AutoRai

SEAT SportCoupé âBocanegraâ: enerverend nieuw hoofdstuk

(3/4/2008)
Tijdens de 2008-editie van de Autosalon van Genève onthult SEAT de SportCoupé âBocanegraâ, een prototype dat van voor tot achter wordt gekenmerkt door karakter en sportiviteit. Voor het Spaanse merk markeert dit prototype de start van een productoffensief, waarin de introducties van de compleet nieuwe Ibiza en een B-segment sedan, die in 2009 zijn publieksdebuut zal beleven, een belangrijke rol spelen.

De âBocanegraâ, die bij de eerste oogopslag direct intense emoties opwekt, volgt de esthetische en praktische visie op autodesign van Luc Donckerwolke, Chief Designer van SEAT.

Dankzij de hulp van de modernste technologieën in het pas geleden geopende SEAT Design Centre in Martorell, hebben SEATâs ontwerpers en ingenieurs een auto ontwikkeld die een perfecte mix vormt van sportiviteit, emotie en efficiency. De SportCoupé beschikt met zijn ultramoderne, opvallende styling over een reeks intrigerende features, zowel van buiten als van binnen.

Pakkend design
Het oog wordt direct naar de spectaculaire voorzijde getrokken waaraan het model zijn naam â âBocanegraâ â, wat letterlijk âzwarte mondâ betekent, te danken heeft. De bovenste helft van het front is voorzien van een donkere Perspexafwerking waaruit slechts de koplampunits met moderne LED-technologie naar voren priemen.

Het tweedeurs koetswerk beschikt over een duidelijk coupéachtig silhouet dat nog eens extra benadrukt wordt door de semi-transparante zwarte voorzijde. De echte SEAT-fans zullen zelfs beweren dat deze auto hier en daar associaties oproept met de introductie van de oorspronkelijke âBocanegraâ, de legendarische SEAT SportCoupé.

De aantrekkingskracht van de koplampen wordt versterkt door de omlijsting van het SEAT-embleem, dat eveneens nieuw is vormgegeven. Het chroom van de klassieke âSâ heeft plaatsgemaakt voor een zwarte afwerking met een verchroomde outline. De diepte in het embleem zorgt voor een meer driedimensionale uitstraling.

Nog zoân opvallende feature aan de voorkant is het ontwerp van de bumper. Het complete design doet denken aan dat van een masker, omdat het de expressie en sportieve inborst benadrukt die aan de basis liggen van de aanstaande generatie nieuwe modellen van het Spaanse merk, waarvan de eerste resultaten op korte termijn op de markt gaan komen.

Compact coupé koetswerk
De âBocanegraâ onderscheidt zich tevens door zijn strakke silhouet dankzij de lage daklijn en de compacte lengte van vier meter. Daardoor ontstaat een perfecte synergie tussen een krachtig, sportief karakter en de functionaliteit, ruimte en uitgebreide veiligheid die gewenst zijn tijdens het dagelijks gebruik. In het stadsverkeer garandeert de âBocanegraâ rappe manoeuvres. Tegelijkertijd vergroot de aanzienlijke spoorbreedte van de auto de stabiliteit bij het rijden op hoge snelheden op de snelweg, evenals de dynamische handling.

Nog zoân uiterlijk kenmerk van de âBocanegraâ is het panoramische zonnedak waardoor veel licht in het interieur kan doordringen. De afwerking van het dak past bij het Perspex van de voorkant en zorgt voor een harmonieuze kleurovergang.

De in de buitenspiegels geïntegreerde richtingaanwijzers vormen een ander opvallend detail. De buitenspiegels zelf zorgen voor een extra portie dynamiek omdat ze onder de raamstijl van de nieuwe SEAT SportCoupé zijn gemonteerd. Dit elegante stijlkenmerk, waarbij de spiegels via een ranke arm aan de portieren zijn bevestigd, zorgt voor een extra sportieve âlookâ.

