Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Boeren Flevopolders zetten satelliet in voor topoogst

Emmeloord, 3 maart 2008

Akkerbouwers in de Flevopolders schakelen satellietbeelden in om de stand van hun gewassen te beoordelen. De beelden uit de ruimte leveren de boeren waardevolle informatie over de groei van hun granen, bieten of koolzaad. Aan de hand daarvan kunnen ze bepalen welke (delen van het) veld extra mest of water nodig hebben. Het eindresultaat van deze precisielandbouw is een maximale oogst aan het eind van het seizoen.

De nieuwe dienst is het resultaat van een samenwerking tussen de kennis- en adviesorganisatie Agrarische Unie (Emmeloord) en BasFood (Eindhoven), dat gespecialiseerd is in het verwerken van satellietinformatie voor de agrarische sector. Akkerbouwers kunnen online - via de site Mijnakker.nl - bodemvocht, stikstofgehalte en opbrengstinformatie van hun velden ophalen en gebruiken in hun groeiplannen. De satellietbeelden geven in diverse kleurschakeringen weer welke delen van de akker er goed en welke delen er slecht voor staan. In één oogopslag ziet de boer waar hij moet bijsturen voor een optimale opbrengst.

Maatschappelijk verantwoord

Flevoland is in korte tijd de derde provincie in Nederland waar de satelliettechnologie van BasFood op grote schaal wordt toegepast. Eerder gingen Zeeland en Noord-Brabant de Flevopolders voor. De introductie is van essentieel belang, stelt Henk Seinhuis, algemeen directeur van Agrarische Unie. ,,Akkerbouwers hebben dit soort technologieën nodig om straks op verantwoorde wijze een goed rendement te realiseren. De unieke informatie die BasFood met Mijnakker.nl kan leveren is daarvoor noodzakelijk. Agrarische Unie vindt het belangrijk dat één van de belangrijkste akkerbouwgebieden van Nederland hierin investeert.''

Elke akkerbouwer kan zich aansluiten op Mijnakker.nl. Voor 12,50 euro per hectare krijgen zij gedurende een jaar toegang tot alle relevante en actuele informatie over hun gewassen.

Kennisoverdracht

Agrarische Unie gaat de boeren die gebruik maken van Mijnakker.nl intensief begeleiden. De hele sector moet leren op juiste wijze te handelen met de vele extra en nauwkeurige data die nu beschikbaar komen. Boeren kunnen met de informatie hun teeladvies verfijnen, verder wordt het mogelijk om machines met GPS-besturingen gericht in te zetten. Agrarische Unie en BasFood gaan veel aandacht besteden aan kennisoverdracht, om akkerbouwers te ondersteunen en voor het ontwikkelen van nieuwe producten. Hiervoor zullen ook studiegroepen worden gevormd.

Stimulering overheid

De satellietinformatie van BasFood is het resultaat van een langetermijn-investeringsbeleid van de overheid in deze kennisintensieve sector. Zo bevordert het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) het maatschappelijk en economische nut van ruimtevaart en verbindt het daarmee de belangen van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Marlène van Benthum, projectmanager NIVR: Wij zien dat de enthousiaste steun van organisaties als Agrarische Unie, ontwikkelmaatschappij Agro & Co Brabant en de zuidelijke land- en tuinbouworganisatie ZLTO van essentieel belang is voor het succesvol uitrollen van deze innovatieve satellietdiensten.

Toepassingen zoals die door BasFood sluiten aan op de ambities van Flevoland als aanjager van innovaties. In dit kader huisvest de provincie sinds 2000 het zogeheten Geomatica Business Park (GPB), waarin o.a. TNO, NLR en Deltares participeren. Met nog eens circa twintig andere bedrijven ontwikkelen zij satellietdiensten voor het monitoren van water- en luchtkwaliteit en voor diverse marine- en defensietoepassingen (www.geomaticspark.com).

Praktische toepassingen van satelliettechnologie staan ook prominent op de agenda van de ESA-ministersconferentie die 24-25 november in ons land wordt gehouden. Nederland organiseert als roulerend voorzitter van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA deze tweedaagse bijeenkomst. Nog afgelopen week bereikten de Europese Commissie en ESA overeenstemming over een investeringspakket van 419 miljoen euro. Dit geld wordt gebruikt voor de doorontwikkeling van het eerste segment van een nieuwe Europese satellietinfrastructuur (www.gmes.info) waarvan o.a. BasFood op termijn gebruik gaat maken.

Over Agrarische Unie

Agrarische Unie (www.agrarische-unie.nl) is een in- en verkooporganisatie in de land- en tuinbouw met een ervaring van ruim 150 jaar met name op het gebied van akkerbouw, tuinbouw en veehouderij. Het assortiment van Agrarische Unie bestaat uit producten en diensten op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en zaaizaden.

Agrarische Unie is een landelijk opererende organisatie. Het hoofdkantoor bevindt zich i in Emmeloord. Het werkgebied betreft voornamelijk de provincies Groningen, Drente, Overijssel en Flevoland. Agrarische Unie is een dochterbedrijf van Agerland. Agrarische Unie en Agerland zijn kennisintensieve organisaties en werken nauw samen om voor hun steeds grotere klantenkring uitgekiende toepasbare concepten in de markt te zetten.

Over BasFood

BasFood (www.basfood.com) uit Eindhoven levert essentiële informatie aan de agrofood-sector op basis van satellietbeelden. De informatie is accuraat, gedetailleerd, op tijd en betrouwbaar. De hoogwaardige technologie op basis van het SEBAL-model (*) verwerkt de beelden tot onmisbare informatie voor moderne agrofood-bedrijfsprocessen. BasFood biedt als enige in de wereld groeiparameters en opbrengstinformatie in absolute getallen zoals kilogram per hecatre (kg/ha), beschikbaar tijdens het groeiseizoen.

(*)SEBAL = Surface Energy Balance Algorithm for Land


---



Ingezonden persbericht