Ingezonden persbericht



3 maart 2008

Wortmann ongerust over financiering projecten in binnenvaart

Europa moet snel meer werk maken van financiering van innovatieve projecten in de binnenvaart. "Niet alleen de binnenvaartsector zelf is gebaat bij betere financiering, ook de milieuprestaties van de binnenvaart kunnen dan worden verbeterd", aldus CDA Europarlementariƫr Corien Wortmann in haar speech vandaag op het seminar van binnenvaartorganisatie EBU in Brussel.

Momenteel is er een aantal knelpunten in de financiering van projecten in de binnenvaart. Het Marco Polo programma, bedoeld voor projecten om meer vracht van de weg naar spoor en binnenvaart over te zetten, blijkt voor het midden- en kleinbedrijf nog altijd moeilijk toegankelijk. Ook bij het Innovatiefonds voor de binnenvaart is er nog weinig vooruitgang. Te weinig middelen blijken hiervoor beschikbaar te worden gesteld. Wortmann: "Niet alleen het geld uit het sloopfonds van de binnenvaart zelf, maar ook de Europese Commissie en de lidstaten moeten nu snel over de brug komen. Het kan niet zo zijn dat het fonds alleen gevuld wordt met geld van de sector zelf (sloopfonds)".

Wortmann: "Juist door innovatie kan de binnenvaart nog schoner worden en nog beter concurreren met andere modaliteiten. Het wordt nu tijd dat de Europese Commissie dit in de praktijk gaat brengen en een betere financiering voor binnenvaartprojecten garandeert".

Ook heeft Wortmann in haar speech de Raad van Ministers opgeroepen op te schieten met de richtlijn voor schonere brandstoffen. Momenteel wordt deze richtlijn opgehouden doordat eerst duurzaamheidscriteria voor biobrandstoffen worden vastgelegd. Wortmann: "De Raad van Ministers moet vaart maken, zodat de voor de binnenvaart zo belangrijke richtlijn voor schone brandstoffen snel kan worden ingevoerd."