SP Tilburg


Vingerscans te makkelijk ingevoerd

03-03-2008 * Na de zwembaden en de ijsbaan beginnen nu ook al kindecreches de vingerscan in te voeren als veiligheidsmaatregel. "Dit slaat echt helemaal door. Wij vreesden twee jaar geleden precies deze ontwikkeling en worden daar ook bepaald niet vrolijk van. Zo'n samenleving moeten we niet willen", aldus SP fractievoorzitter Van den Hout die het onderwerp vandaag agendeerde voor de volgende vergadering van de raadscommissie Modern Bestuur.

"Te makkelijk wordt nu naar dit soort maatregelen gegrepen, het wordt 'normaal' om je vingerafdruk in te leveren voordat je ergens binnen kunt. Dat gaat echt te ver". De SP fractie stemde destijds tegen de invoering van de scans op de zwembaden en de ijsbaan. Van den Hout: "Het levert een schijnveiligheid op, het idee dat je alles onder controle hebt, en dat is natuurlijk niet zo. Helemaal onbegrijpelijk van Dino Kinderopvang om op hun vestigingen dit soort maatregelen te nemen vindt ik hun verwijzing naar de moord op Jesse Dingemans. Hij werd in 2006 op zijn basisschool doodgestoken. Dat grenst aan het misbruik maken van zo'n tragische gebeurtenis. Met zo'n gemak kun je dus op elke plek waar mensen ergens naar binnen kunnen voortaan poortjes en scanapparaten neer gaan zetten".

"Natuurlijk moeten mensen die daar niks te zoeken hebben niet in een creche rondlopen", vindt ook Van den Hout. "Maar dan moet je dus om te beginnen niet - zoals bij Dino blijkbaar het geval is - op drie plekken deuren open zetten zonder dat iemand daar blijkbaar toezicht op heeft. Gewoon een voordeurbel zoals op de meeste creches is dan al afdoende. Nu kun je vanuit je werk niet meer even oma vragen om de kleine op te halen als er een vergadering even uitloopt, tenzij eerst de hele familie én de oppas van te voren hun vingerafdrukken inleveren".

De SP wil het onderwerp bespreken in de eerstvolgende bijeenkomst van de raadscommissie Modern Bestuur. "Toen wij bij invoering van de vingerscans in de zwembaden waarschuwden voor een wildgroei van dit soort maatregelen werd dat niet serieus genomen. Ik vind dit nu een duidelijk teken aan de wand dat het begint door te draaien en daar moeten we dus over nadenken", aldus Van den Hout. Zie ook:

* Dossier Veiligheid
* www.tilburg.sp.nl
Piushaven 29
5017 AN Tilburg
tel. 013 - 5802320
b.g.g. 013 - 5821534
fax 013 - 5802318