Landschap Noord-Holland

Presentatie proefproject landschapselementen van Oostzaan tot Oostknollendam afgelast

De presentatie op 4 maart van 14.00 uur tot 15.00 uur van het proefproject 'Werk & Veenweiden' is afgelast, omdat er onduidelijkheid is ontstaan over de wenselijkheid van de nieuw te planten bomen in relatie tot het recentelijk vastgestelde bestemmingsplan. De door Landschap Noord-Holland nagestreefde zorgvuldigheid om te bezien wat er toegestaan is vraagt meer tijd en verdraagt zich niet met het dinsdag aanstaande feestelijk aanplanten van een boom.

Castricum, 28 februari 2008

Eerder verstuurde Persbericht - vervalt:

Castricum, 25 februari 2008

Succesvol proefproject landschapselementen van Oostzaan tot Oostknollendam

Op 4 maart van 14.00 uur tot 15.00 uur wordt het proefproject 'Werk & Veenweiden' gepresenteerd dat plaatsvindt in de gemeenten Oostzaan en Wormerland. Afgelopen jaar en in 2008 worden daar erven en landschapselementen opgeknapt. Een grote aanwinst voor het landschap en de natuur, de inwoners van het gebied en de mensen die er aan werken. Het is de bedoeling om in toekomst meer van deze projecten te kunnen realiseren in het Nationaal Landschap Laag Holland. Het project is zo uniek omdat verschillende partijen hierin succesvol samenwerken en mensen via een werkervaringsplaats ervaring opdoen in landschapsbeheer.

Karakteristiek voor dit deel van Laag Holland is het open agrarische land met knotwilgen, rietlandjes met moerasplanten, maar ook boerenerven met halfstam- of hoogstamboomgaarden, elzensingels of essenhakhout. Op veel plekken krijgt het landschap een ander aanzien door gebrek aan onderhoud of het verdwijnen van dit soort kleine landschapselementen. Op andere plekken zijn bosjes ontstaan waar dat niet gewenst is. Om dit fraaie karakteristieke landschap in stand te houden en waar mogelijk nog mooier te maken heeft Landschap Noord-Holland het initiatief genomen om het project 'Werk & Veenweiden' te starten, naar idee van de Gemeente Oostzaan. Nationaal Landschap Laag Holland en de Nationale Postcode Loterij hebben hiervoor geld beschikbaar gesteld. Ook de provincie Noord-Holland heeft via haar landschapselementenregeling aanvullend geld bijgedragen. Landschap Noord-Holland stimuleert het behoud en herstel van landschapselementen.

Bij het project 'Werk & Veenweiden is vooral het sociale aspect nieuw. Mensen krijgen in een werkervaringsplaats de gelegenheid kennis en ervaring in landschapsbeheer op te doen. Daarmee zijn zij straks beter toegerust op de arbeidsmarkt én voelen zich meer betrokken bij de instandhouding van het Noord-Hollandse landschap.
De gemeente Zaandam is betrokken door mensen een werkervaringsplaatsen te bieden in dit proefproject. Bij bewoners van de gemeente Wormerland en Oostzaan worden de werkzaamheden om het karakteristieke veenweidelandschap in stand te houden uitgevoerd met een beperkte eigen bijdrage in de kosten.



Landschap Noord-Holland