Gemeente Schiedam


Februari

Raadscommissies vergaderen

19 februari 2008

AGENDA

Maandag 3 maart 2008 Commissie Samenleving en Bestuur 20.00 uur secr. dhr. B.T. de Winter, tel. 010-2465853 e-mail: bt.d.winter@schiedam.nl

Dinsdag 4 maart 2008 Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer 20.00 uur secr. dhr. H.C. Jansson, tel. 010-2465434 e-mail: hc.jansson@schiedam.nl

Woensdag 5 maart 2008 Commissie Samenleving en Bestuur 20.00 uur secr. dhr. B.T. de Winter, tel. 010-2465853 e-mail: bt.d.winter@schiedam.nl

Tijdens deze commissievergaderingen komt onder andere aan de orde :

Commissie Samenleving en Bestuur d.d. 3 maart 2008

Nota Alle Schiedammers tellen mee |
In deze nota wordt beschreven wat het college van plan is om te doen aan armoede onder de Schiedamse bevolking. In november 2007 bracht het college de eerste versie van de nota ter vaststelling in de raad. De raad oordeelde dat het beleid niet duidelijk genoeg was. Daarom is er nu een tweede versie van Alle Schiedammers tellen mee. Via een discussiebijeenkomst heeft de raad daar in januari een bijdrage aan geleverd. De nota schetst hoe het is gesteld met armoede in Schiedam en welke groepen in de bevolking daarmee worden geconfronteerd. Voor een daadwerkelijke uitvoering van het beleid zijn 28 concrete maatregelen ontworpen, variërend van gratis sportactiviteiten tot het opzetten van een publiciteitscampagne om mensen met een laag inkomen op verschillende voorzieningen te wijzen.

Overbewoning
In de afgelopen periode zijn vele mensen uit het oostelijk deel van Europa op tijdelijke basis naar het westen getrokken om te werken. Door onvoldoende huisvestingsmogelijkheden heeft dit in een aantal gevallen geleid tot het probleem van overbewoning. Ook wordt melding gemaakt van overlast voor de omgeving. Zowel het college als de raad hebben hierover met regelmaat klachten ontvangen. Het college heeft nu een beleidsnota gemaakt: Overbewoning en huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten. Daarin wordt de problematiek in beeld gebracht. Naar voorbeeld van het Rotterdamse beleid zal in Schiedam middels het Uitvoeringsbesluit kamerverhuur de problematiek effectief aangepakt kunnen worden. De commissie zal over de nota adviseren alvorens de raad om een besluit wordt gevraagd.

Jaarplannen Politie 2008
Er liggen twee jaarplannen voor 2008: één van de regio en één van het district. Het eerste bevat algemene beleidslijnen voor het korpsgebied Rotterdam Rijnmond. Het districtsplan is toegesneden op het gebied Schiedam-Vlaardingen-Maassluis en bevat het beleid dat speciaal op de veiligheidsproblematieken van dit gebied is gericht. De rapporten worden voor kennisgeving aan de gemeenteraden aangeboden. Omdat de gemeenteraad veel belang hecht aan het politiebeleid, worden de jaarplannen toch ter bespreking aan de commissie voorgelegd. Het is trouwens de bedoeling dat de gemeenten vanaf volgend jaar officieel een oordeel gaan geven over het jaarplan van het district.

Extra commissie Samenleving en Bestuur d.d. 5 maart 2008

Rapport Verkenningscommissie Jeugdbeleid
Het rapport is het resultaat van het werk van de Verkenningcommissie Jeugdbeleid. Deze commissie, bestaande uit raadsleden, heeft in opdracht van de raad een uitgebreid onderzoek ingesteld naar wat de Schiedamse jeugd belangrijk vindt op het gebied van vrijetijdsbesteding, wat ontbreekt en wat beter kan. Het rapport bevat aanbevelingen, die aan het college en de raad ter vaststelling worden aangeboden. Eén daarvan betreft de realisering van een jongerencentrum. Ook beveelt de Verkenningscommissie aan om een jongerenraad in te stellen. Op 3 maart brengt de raadscommissie over het rapport advies uit.

