Amsterdam RAI

HISWA 2008 - dinsdag 4 t/m zondag 9 maart 2008

PERSAGENDA HISWA 2008:

- Openingsstunt door stuntteam De Beukelaer
- Officiële opening door Erica Terpstra (NOC*NSF) en Knut Frostad (CEO Volvo Ocean Race)
- Persbijeenkomst Volvo

- Persbijeenkomst DSM en NOC*NSF: doop Olympische boot
- De watersport virtueel beleefd: surfen over golven Hawaï, met speedboot door de grachten
- 630.000 liter water in HISWA Water Fun Zone
- Tuindersvlet ontworpen door Piet Boon
- Staatssecretaris Heemskerk van EZ reikt eerste registratiebewijs marifoongebruik uit
- Doop 1ste ambulanceboot van Nederland op 6 maart
- Van Speijk Yachts lanceert primeur
- HISWA Innovatieprijs 2008

- HISWA Boot van het Jaar 2008
- Mini-symposium 'Visie op recreatieve vaarwegen': vrijdag 7 maart, 14.00 - 16.00 uur
- HISWA 2008: grootste watersporttentoonstelling van de Benelux
- Openingstijden HISWA

- Accreditatie en parkeren pers

Openingsstunt door stuntteam De Beukelaer
A.s. dinsdag 4 maart opent de HISWA om 10.00 uur haar deuren voor het publiek. Dan vindt in de Water Fun Zone in Hal 4 van de RAI een spectaculaire openingsstunt plaats, uitgevoerd door Stuntteam De Beukelaer.

Officiële opening door Erica Terpstra
Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, en Knut Frostad (CEO Volvo Ocean Race) geven na de openingsstunt het officiële startsein voor de HISWA 2008. Dit gebeurt om 10.10 uur op de stand van Volvo in Hal 1.

Persbijeenkomst Volvo
Aansluitend aan de officiële opening organiseert Volvo een persbijeenkomst in het kader van de Volvo Ocean Race 2008/2009. Tevens onthulling van de Volvo Ocean Race Editions van de nieuwe V70, XC70, XC90 auto's door Walter Verhaest (directeur Volvo Cars Nederland). De net aangestelde CEO van de Volvo Ocean Race is aanwezig en beschikbaar voor interviews.

Persbijeenkomst DSM en NOC*NSF: doop Olympische boot
Als innovatiepartner van NOC*NSF heeft DSM zich in aanloop naar de Olympische Spelen toegelegd op de verbetering van de boot van de Nederlandse 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout. Op de stand van het Watersportverbond zal Erica Terpstra om 10.50 uur de boot onthullen waarmee de 470-zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg in China hun Olympische wedstrijden zullen varen. Aansluitend persconferentie op de stand met uitleg van DSM over de technologische innovaties.

De watersport virtueel beleefd: surfen over golven Hawaï, met speedboot door de grachten Nieuw dit jaar is de HISWA Virtual Experience waar watersport op virtuele wijze aan bod komt. In Hal 7 staan enkele spectaculaire computerconsoles en simulatoren waarmee je bijvoorbeeld kunt surfen over de golven van Hawaï of met een speedboot door de grachten van Amsterdam kunt racen. Op de stand van Volvo staat bovendien de VO70 simulator waarmee bezoekers kunnen ervaren hoe het zeilen op een oceaanwedstrijdjacht voelt.

630.000 liter water in HISWA Water Fun Zone
Komend weekend wordt het grote bassin van de Water Fun Zone in Hal 4 gevuld met maar liefst 630.000 liter water. In dit bassin staat tijdens de HISWA een activiteitenprogramma op stapel met onder andere zeillessen voor kinderen, freestyle surfen door professionals, demo's gennakervaren, kanowedstrijden, etc.

Tuindersvlet ontworpen door Piet Boon
De HISWA presenteert ieder jaar de nieuwste modellen boten en de laatste trends op jachtbouwgebied. Een mooi voorbeeld hiervan is de door Piet Boon ontworpen tuindersvlet. Oorspronkelijk werden deze gemaakt van hout, later van gelast staal met een klinknagelverbinding. De vlet die op de HISWA door Smit Kunststoffen gepresenteerd wordt, is van onderhoudsarm kunststof met het karakter van de originele stoere, stalen boot. De bankjes zijn van Europees eiken en de geïntegreerde RVS wijnkoeler is eveneens een opvallend detail. Piet Boon is dinsdagochtend 4 maart van 10.00 tot 12.00 uur op de HISWA aanwezig om toelichting op het ontwerp te geven.

