Ingezonden persbericht


CULTUUR OP DE CAMPUS

Radboud Universiteit Nijmegen
www.ru.nl/cultuuropdecampus

Maart 2008

Met in maart o.a.:

05 MOVIE MATTERS Jesus Camp

11 Radboud Reppen en Roeren JONGE KNARREN EN OUDE BLAGEN

12 WORKSHOP THEATERSPORT i.s.m. de Ragweek
18 KUNSTGEBIT Oud en nieuw in de literatuur, met HERMAN KOCH 25 JAZZ OP DE CAMPUS BaJAZZo
26 Finale NIJMEEGSE NACHT VAN HET OPEN PODIUM

en door uitbreiding van onze expo-ruimte maar liefst drie exposities:

APPELTJE-S illustraties

JASJA BOEDECKER architectuurfotografie

SANNE FENNEMA & TINE VAN WEL grafisch ontwerp

Maart 2008

Week 10

Dinsdag 4 maart

KAF EN KOREN voorronde IV

In de vierde voorronde van Cultuur op de Campus studentenbandstrijd zetten weer drie RU-formaties het CultuurCafé volledig op zijn kop: The Ridge, Divided by Hearts en Rag and Bone. De jury beluistert met een kritisch oor de eigen nummers van de bands en bepaalt uiteindelijk welk muzikaal studententalent doorgaat naar de halve finales op 22 en 29 mei in Merleyn. De hamvraag: wie is kaf en wie is koren?
* 20.00-22.30u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.myspace.com/kafenkoren

Woensdag 5 maart

MOVIE MATTERS Jesus Camp

Cultuur op de Campus en het Soeterbeeck Programma presenteren een filmdebat rond de documentaire Jesus Camp (2006). Deze shockerende film zoomt in op drie kinderen van 9, 11 en 12, die deelnemen aan het conservatief-christelijke zomerkamp Kids on Fire, waar zij leren president Bush te aanbidden, Harry Potter te verguizen en soldaten te zijn in het 'leger van Jezus'. Veel kampgangertjes zijn 'home-schooled' en leven hierdoor in een wereld die zichzelf voortdurend bevestigt. Na de film leidt Joka Feenstra (hoofdredactrice filosofisch faculteitsblad Splijtstof) het debat over de vraagstukken die de verontrustende docu oproept. Gastsprekers dr. Stephan van Erp (onderzoeker Heyendaal Onderzoeksprogramma) en prof. dr. Jacques Janssen (hoogleraar Cultuur- en Persoonlijkheidspsychologie) doen hun visie op de materie uit de doeken en campusdichter Bart van Oost heeft speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven.
* 19.00-21.30u, CollegezalenComplex, CC 3, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50, www.ru.nl/soeterbeeckprogramma, www.jesuscampthemovie.com

Donderdag 6 maart

NIJMEEGSE NACHT VAN HET OPEN PODIUM voorronde II

Wie weet schuilt er in die ene stille studiegenoot wel een groot cabaretier. Maar een collegezaal is niet de plaats waar komisch talent het best tot zijn recht komt, daarom is er de Nijmeegse Nacht van het Open Podium (NNOP), een talentenjacht voor beginnende cabaretiers en kleinkunstenaars. Wees getuige van de eerste podiumschreden van nieuwe, verborgen talenten! De winnaars van vanavond gaan, samen met de besten uit de eerste voorronde, door naar de finale op woensdag 26 maart in het Lindenbergtheater.
* 20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

Week 11

Dinsdag 11 maart

Radboud Reppen en Roeren JONGE KNARREN EN OUDE BLAGEN een literair keuzemenu

Cultuur op de Campus en de Radboud Reppen en Roeren presenteren bij de aanvang van de Boekenweek 2008 (thema: Van oude menschen; De derde leeftijd en de letteren) een gevarieerd literair menu voor iedereen die het nuttigen en het aangename weet te waarderen. De avond begint met een literair aperitief, opgeluisterd door literair tijdschrift Op Ruwe Planken en studenten-dichterscollectief De Mugwumps. Maar het woord alleen vult de maag niet. Daarom kiezen campusdichter Bart van Oost en stadsdichter Victor Vroomkoning hun oude en jonge helden in de literatuur en dragen voor uit eigen werk over dit thema. Tijdens het hoofdgerecht loopt een tafeldichter rond en bij het digestief vertelt Harry Bekkering (hoogleraar ACW, docent jeugdliteratuur) over zijn favoriete piepjonge auteur. Singer-songwriter Lea Kliphuis laat tot slot de letteren muzikaal kunnen knetteren, met onder andere de bewerking van een gedicht van W.F. Hermans.
* 18.30u (inloop 18.00u), Huize Heyendael, Geert Grooteplein, entree incl. diner E15 (studenten) of E25 (medewerkers), reserveren tot 7 maart: personeelsvereniging@pvru.umcn.nl