Speelruimteplan gemeente Schiedam
Dit plan is een onderdeel van het gemeentelijke jeugdbeleid, dat momenteel door het college wordt ontwikkeld. Het speelruimteplan is een uiterst praktijkgericht plan. Het geeft duidelijke richtlijnen voor kwalitatief goede en voldoende speelplekken voor kinderen. Het heeft een inspraaktraject doorlopen, dat mede de inhoud van het plan heeft bepaald. Voor de uitvoering van het plan is nog geen geld beschikbaar gesteld. Bij de Voorjaarsnota 2009 zal het college hiertoe voorstellen doen. Voor dit moment brengt de commissie over het Speelruimteplan advies uit aan de raad.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer d.d. 4 maart 2008

Plan van aanpak bestemmingsplan Woudhoek
Het college heeft in het kader van de actualisatie van bestemmingsplannen voor het bestemmingsplan Woudhoek een plan van aanpak opgesteld. Aan de leden van de commissie wordt in dit vroege stadium van de planontwikkeling de gelegenheid geboden wensen kenbaar te maken en op hoofdlijnen kaders te stellen en aan het college mee te geven. De leden van de commissie wordt om advies gevraagd over de uitgangspunten, het proces en vooral de wijze van communicatie zoals vermeld in het plan van aanpak.

Plan van aanpak 2008 herstructurering Spaanse Polder/s-Graveland-Zuid In de vergadering van Het Stadserf van 18 februari 2008 heeft een presentatie van het plan van aanpak 2008 herstructurering Spaanse Polder/s-Graveland-Zuid plaatsgevonden. Dit plan beschrijft de te leveren producten en uit te voeren projecten in het gebied in 2008. In 2008 zal een groot aantal projecten in uitvoering komen, waardoor resultaten van gedane inspanningen zichtbaar worden. Gedoeld wordt hier op de reconstructie van de Strickledeweg en het kruispunt ter plaatse van de De Brauwweg/Van Heekstraat.
De leden van de commissie worden in de gelegenheid gesteld hun mening te geven over het plan van aanpak.

Verzelfstandiging Stedelijk Museum Schiedam
In het kader van het verder verzelfstandigen van diverse onderdelen van de gemeentelijke organisatie stelt het college voor om met ingang van 1 april 2008 het Stedelijk Museum Schiedam te verzelfstandigen. In dit voorstel wordt nader ingegaan op de wijze waarop de toekomstige relatie tussen de gemeente Schiedam en de Stichting Stedelijk Museum invulling krijgt.
De leden van de commissie wordt om advies gevraagd over dit voorstel.

Benoeming leden Raad van Toezicht Stichting Stedelijk Museum Schiedam In het voorstel van het college tot het verzelfstandigen van het Stedelijk Museum Schiedam wordt een rechtsvorm gekozen in de vorm van een Stichting met een Raad van Toezicht.
De zes te benoemen leden van deze Raad van Toezicht zijn volgens een door de gemeenteraad vastgestelde profielschets geworven. Via de landelijke dagbladen heeft het college leden voor de Raad van Toezicht geworven. De voor te stellen leden zijn deels woonachtig in Schiedam en hebben een sterke affiniteit met de stad en kunst en cultuur. Zijn expert op het gebied van personeelszaken, financiën, juridische zaken, kunst & cultuur, politiek en bestuur.
De leden van de commissie wordt om advies gevraagd over dit voorstel.

Informatie
Deze openbare commissievergaderingen vinden plaats in de Aleidazaal van het Stadskantoor, Stadserf 1.
Raadscommissies adviseren de gemeenteraad over stukken die in de raadsvergadering aan de orde komen. U kunt de vergaderingen van de raadscommissies bijwonen en bij raadsvoorstellen het woord voeren.

De vergaderstukken liggen ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiepunt in de Stadswinkel. Klik hier voor de agenda's. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de commissiesecretarissen.