Gemeente Vlaardingen


Carillon in restauratie

03 maart 2008

Na vele jaren zijn karakteristieke klanken over het stadscentrum te hebben uitgestrooid is het Oranjecarillon in de toren van de Grote Kerk op de Markt toe aan een grondige restauratie.

Op woensdagmorgen 5 maart wordt een mobiele kraan opgebouwd, die de klokken en de klokkenstoel uit de toren zal hijsen.

In de weken die daar op volgen neemt een gerenomeerde carillonrestaurateur de klokken onder handen. De gerestaureerde klokken worden in een nieuwe klokkenstoel gehangen. De klokkenstoel wordt centraal opgehangen in de toren. Hierdoor kunnen de klanken vrijuit aan alle kanten door de galmgaten ontsnappen en zal de klank van het carillon nog voller worden.

Bij een dergelijke omvangrijke restauratie is het een goed gebruik het carillon met een nieuwe klok uit te breiden. Deze nieuwe klok wordt door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. geschonken aan Vlaardingen. De klok wordt in april gegoten in Asten.

Naar verwachting kan het carillon in de zomer weer in gebruik genomen worden. In de tussentijd zal Vlaardingen het tijdelijk moeten doen zonder de wekelijkse carillonbespeling op de woensdagen door stadsbeiaardier Bas de Vroome.