Staatssecretaris Heemskerk van EZ reikt eerste registratiebewijs marifoongebruik uit Tot voor kort was voor marifoongebruik een vergunning nodig. Dit systeem wordt door staatssecretaris Heemskerk van EZ omgezet in een éénmalige meldings- en registratieplicht. Dit betekent een enorme besparing aan administratieve lasten voor watersporters en ondernemers. Op de HISWA reikt hij op dinsdag 4 maart om 15.30 uur het eerste registratiebewijs uit. Locatie: stand Agentschap Telecom (01.305).

Doop 1ste ambulanceboot van Nederland: 6 maart
Doop van een nieuw initiatief; het Antonius Ziekenhuis Sneek/Emmeloord gaat haar motto 'watersportziekenhuis' vorm geven met het inzetten van een varende snelle ambulance in het Friese merengebied en tijdens events. Deze varende ambulance kan veel sneller dan bestaande diensten assistentie verlenen in een waterrijk Friesland. Donderdag 6 maart om 17.00 uur op stand 07.428.

Van Speijk Yachts lanceert primeur
Op dinsdag 4 maart om 13.00 uur vindt op stand 02.100 de feestelijk onthulling plaats van de primeur Van Speijk Blue 26 door Aad Ouborg.

HISWA Innovatieprijs 2008
Voor de 14e keer wordt de HISWA Innovatieprijs, de prijs voor het meest innovatieve product dat op de beursvloer getoond wordt, uitgereikt. Zes producten zijn in de race voor de eretitel. Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking: dinsdag 4 maart 18.00 uur.

HISWA Boot van het Jaar 2008
De verkiezing beslaat twee categorieën: motorboten en zeilboten met een minimale lengte van zeven meter. Na testdagen op het IJsselmeer nomineerde de jury drie zeilboten en drie motorboten. Bekendmaking winnaars en prijsuitreiking: dinsdag 4 maart 18.00 uur.

Mini-symposium 'Visie op recreatieve vaarwegen': vrijdag 7 maart, 14.00 - 16.00 uur Anita Wouters (DG ministerie van LNV) zal het symposium openen. Sprekers zijn o.a. Kees de Ruiter (directeur Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten), Dirk Sijmons (Rijkslandschapsarchitect) en Rein Munniksma (Gedeputeerde provincie Drenthe).

HISWA 2008: grootste watersporttentoonstelling van de Benelux HISWA 2008 is met 350 exposanten, honderden boten in alle soorten en maten en duizenden nautische accessoires, de grootste watersportbeurs in de Benelux. De HISWA is een all-round watersport-tentoonstelling waar alle takken van watersport aan bod komen. Jongeren t/m 16 jaar gratis toegang.

Openingstijden HISWA 2008
De HISWA 2008 vindt plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart in Amsterdam RAI. De watersportbeurs is op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag en vrijdag is de beurs 's avonds tot 22.00 uur geopend.

Accreditatie pers
Op vertoon van een geldige perslegitimatie, of naamsvermelding in het colofon als redactielid, ontvangt u in de perskamer in de entree van Hal 1 een persbadge. Daarmee kunt u de beurs en de officiële opening bezoeken. Persbadges worden niet vooraf verstuurd.

Parkeren pers
Speciaal voor de pers is tijdens de HISWA het parkeerterrrein bij de RAI Haven gereserveerd. Om toegang te krijgen tot dit terrein kunt u een doorlaatkaart aanvragen bij de afdeling Press & PR Amsterdam RAI. Stuur hiervoor een e-mail naar pers@rai.nl o.v.v. 'HISWA parkeeraanvraag' en vermeld uw bezoekdag. U kunt ook bellen: T 020 - 5492209. U ontvangt vervolgens een doorlaatkaart per e-mail die u bij uw bezoek aan de RAI dient te tonen.