Gemeente Zwolle

Zieke Catalpa's worden gekapt op Meerminneplein

Datum uitgave persbericht: 02/28/2008

De gemeente Zwolle gaat maandag 3 maart aanstaande starten met het kappen van vier prominente Catalpa bomen (trompetboom) op het Meerminneplein in de binnenstad.

Het Meerminneplein is een zeer prominente plek die elke Zwollenaar kent. Op het plein stonden zeven Catalpa bomen. Bij de storm van 18 januari vorig jaar zijn er al twee Catalpa's omgewaaid en twee jaar geleden viel op een drukke zaterdagochtend één Catalpa spontaan om tussen het winkelend publiek. Wonder boven wonder deden er zich geen persoonlijk ongelukken voor.

Stam bomen verrot

De gemeente onderzocht de vier overgebleven bomen en kwam tot ontdekking dat de stam van de bomen dermate verrot is dat ze te gevaarlijk zijn en het onverantwoordelijk is om de bomen in dit drukke winkelgebied te laten staan. Daarom heeft de gemeente het besluit genomen tot kap.

Nieuwe bomen

Op het plein komen in dezelfde week zes nieuwe bijzondere bomen terug. Dit zijn Sophora bomen (honingboom) met een hoogte van zes meter. Ondergronds wordt er ook geïnvesteerd, er worden een soort kratten aangebracht waar goede bomengrond in zit waarin de wortels gemakkelijker hun weg vinden. De bomen groeien hierdoor beter en blijven gezonder.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 28-02-2008 tot 27-03-2008