Wat is de Ragweek?
Van 10 t/m 14 maart organiseren studie-, studenten- en studentensportverenigingen allerlei activiteiten voor een goed doel. Bij Cultuur op de Campus maken het optreden van Benjamin Winter (11 maart) en de theatersportworkshop (12 maart) deel uit van de Ragweek! Info: www.ru.nl/ragweek, ragweek.nijmegen@gmail.com

Dinsdag 11 maart

BENJAMIN WINTER i.s.m De Ragweek

Benjamin Winter uit San Francisco zou eigenlijk een atleet zijn geweest, ware het niet dat in 1999 zijn droom ten einde kwam door een ernstige blessure. Zodoende concentreerde hij zich op muziek, en werd hij al snel bekend in de VS. Tijdens zijn toer door Europa was hij onmiddellijk onder de indruk van Amsterdam en hij werd in Nederland al snel omarmd door de singer-songwriter-scene. Zijn melancholische en dromerige muziek roept gegarandeerd een warm en fijn gevoel op en doet zelf af en toe denken aan Sufjan Stevens, met blazers en strijkers alom.
* 20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.benjaminwinter.com, collectanten van de Ragweek zijn aanwezig (www.ru.nl/ragweek)

Woensdag 12 maart

WORKSHOP THEATERSPORT i.s.m. de Ragweek

Ben jij de grappigste thuis? Kun je goed improviseren? Ben je een teamplayer pur sang? Dan is theatersport iets voor jou! Neem de uitdaging aan en gooi jezelf in het diepe: ontdek hoe het is om in de schoenen van de Lama's te staan. Docente Maureen van Hartskamp, zelf speelster bij het team Zonder Voorbehoud, helpt je de zenuwen te vervangen voor pure adrenaline!
* 12.45-15.15u De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree E3 t.b.v. de Ragweek (www.ru.nl/ragweek), aanmelden: spc@student.ru.nl of 024-3612823

Donderdag 13 maart

LA JETÉE

La Jetée (1962, Chris Marker) is een korte sciencefictionfilm die de inspiratie vormde voor de moderne klassieker Twelve Monkeys (1995, Terry Gilliam, met Bruce Willis en Brad Pitt). Het intrigerende origineel La Jetée is een van de eerste films die het geheugen toepast als vehikel voor tijdreizen. Na de Derde Wereldoorlog, in een door radio-activiteit onleefbare wereld, sturen heersers een man op een virtuele tijdreis om zich een utopisch verleden te herinneren waarin de mensheid kan verder leven.
* 12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (vleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis

Week 12

Dinsdag 18 maart

KUNSTGEBIT Oud en nieuw in de literatuur, met HERMAN KOCH

Hoe is het om al jaren gestaag aan een literair oeuvre te werken terwijl de wereld je vooral kent van je geniale typetjes in Jiskefet? En hoe is het om, amper twintig jaar oud, een roman én talloze NRC-columns op je naam te hebben staan? Je hoort de antwoorden in Kunstgebit, het boekenweekprogramma van Op Ruwe Planken in samenwerking met Cultuur op de Campus. Zullen Herman Koch en Wiegertje Postma de generatiekloof dichten of juist verder openscheuren? Voorts staat er gitaarmuziek van Bastiaan Siemerink op het programma en laten kersverse schrijftalenten van zich horen. Wees erbij of wees een vierkant!
* 20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.opruweplanken.nl

Woensdag 19 maart

Sigur Rós HEIMA

'Heima' is IJslands voor 'thuiskomen'. IJsland zelf staat dan ook centraal in deze wonderschone muziekdocumentaire, een ode aan het vaderland van de band Sigur Rós. Heima is een registratie van een gratis tour die de band in de zomer van 2006 gaf voor de IJslanders. Onaangekondigd reden de bandleden dorpen binnen, bouwden hun installatie op en lieten mond-tot-mondreclame het werk doen. De toeloop die dat in elk gehucht tot gevolg had, wordt ontroerend in beeld gebracht: daar komen ze weer naar buiten, de IJslanders. Dikke trui aan, oma aan de arm, kroost bij de hand, zeiltje om op te zitten, frisse wind door de haren. Filmische muziekfragmenten, interviews en overweldigende natuurbeelden wisselen elkaar af. Prachtig!
* 19.30-21.10u, CollegezalenComplex, CC 3, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50, www.sigur-ros.co.uk

Donderdag 20 maart

INTGENIEP speelt ZigZelf

Jo, Ben en Wouter van Intgeniep maken absurdisch theater, met gekke maar strak gezongen liedjes en Hans-Teeuwenachtige typetjes. Dit alles met een charmant Vlaams accent. Zonder enige opleiding in de podiumkunsten schopten deze 'selfmade cabaretiers' het tot de finale van het Leids Cabaret Festival 2007, waar de jury hun spel beoordeelde als 'geestig, regelmatig hilarisch, energiek en los'. Intgeniep speelt op knappe wijze een vervreemdend spel met de verwachtingen van het publiek. De voorstelling, geserveerd als een ratatouille van losse sketches en liedjes lijkt traditioneel van opzet. Maar bij Intgeniep is niets wat het lijkt . Komt ZigZelf zien!
* 12.45-13.45u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis

Week 13

Dinsdag 25 maart

JAZZ OP DE CAMPUS BaJAZZo

JAZZ op de Campus is weer terug, en met een primeur: voor het eerst speelt een bigband bij Cultuur op de Campus. De Nederlands-Duitse BaJAZZo Bigband bestaat uit niet minder dan achttien enthousiastelingen die een mix van traditionele swing-, rock-, funk-, latinarrangementen en eigentijdse composities spelen. Dit alles onder leiding van muziekpedagoog en professioneel saxofonist Christian Mallach. Bigband-muziek is hot, zo blijkt uit het succes van bigbandprojecten door Robbie Williams (Swing When You're Winning), Phil Collins, Sting en Michael Bublé. Een complete bigband op het CultuurCafé-podium, mis het niet!
* 20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.bajazzo-emmerich.de

Woensdag 26 maart

Finale NIJMEEGSE NACHT VAN HET OPEN PODIUM

Laat je verrassen door cabaret- en kleinkunsttalent van eigen bodem! De Nijmeegse Nacht van het Open Podium (NNOP) is een Nijmeegse talentenjacht voor beginnende cabaretiers en stand-up comedians. Na twee voorrondes in het CultuurCafé doen vier finalisten elk twintig minuten lang een gooi naar de felbegeerde NNOP-trofee én een plaats in de Holland Casino Podium Prijs, als Nijmeegse cabaretprijs de 'grote broer' van de NNOP. Sanne Slotemaker, winnares van 2007, sluit de avond af met een gastoptreden. Wees erbij en stem op jouw favoriet voor de publieksprijs! 20.30-22.30u, Lindenbergtheater (Steigerzaal), Ridderstraat 23, entree E5,50, reserveren via www.delindenberg.com en 024-3273737

Donderdag 27 maart

PIXAR SHORT FILMS

Met titels als Toy Story, Monsters Inc. en Finding Nemo stak computeranimatiestudio Pixar de gigant Disney naar de kroon. 'If you can't beat them, join them,' moeten Walts nazaten gedacht hebben, want inmiddels is Pixar onderdeel van Disney. Ondanks de vele manuren die de kaskrakers kosten, bleef er altijd ruimte voor korte films, te beginnen met The Adventures of Andre and Wally B uit 1984. Jonge animators krijgen zo de kans te experimenteren en dat levert een reeks fraaie en zeer vermakelijke filmpjes op!
* 12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (vleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis

Expo maart

Expo APPELTJE-S illustraties

Achter Studio Appeltje-S gaat Marga van den Heuvel schuil. Sinds haar afstuderen aan de HKU in 2002 illustreert zij voor tijdschriften en boeken en ontwerpt zij affiches, flyers en meer. In 2004 verscheen het boek Leve de beelden!, over living statues. Eerder dit jaar exposeerde Van den Heuvel in de Stratemakerstoren, nu bij Cultuur op de Campus. De naam Appeltje-S is afgeleid van het gereedschap van de illustratrice: de Apple. De sneltoets appeltje-s (save) gebruikt ze de hele dag, mits het ontwerp goed genoeg is. En wat ons betreft is het werk van Appeltje-S zonder meer het bewaren waard!
* Maart, gang eerste verdieping Linneausgebouw, tegenover Linn6, Heyendaalseweg 137, entree gratis, www.appeltje-s.nl

Expo JASJA BOEDECKER architectuurfotografie

Studente Jasja Boedecker maakte een serie foto's over moderne architectuur, waarbij zij zich de vraag stelde: welke invloed heeft de architectuur op de mens? Boedecker is geïnteresseerd in de esthetiek van de eenzaamheid en anonimiteit van hedendaagse, zich steeds verder uitbreidende stedelijke architectuur.
* Maart, gangen CollegezalenComplex, Mercatorpad 1 en centrale hal Gymnasion, Heyendaalseweg 141, entree gratis

Expo SANNE FENNEMA & TINE VAN WEL grafisch ontwerp

Vorig jaar studeerden Sanne Fennema en Tine van Wel af als grafisch ontwerpers aan de Haagse kunstacademie. Bij Cultuur op de Campus tonen zij dat grafisch ontwerpen meer kan zijn dan gladde reclamecampagnes voor multinationals of het vormgeven van een corporate identity. Sanne en Tine zoeken op eigen(-)wijze de grenzen op en tonen hun visie op het vak van de grafisch ontwerper.
* Maart, gang langs binnentuin Spinozagebouw, Montessorilaan 3, entree gratis, www.sannefennema.nl, www.tinevanwel.nl

INFO

Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen die film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, debat, theater en festivals programmeert op de campus. De voorstellingen zijn gericht op studenten, maar iedereen is welkom. Op de films (à E1,50/E2,50) na en tenzij anders vermeld zijn de programma's gratis te bezoeken.

www.ru.nl/cultuuropdecampus
024-3615912
cultuuropdecampus@dsz.ru.nl

---- --