Nauwelijks beleid bij bedrijfsleven voor oudere werknemers

03/03/2008 06:00

Eggink Van Manen

Manpower lanceert Manpower Senior
NAUWELIJKS BELEID BIJ BEDRIJFSLEVEN VOOR OUDERE WERKNEMERS

Diemen, 3 december 2007 - In het Nederlandse bedrijfsleven houdt maar 10% van de werkgevers zich serieus bezig met behoud van hun oudere werknemers. Slechts 8% heeft een beleid om oudere werknemers te werven. Dit ondanks het dreigende tekort aan talent, vooral ook op sleutelposities. Het nieuwste Manpower Witboek, 'HR-strategieën voor de oudere werknemer' breekt een lans voor leeftijdsbewust personeelsbeleid en geeft concrete tips aan werkgevers om daarmee aan de slag te gaan.

Hans Leentjes, algemeen directeur Manpower, licht toe: "Werkgevers zijn om twee redenen nauwelijks actief in het binden en boeien van oudere werknemers: zij zien (nog) niet genoeg in hoe belangrijk arbeidsparticipatie van ouderen is voor een gezonde economie in de toekomst én ze weten onvoldoende hoe ze doeltreffende maatregelen kunnen nemen. Uit ons onderzoek is gebleken dat een groeiend deel van de oudere werkenden best bereid en in staat is om langer te werken, als ze daartoe ook worden aangemoedigd," aldus Leentjes.

Ook Ed Nijpels, voorzitter van de Regiegroep Grijs Werkt, pleit in zijn voorwoord bij het Witboek voor een cultuuromslag. "Oudere werknemers moeten niet ontzien worden, maar juist gemotiveerd", stelt hij. "Ik zie daar een belangrijke taak voor werkgevers liggen."

Nieuw: Manpower Senior
Per 1 januari 2008 bundelt Manpower alle kennis over en ervaring met oudere werknemers in een nieuwe business unit: Manpower Senior. Daarmee is Manpower de eerste van de grote Nederlandse HR-dienstverleners die de daad bij het woord voegt. Manpower Senior gaat werken voor werknemers en werkgevers, met bemiddeling, advies en onderzoek. Joyce Oomen, Business Manager van Manpower Senior: "De balans tussen nut en noodzaak om langer te werken is voor iedereen anders. Manpower Senior begeleidt 55-plussers bij een positieve keuze voor werk dat bij hun persoonlijke levensfase past. Werkgevers adviseren we over de inzet of het behoud van oudere werknemers. Bij onze opdrachtgevers stimuleren we leeftijdsbewust personeelsbeleid als investering in een succesvolle toekomst."

Slimme werkgevers
De beste manier om oudere werknemers aan te spreken is er simpelweg voor te zorgen dat de organisatie die banen biedt die ouderen willen. Een passende functie-inhoud, parttime werken en flexibiliteit worden door veel ouderen als belangrijk ervaren. Daarnaast is het zaak hun betrokkenheid te waarborgen, door hen te blijven behandelen als gewaardeerde teamleden. Maar het afremmen van de uittocht is niet genoeg. Ook het herkennen van veelbelovende werknemers als potentiële opvolgers en het realiseren van effectieve kennisoverdracht wordt cruciaal voor goed personeelsbeheer.

Tips om de strijd om talent niet te verliezen:

- Maak een kritische analyse van de demografische opbouw en toekomst van het personeelsbestand
- Houd de vaardigheden van alle, ook de oudere, medewerkers op peil door levenslang leren
- Houd oudere werknemers betrokken door ze met respect te bejegenen en te behandelen als volwaardig lid van het team
- Geef open en eerlijke feedback over verwachtingen en prestaties. Met het 'sparen' van de oudere werknemer bewijs je hem een slechte dienst
- De positieve prikkel van mogelijke loopbaanontwikkeling en promotie werkt ook bij oudere werknemers
- Help oudere werknemers met de planning van de tweede helft van hun leven
- Een goede werk-privé-balans is voor oudere werknemers minstens zo belangrijk als voor werkende ouders

Rol overheid
Hans Leentjes: "Een duurzame en groeiende economie zal in de nabije toekomst niet mogelijk zijn zonder een sterke en levendige arbeidsmarkt waarvan oudere werknemers deel uitmaken, evenals andere groepen die nu nog ondervertegenwoordigd zijn. De overheid staat voor de taak om stimuleringsmaatregelen te ontwikkelen die gericht zijn op langer werken. Van werkgevers mag worden verwacht dat ook zij zich inzetten om ouderen langer te behouden. Voor veel landen geldt dat alleen zo een financiële pensioencrisis kan worden afgewend."

Over het onderzoek
Voor dit Witboek ondervroeg Manpower bijna 27.000 werkgevers in 25 landen en gebiedsdelen. Het onderzoek was bedoeld om te achterhalen of bedrijven een speciale rekruteringsstrategie hanteren voor oudere werknemers én of er beleid is ontwikkeld om oudere werknemers ook na hun pensioenleeftijd te behouden. De enqu(ee)te is aangevuld met uitgebreide internationale research o.a. bij de Wereldbank, de Europese Unie, en verschillende ministeries.

Over Manpower
Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consultingI. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Hans Leentjes. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.manpower.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (