat 'er onderhandeld wordt met Essent' over de kwestie. Vandaag wordt de raad gevraagd in te stemmen met het afschaffen van de vergunningsplicht voor dergelijke reclameborden. "Essent wordt gewoon gematst, niet meer en niet minder", aldus SP fractievoorzitter Johan van den Hout.

Al in 2006 deed de SP navraag bij de gemeente over de illegale billboards. Van den Hout: "Toen werd ons verteld dat de gemeente bezig was met het voorbereiden van een procedure tegen Essent. Prima, dan wachten we nog even. Een jaar later echter hingen ze er nog altijd en heb ik officiele schriftelijke vragen gesteld. Het antwoord: 'we zoeken naar een oplossing'. Wat een onzin, een gewone burger had al lang een handhaver op de stoep en een bekeuring in de bus gehad. Maar weer bleef het stil over die oplossing, dus in januari van dit jaar vroegen we opnieuw naar de stand van zaken. Daar kregen we geen antwoord op. Vorige week ontvingen we het voorstel om deze specifieke vergunning maar helemaal af te schaffen. En dan zou ik moeten denken dat dat allemaal los van elkaar staat...?!".

Volgens burgemeester Vreeman hebben beide zaken niets met elkaar te maken. Het afschaffen van de vergunning vindt zogenaamd plaats in het kader van Operatie Stofkam, een poging om overbodige bureaucratie te verminderen. "Onzin, de bureaucratie wordt daarmee helemaal niet verminderd, evenmin als met de overige 'stofkam-voorstellen' waar de raad vandaag over stemt. Een vergunningplicht wordt vervangen door een meldplicht. Een burger moet dus nog altijd precies dezelfde informatie aanleveren aan de gemeente, en een ambtenaar gaat nog altijd controleren of de melding wel binnen het beleid past. Beide blijven dus met hetzelfde werk zitten. Het verschil is dat de aanvrager nu niets meer hoeft te betalen, wat dus een gat in onze begroting oplevert want die ambtenaar moet nog altijd wel betaald worden. Bovendien valt een bezwaarmogelijkheid weg: als je buurman een uitrit naar de straat wil maken kon je daar vroeger bezwaar tegen aantekenen, nu niet meer. Als burger moet je dan maar naar de rechter stappen. Dat is niet minder regels, dat is uiteindelijk veel méér regels en gedoe. De SP zal dan ook niet instemmen met dit soort nep-oplossingen", aldus Van den Hout.

Een aantal vragen over de billboards van Essent is nog altijd niet beantwoord. De SP zal daar alsnog om verzoeken. Zie ook:

* Dossier Essent
* Dossier Openbaar Bestuur
* www.tilburg.sp.nl Piushaven 29
5017 AN Tilburg
tel. 013 - 5802320
b.g.g. 013 - 5821534
fax 013 - 5802318
webmastertilburg@sp.nl