Van opzij bezien zijn het de prachtige 19â lichtmetalen wielen â met ultrasportieve 235/35 laag-profielbanden â die direct de aandacht naar zich toe trekken. Ze zijn een onmiskenbare voorbode van deze auto, die er net zo sportief uitziet als hij aanvoelt.

Evolutie van de âdynamische lijnâ
Het strakke oppervlak van de zijkant van de auto voorziet in drie opvallende kenmerken die het sportieve karakter van het prototype nog meer benadrukken en een belangrijke evolutie vormen in het handelsmerk van het Spaanse merk: de âdynamische lijnâ. De eerste lijn, die begint aan de voorzijde en de trekken van de motorkap volgt tot in het midden van het portier, wordt bijna gespiegeld door een tweede lijn die ontspringt aan de krachtige âschoudersâ aan de achterzijde en die doorloopt tot aan het midden van de deur. Beide lijnen worden versterkt door een derde die de scheiding tussen de twee wielkasten overbrugt. Het doel van dit ontwerp is het benadrukken van het nieuwe gevoel voor autodesign dat SEAT momenteel aan de dag legt.

Ondertussen springen aan de achterzijde direct de uitdrukkelijke, robuuste trekken in het oog die het gevolg zijn van de brutaal gevormde schouders. Deze schouders, die ook de achterlichtunits herbergen, zorgen onmiskenbaar voor een potente uitstraling.

Centraal op de achterzijde bevindt zich het merkembleem dat net als zijn tegenhanger op de voorzijde is voorzien van een compleet nieuwe, zwarte âlookâ met verchroomde omlijsting. Bovendien functioneert het tevens als handgreep voor het openen van de bagageruimte. Onder het embleem prijkt in het midden op het achterportier trots de historische naam van het prototype: âBocanegraâ.

Iets lager worden deze elementen versterkt door een sportief uitziende uitlaat die in het midden van de bumper is geïntegreerd en die aan beide zijden wordt geflankeerd door een honingraatgrille.

Speciale aandacht gaat uit naar de innovatieve LED lichtunits die prachtig opgaan in het innovatieve design van de auto. De LEDs, die aan de voorkant worden versterkt door het masker van Perspex en aan de achterzijde naadloos opgaan in de krachtig gevormde schouders, vormen een perfect designkenmerk van de onmiskenbaar sportieve âBocanegraâ.

Een avant-garde interieur
Binnenin vormt SEATâs prototype een indrukwekkende mix van prachtig design en uitzonderlijk hoge kwaliteit. Op dit gebied heeft het SEAT designteam zeer nauwkeurig gewerkt, tot aan de allerkleinste details toe.

Eén van de belangrijkste doelstellingen voor het interieurdesign was het ontwerpen van een ruimte waarin functionele en praktische elementen nauw samengaan met hoogwaardige kwaliteit. Daarin is het team in alle opzichten volledig geslaagd.

Het interieur van de âBocanegraâ wordt gekenmerkt door een indrukwekkende keur aan kleuren en stoffen. Het voorste deel wordt gedomineerd door het dashboard met een sportieve styling. Minutieuze aandacht voor details is hier het geheim en de middenconsole, die plaats biedt aan de klimaatregeling, is daarvan een bewijs.

De bediening voor de ventilatieopeningen is speciaal voor dit model ontworpen. De openingen zijn voorzien van een metallic gaaswerk dat naast een sportieve uitstraling ook functioneel is. In de uitstroomopeningen reguleert en dirigeert dit gaas de luchtstroom samen met de bestaande onderdelen door in een conische opstelling te bewegen.

Verder is het in hoogte en diepte verstelbare stuurwiel in de âBocanegraâ niet perfect rond. Het is voorzien van een sportief, driespaaks ontwerp en twee afgeplatte delen aan beide kanten waardoor het gemakkelijker beet te pakken is. Vanzelfsprekend draagt het stuur in het midden het merkembleem. Verder herbergt het tevens de flippers die de zeventraps DSG-versnellingsbak bedienen evenals de knoppen voor de bediening van de diverse functies van externe apparatuur die via Bluetooth met de auto verbonden kan worden.

Zoals verwacht blijft het instrumentencluster trouw aan de sportieve stijl van het merk. Tussen de nieuw vormgegeven klokken bevindt zich een hightech centraal scherm dat als telefoondisplay fungeert. De telefoon en andere functies worden aangestuurd door knoppen op het stuurwiel, om zo de samenwerking tussen de auto, de bestuurder en andere apparatuur in de auto, zoals telefoons, te maximaliseren.

Iedere wijzerplaat bestaat uit drie concentrische ringen waarin de naalden in de 6 uur stand staan. In beide klokken is de richtingaanwijzerverlichting in het midden gepositioneerd, waarbij de rechter klok tevens plaats biedt aan de overige waarschuwingslampjes.

De ringen zijn vervaardigd van doorzichtig materiaal, waarbij de eerste de grote schaal aangeeft en de tweede de waarden van de toerenteller en snelheidsmeter, beide met een witte achtergrondverlichting, veel nauwkeuriger aangeeft. Afsluitend beschikt de cockpit van de âBocanegraâ over sportpedalen met metalen beplating.

Het ontwerp van elementen als de armsteun, het deel rondom de centrale tunnel en de stoelen voelt licht aan dankzij de toepassing van leer en semi-doorzichtig Perspex. In de deurpanelen komt het ontwerp van het dashboard terug, gecombineerd met metallic gaasdelen in een kleurschema dat in de gehele auto is terug te vinden.

De âBocanegraâ is uitgerust met doordacht ontworpen, mooi gestylde kuipstoelen die optimale steun bieden aan de inzittenden. Over de buitenkant van de stoel loopt in lengterichting een bruinlederen baan voor een unieke afwerking. De hoofdsteun is als een zwevend element geïntegreerd in de bovenkant van de stoel en maakt communicatie tussen de inzittenden voorin en achterin mogelijk.

De binnenste delen van de stoelen zijn bekleed met zwart, gewatteerd leer dat doet denken aan het leer dat in klassieke sportwagens werd gebruikt. De lendenkussens zijn voorzien van bruin leer dat perfect harmonieert met de overige interieurkleuren.

Efficiënte TSI twin-turbo motor
Onder de motorkap van de SportCoupé âBocanegraâ ligt een krachtige en economische 1.4 twin-turbo benzinemotor met TSI-technologie, gekoppeld aan een zeventraps DSG-transmissie. Voor SEAT is dit een primeur, omdat het merk nog nooit eerder een model ontwikkelde waarin een 1.4 TSI twin-turbo krachtbron werd gecombineerd met een zeventraps DSG-versnellingsbak met flippers aan het stuur.

De combinatie van deze efficiënte 1.4 TSI twin-turbo krachtbron en de snelle, sportieve DSG-techniek staat borg voor zeer plezierige rijprestaties. Voeg daaraan toe de bediening van de versnellingsbak via flippers aan het stuurwiel evenals de sublieme stabiliteit en precisie van SEATâs âAgile Chassisâ, en sportiviteit tot in de kleinste details is gegarandeerd.

De 1.4 TSI twin-turbo in de SportCoupé belooft tevens zeer gematigde CO2-emissies dankzij de kleine cilinderinhoud. De âBocanegraâ past dus in het streven van het merk om de CO2-emissies van alle motorvarianten terug te dringen. Uiteraard wordt deze belofte al nagekomen dankzij de introductie van de Ecomotive-versies van de Ibiza en Leon.

De âBocanegraâ, van nature dynamisch en innovatief, is ontworpen voor de liefhebbers van sportieve rijprestaties en een unieke styling en persoonlijkheid. Hiermee blijft SEAT trouw aan haar merkwaarden, door modellen te ontwikkelen die zich onderscheiden vanwege hun innovatieve design, sportieve karakter en uitstekende kwaliteit en waarde.